Politică

Irlanda a scăpat de acordul cu FMI şi se va finanţa singură

anglo-irish-bailout-saver-006Irlanda a devenit vineri primul stat din zona euro care a ieşit din programul de asistenţă financiară internaţională, în valoare de 85 de miliarde de euro, acordat în 2010 de FMI şi Uniunea Europeană, relatează MarketWatch.

Ministrul irlandez de Finanţe, Michael Noonan, a spus într-o conferinţă de presă că evenimentul reprezintă un moment de referinţă dar nu şi capătul drumului, transmite Mediafax.

Noonan a arătat că deficitul bugetar şi datoria publică sunt în continuare prea mari, astfel că “acelaşi tip de politici trebuie să continue”.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, a felicitat Irlanda pentru finalizarea programului de asistenţă şi a spus că datorită eforturilor şi sacrificiilor ţara va putea să se finanţeze singură.

Barroso a subliniat totodată că rezultatul de astăzi nu ar fi fost posibil fără solidaritatea şi sprijinul financiar semnificativ din partea celorlalte state membre ale Uniunii Europene.

În schimbul ajutorului financiar, troica creditorilor, formată din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, au impus majorarea impozitelor, vânzarea unor active publice şi alte reforme structurale dureroase.

Unele bănci mici au fuzionat pentru a forma instituţii financiare viabile, în timp ce Anglo Irish Bank a fost lichidată.

“Reducerea sistemului bancar a fost semnificativă, dimensiunea sa devenind potrivită economiei irlandeze”, a declarat Philip O’Sullivan, economist şef la Investec Ireland.

Pentru acest an, autorităţile de la Dublin anticipează o creştere economică de numai 0,2%, urmată de un avans de 2% în 2014.

Sursa: Realitatea.net

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu