Politică

Iohannis cere reexaminarea legii care INTERZICE personalului medical să promoveze laptele praf în detrimentul alăptării la sân

106591594-325x222Klaus Iohannis cere parlamentului reexaminarea legii privind reglementarea marketingului înlocuitorilor laptelui matern, deoarece, susține șeful statului, în forma actuală, această lege contravine normelor europene în vigoare.

În comunicatul Administrației Prezidențiale se arată că intrarea în vigoare a legii ar conduce la riscul declanșării unei proceduri de infringement, deoarece, din analiza parcursului legislativ al legii, nu rezultă că România a îndeplinit procedura de notificare necesară în astfel de cazuri.

Președintele Klaus Iohannis precizează că această notificare este obligatorie, conform normelor europene în cazul etichetării, marcării și ambalării produselor.

În cererea de reexaminare se mai arată că termenii folosiți în lege contravin celor stabiliți de reglementările europene.

Parlamentul a adoptat luna trecuta legea care interzice personalului medical să promoveze laptele praf în detrimentul alăptării la sân. Proiectul de lege are ca scop, conform inițiatorilor, promovarea alăptării, dar și reglementarea statutului prin care firmele producătoare, dar și personalul medical poate face reclamă substituenților de lapte matern. Astfel, personalul medical din spitale, clinici sau alte facilități, nu are voie să instruiască pacienții pentru a folosi laptele praf în detrimentul alăptării. Sunt cunoscute cazuri ale medicilor care au contracte cu firme producătoare de lapte praf și care promovează acest substitut în defavoarea alăptării, dar și descurajarea mamelor în a-și hrăni natural copiii.

De asemenea, proiectul interzice folosirea spațiilor spitalicești pentru expunerea de produse, sampling sau alt fel de reclamă pentru aceste substitute.

Autor: Stefania Brandusa

Sursa: Active News

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

 • – Adrian Severin: De ce atâta liniște-n oraș? Mai corect ar fi să vorbim despre “România mea”. A cui? În nici un caz a noastră. Înțeleg că ar urma proiectul “Transilvania mea”
  http://bit.ly/1SL3IXP

  – ACTIVISTII DIN ONG-URI VOR INUNDA GUVERNUL SI ADMINISTRATIA CENTRALA. CRITERIILE CARE SA LE FACA DRUMUL LIBER SUNT FIXATE DIN AFARA TARII. Dacian Ciolos: Experti europeni vor elabora proceduri si criterii de recrutare si evaluare a functionarilor romani
  http://bit.ly/1MYVkDY

  – Guvernul Cioloş intră în fondul de rezervă care în mod normal este folosit de stat pentru situaţii de maximă urgenţă, calamităţi sau tragedii Banii sunt folosiţi pentru finanţarea Ministerului ONG-URILOR LUI SOROS
  http://bit.ly/1Qy0o4v

 • Presedintele penal Iohannis, denumit “sase case” sau “surda in hora”, face lobby pentru producatorii de lapte praf in detrimentul metodei firesti, naturale si de neinlocuit a alaptarii la san.
  Laptele matern contine nutrienti si anticorpi pe care nici-un fel de lapte praf nu a putut si nici nu va putea niciodata sa-i contina. Alaptarea sugarului la san este indispensabila pentru sanatatea lui, influentandu-i sistemul imunitar pentru toata viata.

Abonează-te la newsletter