Politică

Italia: elevilor li se fură Crăciunul în numele multiculturalismului

125030849-f81dd317-c53e-45ad-a285-f2618cc6d16aPremierul italian Matteo Renzi l-a acuzat pe directorul unei școli de lângă Milano că a recurs la o ”provocare” redenumind tradiționalul concert de Craciun și interzicând cântecele religioase, totul în numele multiculturalismului.

”Crăciunul este mai important decât provocările unui director de școală”, a spus Renzi pentru Corriere della Sera. ”Dacă el crede că va promova integrarea și coexistența în acest fel, cred că face o mare greșeală”.

Directorul Marco Parma, în vârstă de 63 de ani, a decis să anuleze concertul de Crăciun al copiilor din ciclul primar. Concertul va avea loc abia în luna ianuarie și se va numi ”Concert de iarnă”, iar cântecele religioase au fost interzise. Directorul le-a interzis unor mame să-i învețe pe elevi colinde în pauza de prânz. Părinții sunt revoltați, scrie The Guardian.

”Este un mediu multietnic și astfel pot să apară probleme. Anul trecut am avut un concert de Crăciun și unii părinți au insistat să se cânte colinde. Copiii musulmani nu au cântat, doar au privit ca niște stane de piatră. Nu este frumos să vezi copii care nu cântă sau, mai grav, care sunt luați de pe scena de părinții lor”, a spus directorul.

Școala are circa o mie de elevi. Circa 20% dintre ei nu sunt creștini. Dintre aceștia, majoritatea sunt musulmani.

Liderul partidului de dreapta Liga Nordului a cerut ca directorul școlii să fie imediat demis. Marco Parma a spus că mai degrabă va demisiona decât să implice școala într-un scandal, însă a spus că are sprijinul profesorilor.

Italia a mai fost implicată într-un proces la CEDO privind dreptul de a purta în public, în special în şcoli, cruciulițe și de a pune pe pereţii claselor cruci. Este o lege care datează din perioada regimului Mussolini și care obliga școlile să aibă în clase crucifixe. Legea nu a fost abrogată, însă respectarea ei rămâne la latitudinea profesorilor.

Autor: Calin Marchievici

Sursa: Cotidianul

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Numai “ocupantul” nu agreeaza…
    Toleratul si cel care se leapada nu are dreptul la optiune contrara “legii locului”.
    Cui nu-i place – sa-si ia “cararea” acolo unde [crege] ca gaseste ce vrea!

Abonează-te la newsletter