C O N T R A P R O P A G A N D Ă

Islanda a anunţat Comisia Europeană că nu mai vrea să devină membru UE

Demersurile Islandei de a adera la UE s-au încheiat, a declarat ministrul de Externe islandez, Gunnar Bragi Sveinsson, citat de EUObserver.

“Aşa funcţionează democraţia”, a declarat ministrul, în prima sa călătorie în străinătate, la doar trei săptămâni după ce a fost numit în această funcţie de guvernul islandez recent ales.

Sveinsson a arătat că ambele partide aflate de guvernare au făcut campanie împotriva integării în UE.

Iar principalul scop al călătoriei sale la Bruxelles a fost “acela de a spune Comisiei că noul guvern a decis să suspende negocierile de aderare”.

“Suntem parte a Europei şi vrem să ne întărim relaţiile bilaterale, dar în alte modalităţi”, a adăugat el.

Într-o conferinţă de presă, comisarul ceh pentru extinderea UE, Stefan Fule, a precizat că decizia Islandei de a suspenda negocierile este un eşec personal. “Nu a fost uşor pentru mine, ca persoană, să iau această decizie. Sunt însă un profesionist şi respect fără nicio îndoială voinţa unor reprezentanţi aleşi ai cetăţenilor”, a spus el.

El a precizat că discuţiile privind accederea Islandei în UE ar trebui, totuşi, duse la final.

“Noi rămânem angajaţi pentru a continua şi completa procesul de aderare”, a spus comisarul. El a cerut guvernului Islandei să ia o decizie rapidă, dacă are intenţia de a redeschide negocierile.

“Este în interesul nostru, al tuturor, ca decizia să nu fie luată pe termen nedeterminat”, a explicat Fule.

Guvernul social-democrat, care s-a aflat până acum la putere, a început negocierile de aderare în 2010, susţinând că integrarea în UE ar oferi securitate economică ţării, devastată de criza economică, ce a distrus sectorul său bancar în 2008.

În alegerile din aprilie, însă, câştigate decisiv de forţeţe de centru-dreapta, Partidul Independenţei şi Partidul Progresiv, au fost percepute ca un vot popular contra aderării la UE.

Sondajele de opinie au indicat că doar 25% dintre islandezi sprijină integrarea în Uniune.

Islanda a închis circa o treime din cele 33 de capitole de negociere din acquis-ul comunitar. Şi a aplicat majoritatea legislaţiei pieţei unice europene, ca parte a Acordului Comercial European (EFTA).

“Nivelul alinierii legislaţiei islandeze la UE este, de fapt, chiar mai ridicat decât a unor state membre”, a spus Fule.

Elena Poenaru

sursa: cronicaeuropeana.ro

Related Posts

3 Responses “Islanda a anunţat Comisia Europeană că nu mai vrea să devină membru UE”

 1. Varain says:

  Corectati articolul inainte sa il publicati, altfel riscati sa fiti neprofesionisti.

 2. Andrei says:

  Bravo lor! Aderarea la UE înseamnă pierderea suveranității, dar niciun câștig. E adevarat ca tarile europene au valori comune, dar au si diferente de care ar trebui sa se țină seama. Altfel, UE nu ar fi decât un nou Turnul Babel.

 3. admin says:

  @Varain
  multumim pentru sesizare

Let us talk about
Name and Mail are required
Join the discuss