Analize și opinii Extern Politică

Islanda a anunţat Comisia Europeană că nu mai vrea să devină membru UE

Demersurile Islandei de a adera la UE s-au încheiat, a declarat ministrul de Externe islandez, Gunnar Bragi Sveinsson, citat de EUObserver.

“Aşa funcţionează democraţia”, a declarat ministrul, în prima sa călătorie în străinătate, la doar trei săptămâni după ce a fost numit în această funcţie de guvernul islandez recent ales.

Sveinsson a arătat că ambele partide aflate de guvernare au făcut campanie împotriva integării în UE.

Iar principalul scop al călătoriei sale la Bruxelles a fost “acela de a spune Comisiei că noul guvern a decis să suspende negocierile de aderare”.

“Suntem parte a Europei şi vrem să ne întărim relaţiile bilaterale, dar în alte modalităţi”, a adăugat el.

Într-o conferinţă de presă, comisarul ceh pentru extinderea UE, Stefan Fule, a precizat că decizia Islandei de a suspenda negocierile este un eşec personal. “Nu a fost uşor pentru mine, ca persoană, să iau această decizie. Sunt însă un profesionist şi respect fără nicio îndoială voinţa unor reprezentanţi aleşi ai cetăţenilor”, a spus el.

El a precizat că discuţiile privind accederea Islandei în UE ar trebui, totuşi, duse la final.

“Noi rămânem angajaţi pentru a continua şi completa procesul de aderare”, a spus comisarul. El a cerut guvernului Islandei să ia o decizie rapidă, dacă are intenţia de a redeschide negocierile.

“Este în interesul nostru, al tuturor, ca decizia să nu fie luată pe termen nedeterminat”, a explicat Fule.

Guvernul social-democrat, care s-a aflat până acum la putere, a început negocierile de aderare în 2010, susţinând că integrarea în UE ar oferi securitate economică ţării, devastată de criza economică, ce a distrus sectorul său bancar în 2008.

În alegerile din aprilie, însă, câştigate decisiv de forţeţe de centru-dreapta, Partidul Independenţei şi Partidul Progresiv, au fost percepute ca un vot popular contra aderării la UE.

Sondajele de opinie au indicat că doar 25% dintre islandezi sprijină integrarea în Uniune.

Islanda a închis circa o treime din cele 33 de capitole de negociere din acquis-ul comunitar. Şi a aplicat majoritatea legislaţiei pieţei unice europene, ca parte a Acordului Comercial European (EFTA).

“Nivelul alinierii legislaţiei islandeze la UE este, de fapt, chiar mai ridicat decât a unor state membre”, a spus Fule.

Elena Poenaru

sursa: cronicaeuropeana.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Corectati articolul inainte sa il publicati, altfel riscati sa fiti neprofesionisti.

  • Bravo lor! Aderarea la UE înseamnă pierderea suveranității, dar niciun câștig. E adevarat ca tarile europene au valori comune, dar au si diferente de care ar trebui sa se țină seama. Altfel, UE nu ar fi decât un nou Turnul Babel.