Politică

Ioana Petrescu, fost ministru al Finanţelor: “Am fost sfătuită de diverşi binevoitori să nu încerc să stârpesc evaziunea.”

imageResizeFostul ministru de Finanţe din Cabinetul Ponta, Ioana Petrescu, a scris pe blogul personal că la începutul mandatului său, în 2014, an electoral, a fost sfătuită de diverşi indivizi să nu cumva să stârpească evaziunea fiscală. Ea spune că nu i-a ascultat. “Întotdeauna am crezut că trebuie să începem cu stârpirea marii evaziunii. La începutul mandatului meu de ministru, am fost sfătuită foarte paternal de mai mulţi binevoitori să nu încerc să fac asta întrucât cei care au mai încercat să facă au sfârşit-o foarte rău. Să stau eu cuminte, mi s-a spus, şi să fac doar lucruri mărunte, că doar e an electoral (era 2014)! Nu i-am ascultat”, a scris Ioana Petrescu.

Aceste declaraţii le-a făcut în contextul recentelor dezvăluiri din dosarul Panama Papers. “Panama Papers, o investigaţie jurnalistică de proporţii, dezvăluie că în timp ce omul de rând plăteşte taxe, oamenii puternici şi cu mulţi bani cred că regulile nu sunt făcute şi pentru ei. Aceştia folosesc firme înregistrate în paradisuri fiscale ca să nu plătească taxe, să facă evaziune fiscală şi să spele bani, asta în timp ce conduc ţări şi cer bani de la populaţie pentru pensii şi salarii. Alţii se prefac că susţin mediul de afaceri şi cer răspicat că statul să colecteze mai mulţi bani la buget”, a spus Ioana Petrescu.

Potrivit acesteia, un pas important în lupta împotriva evaziunii fiscale la nivel înalt a fost semnarea la Berlin în dată de 30 octombrie 2014 a tratatului de liber schimb de date fiscale şi financiare între 52 de ţări, inclusiv paradisuri fiscale, precum Anguilla, Insulele Bermude, Lichtenstein şi Insulele Seychelles. Acest tratat va intra în vigoare în 2017 şi va face ca tipul de activităţi de genul celor din Panama Papers să fie mult mai greu de ascuns.

“Aş putea să scriu o carte despre cât de greu a fost că România să ajungă parte a acestui acord. Am primit girul Guvernului de a semna acest tratat cu câteva minute înainte de ceremonia de semnare. La ultima şedinţa de guvern în care participam în calitate de ministru al finanţelor, unul dintre miniştri a amânat semnarea ordonanţei de urgenţă care crea cadrul legal pentru derularea tratatului. O săptămână mai târziu, îndată ce a ocupat fotoliul de ministru al finantelor, a scos prevederea privind schimbul de informaţii finaciare între bănci şi ANAF din proiectul de ordonanţă”, a mai spus Ioana Petrescu. Fără să-l nominalizeze, este vorba de Darius Vâlcov, cel care i-a urmat în funcţia de la Finanţe. Anterior, el ocupa funcţia de ministru delegat pentru buget.

Ioana Petrescu a fost ministru de Finanţe între 5 martie 2014 şi 14 decembrie 2014.

Autor: Cristian Cretu

Sursa: Cotidianul

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE!

    SI INTOTDEAUNA SI DINTOTDEAUNA, MAI DEVREME SAU MAI TARZIU, ADEVARUL A IESIT LA IVEALA!

    SI NICIODATA NU ESTE PREA TARZIU PENTRU ORICAT DE MULTE INCEPUTURI!

    SA FIE UN NOU SI BUN INCEPUT PENTRU LUMEA INTREAGA!