Politică

Initiativa cetateneasca europeana – cum functioneaza si ce utilitate legislativa are

Initiativa cetateneasca europeana - cum functioneaza si ce utilitate legislativa areCetatenii Uniunii Europene au la dispozitie, incepand cu data de 1 aprilie 2012, un instrument care le permite sa participe la conturarea politicii UE: initiativa cetateneasca europeana.

Aceasta a fost instituita prin Tratatul de la Lisabona si permite cetatenilor UE sa inainteze catre Comisia Europena propuneri legislative in domenii care se incadreaza in sfera sa de competente.

Orice cetatean sau grup de cetateni care vor sa inainteze catre CE o initiativa cetatenesca trebuie, in primul rand, sa constituie un “comitet”.

Comitetul trebuie sa fie format din cel putin 7 cetateni ai UE care isi au resedinta in cel putin 7 state membre diferite. Comitetul are rolul de a redacta initiativa, in una dintre cele 23 de limbi oficiale ale UE, si de a o depune la CE.

Documentul comitetului de cetateni prin care se solicita inregistrarea unei initiative trebuie sa contina titlul initiativei, obiectul si obiectivele acesteia, dispozitiile tratatului de la Lisabona considerate relevante de catre organizatori, coordonatele de contact ale celor sapte membri ai comitetului cetatenilor si toate sursele de finantare si de sprijinire a initiativei.

Comisia Europeana are obligatia sa raspunda, in termen de cel mult doua luni, comitetului de cetateni care a depus initiativa pentru a-l informa daca aceasta
indeplineste conditiile de baza pentru a se putea merge mai departe.

Toate initiativele acceptate sa treaca in etapa urmatoare vor fi publicate in registrul online, unde pot fi vizualizate initiativele deschise (pentru care se strang semnaturi), initiativele inchise (pentru care s-a incheiat procesul de strangere de semanturi) si initiativele perimate (care nu au reusit sa intruneasca numarul necesar de semnaturi sau care au fost deja retrase de catre initiatori).

Strangerea de semnaturi

Al treilea pas, dupa formarea comitetului si inregistrarea initiativei, este strangerea de semnaturi, pentru care ai la dispozitie un an de zile.

Cele un milion de semnaturi necesare pentru o initiativa cetateneasca pot fi stranse atat pe hartie, cat si online. Pentru culegerea de semnaturi online, Comisia Europeana pune la dispozitia initiatorilor gratuit programe open source speciale.

Nu este suficient sa aduni semnaturi intr-o singura tara, ci ai nevoie de semnatari care sa provina din cel putin sapte state comunitare. De asemenea, nu poti strange cate doua-trei semnaturi din sase state, iar restul dintr-o singura tara. Exista un numar minim de semnaturi aferent fiecarei tari, calculat in functie de numarul de europarlamentari.

Astfel, numarul minim de semnaturi care ar trebui obtinut din Romania pentru o initiativa cetateneasca este de 24.750. Cel mai mic numar de semnaturi necesar este in Malta (3.750), urmata de Estonia, Cipru si Luxemburg (4.500) si Slovenia (5.250). La polul opus se afla Regatul Unit, Italia si Franta (cu cate 54.000), respectiv Germania (74.250).

Dupa strangerea tuturor semnaturilor, acestea trebuie trimise fiecareia dintre tarile UE in cauza. Organismele privind protectia datelor cu caracter personal din statele catre care au fost trimise vor trebui sa valideze semnaturile si apoi sa elibereze un certificat de atestare. Daca totul este in regula, semnaturile si certificatele vor fi trimise la Comisia Europeana.

Prezentarea initiativei in fata institutiilor UE

Reprezentantii Comitetului de initiativa vor avea obligatia sa prezinte, atat in fata Comisiei Europene, cat si in cadrul audierilor publice din Parlamentul European, initiativa pe care o promoveaza.

Dupa audieri, Comisia va avea la dispozitie 3 luni pentru a examina initiativa si a decide cum actioneaza.

Unde gasesc prevederile europene existente

Puteti cauta dispozitiile legislative care ar putea fi relevante pentru initiativa cetateneasca pe pagina oficiala a Tratatului de la Lisabona sau pe portalul dedicat legislatiei europene, EU-Lex.