Companiile multinaționale păgubesc bugetul cu cel puțin un miliard de euro anual, prin exportarea profiturilor în străinătate, susține Andreea Paul. Deputatul PNL a adresat mai multe întrebări ANAF pe această temă.
Iată interpelarea adresat ANAF:
”România pierde anual cel puțin 1 miliard de euro la bugetul țării din cauza neîncasării impozitului pe profitul real în urma abuzurilor prețurilor de transfer pe piață prin care se exportă profiturile companiilor multinaționale în străinătate sau prin tranzacțiile dintre entităţile afiliate derulate între persoane juridice române, conform propriilor estimări. Termenul de prescripție al acestor fapte este de 5 ani, cu excepția celor asociate faptelor penale pentru care termenul de prescripție este de 10 ani.
Codul fiscal și Codul de procedură fiscală oferă cadrul legislativ și instrumentele necesare începând cu anul 2010 pentru a le depista prin control și, după caz, prin aplicarea de ajustări și sancțiuni. OECD ne-a făcut recomandări de bună practică, iar UE a adoptat liniile directoare și Codul de conduită în domeniu.
Având în vedere cele expuse mai sus, vă rog să ne răspundeți punctual la următoarele întrebări:
1. Câte inspecții fiscale ale dosarelor prețurilor de transfer în România s-au operat anual de către ANAF, în perioada 2010-2015? Dar la nivelul județelor în anul 2015?
2. Câte rapoarte ale ANAF s-au încheiat anual cu sancțiuni, în perioada 2010-2015? Dar la nivelul județelor în anul 2015?
3. Care este cuantumul anual al încasărilor efective la bugetul țării din sancțiunile imputate în aceeași perioadă? Dar la nivelul județelor în anul 2015?
4. Care sunt cele mai sensibile sectoare sau categorii de agenți economici din acest punct de vedere?
Vă rog să ne răspundeți în scris la întrebarea parlamentară formulată. Acest demers răspunde la o provocare majoră economică și bugetară: scăderea încasărilor din impozitul pe profit de la 2% din PIB în anul 2010, la 1,8% din PIB în anul 2014”.
Sursa: DC News
Majoritatea multinationalelor, bancilor si firmelor ce capuseaza bugetul Romaniei au sediile in paradisuri fiscale, de regula Cipru ca e mai aproape si convenabil. Banii sunt scosi din Ro foarte usor si datorita dublei impuneri nu se platesc taxe pe venit, statul castiga doar din salariile latite de angajator si acelea vai mama lor…Maharii acestor companii, carora se alatura si televiziunile nu platesc taxe nicimacar pe salarii, datoriile la buget sunt sterse anual cu buretele in urma unor ´´servicii´´ reciproce…cine plateste taxe sunt firmele mici, pfa-istii cei care vor sa fie corecti dar ajung sa vada ca daca esti corect ajungi la faliment. ANAF nu controleaza niciodata aceste mari companii pt ca detinatorii/actionarii acestor companii au contacte de ´´pretenie´´ la varful ANAF-ului care la randul lui se supune unor organizatii romano-straine ce implica mafia ´´gulerelor albe´´ europene si nu numai, unii legati direct de Parlamentul European unde se procedeaza exact ca in Ro, dai banu si comanzi legea, doar ca costa mai mult. Mafia economica/infractionala din Ro este mic copil pe langa cea internationala, este bine organizata si infiltrata in toate guvernele principale ale lumii….inspectorii, chiar si cei onesti nu pot face nimic sunt blocati sa controleze, cel mult dau niste amenzi simbolice care si acelea sunt sterse apoi din obigatii. Nu oti face nimic impotriva lor, pestele e mare si forta banului si puterii incanta pe multi, oamenii ar putea face ceva: sa refuze a sustine aceste structuri sa refuze a cumara produsele lor, a lucra pt ei,dar cum foamea si uneori dorinta de avans social roade pe om, se gasesc destui care sa le linga papucii.