Politică

Iohannis l-a invitat în România pe premierul din Luxembourg căsătorit oficial homosexual

2015-05-15T155634Z_832250543_GF10000096095_RTRMADP_3_GAYMARRIAGE-EUROPE-LUXEMBOURGPreşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi seară în Luxembourg că premierul acestei ţări, Xavier Bettel, va veni în acest an în România. Xavier Bettel este primul demnitar din UE căsătorit oficial homosexual.
“Ministrul Economiei va face o vizită la nivel economic, cu o delegație extinsă, în România, dar și eu voi face o vizită anul acesta, pentru a discuta cu autoritățile române și pentru prime contacte cu comunitatea de afaceri din România, ca să vedem cum putem lucra mai intens”, a afirmat premierul Luxemburgului, în conferința de presă comună cu președintele Klaus Iohannis, susținută la Muzeul de Artă Modernă Grand-Duc Jean.

“Am convenit să aprofundăm relațiile la nivel cultural. După cum știți, domnul președinte a fost primar al Sibiului. Avem o relație specială, am fost (Sibiu și Luxemburg — n.r.) capitale culturale”, a declarat Xavier Bettel.

Premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, s-a casatorit în mai anul trecut cu partenerul sau homosexual, devenind astfel primul lider al Uniunii Europene implicat intr-o casatorie intre persoane de acelasi sex.

Bettel are 42 de ani, fiind premier din 2013, din partea unui partid de centru-dreapta. El s-a casatorit cu Gauthier Destenay, arhitect belgian.

De altfel, la întâlnirea cu preşedintele Iohannis a fost prezent şi partenerul de viaţă al lui Bettel. Probabil cei doi vor veni împreună în România.

Parlamentul din Luxemburg a aprobat casatoriile intre persoane de acelasi sex in iunie 2014, iar primul mariaj a avut loc la 1 ianuarie 2015.

Sursa: Napoca News