Politică

Ingrediente pe baza de petrol si din chit mastic in cartofii prajiti de la McDonald’s

maxresdefaultGrant Imahara, gazda show-ului Mythbusters (Distrugatorii de mituri), a facut-o din nou. De data aceasta, nu s-a apucat nici sa striveasca manechine, nici vreun experiment ce implica explozii. S-a concentrat asupra unui fel de mancare – daca se poate numi mancare – de la McDonald’s: cartofii prajiti.

Imahara s-a dus direct la fabrica lantului de fast food, cu o atitudine plina de admiratie fata de cartofi, si a aflat cu un sentiment de usurare ca principalul ingredient in cartofi sunt, intr-adevar, cartofii. Insa, ingredientele care au urmat sunt cel putin ingrijoratoare. Pe o lista de 19 ingrediente apar dimetilpolisiloxan, o forma de silicon prezenta in chitul mastic, TBHQ, o substanta chimica provenita din petrol si ulei de soia hidrogenat, care este o forma de grasime trans.(1)

Bine ca ai renuntat sa-i mai consumi. Si daca nu ai facut-o inca, ce mai astepti? Aceste ingrediente sunt cu totul nesanatoase, o mancare monstruoasa, care iti da peste cap intregul organism. Sa aruncam o privire mai atenta.

O leziune pe creier cu portia de cartofi?

Vani Hari, cunoscuta si ca “Food Babe”, promotoarea unei alimentatii sanatoase care a demascat ingredientele folosite Subway in 2014 in painea lor, ce continea o substanta prezenta si in saltelele de yoga, este de parere ca dimetilpolisiloxanul trebuie evitat. Ingredientul din cartofii prajiti de la McDonald’s este o substanta prezenta in izolantii folositi la acvarii, in agentii de eliminare a mucegaiului si balsamuri de par. In unele cazuri, explica ea, contine si formaldehida, o substanta extrem de toxica asociata cu leziuni pe creier, cancer, alergii si afectiuni autoimune.(2)

Sigur pentru consum, desi este un compus prezent in lacuri de vopseluri

Apoi mai este si problema cu TBHQ.

Cei care lucreaza in domeniul substantelor sintetice ii lauda asa-numitele calitatile. De exemplu, site-ul TBHQTertiaryButylhydroquinone.com spune ca este un “tip de fenol” “folosit pentru stabilizarea alimentelor, a grasimilor si a uleiurilor vegetale contra deteriorarii oxidative,” care le prelungeste valabilitatea. Din pacate, site-ul mentioneaza ca se foloseste in aproape orice de la parfumuri pana la biodiesel. Mai rau decat atat, pretinde ca este sigur pentru consum.(3)

Site-ul declara:

Este folosit si ca inhibitor de coroziune in biodiesel. In parfumerie este folosit ca fixativ pentru a reduce rata evaporarii si a imbunatati fermitatea. Se adauga si in vopseluri, lacuri, rasine si aditivi pe terenurile petroliere. Atat Autoritatea pentru Siguranta Alimentara din Europa (EFSA) cat si Autoritatea Americana de reglementare a Alimentelor si Medicamentelor (FDA) au evaluat TBHQ si au decis ca este sigur pentru consum in concentratii permise in alimente.(3) 

“Ucigasul tacut”

Si in final, sa ne uitam si la uleiul de soia hidrogenat.

Ca si TBHQ, se foloseste in industria alimentara pentru a prelungi valabilitatea produselor. Mai este denumit si “Ucigasul tacut,” si pe buna dreptate. Un raport publicat de cercetatorii de la Scoala de Sanatate Publica de la Harvard si Spitalul Brigham and Women din Boston a aratat ca cel putin 100,000 de decese cauzate de boli cardiace care au loc anual in Statele Unite ar fi putut fi prevenite “daca oamenii ar fi inlocuit grasimile trans cu uleiuri mai sanatoase nehidrogenate polinesaturate sau mononesaturate.”(4)

Acestea sunt toate substante chimice si nu fac bine sanatatii. Nu sunt naturale, sunt ingrediente folosite in chit mastic, sunt adaugate la rasini si joaca un rol important in distrugerea sanatatii. Asa ca informeaza-te bine inainte de a consuma orice fel de alimente, in special cele preferate de copiii tai.

Surse utilizate in acest articol:

(1) http://www.dailymail.co.uk/news/article-2920731/Don-t-try-home-14-ingredients-contained-McDonald-s-FRIES-including-petrol-based-chemical-form-silicone-Silly-Putty.html

(2) http://foodbabe.com/2013/10/22/sillyputty/

(3) http://tbhqtertiarybutylhydroquinone.com/

(4) http://downwithbasics.com/dangers-of-hydrogenated-oil

http://www.naturalnews.com/048553_french_fries_McDonalds_tertiary_butylhydroquinone.html#ixzz3UGFhzlc8 – cartofii MCDonald’s

Sursa: Viata verde viu

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • din nefericire nu exista nici macar un restaurant care sa iti ofere ceva natural si cu adevarat cu grija pt sanatate pt simplul motiv ,profit pe nimeni nu intereseza decat sa fie in profit nimic altceva nu mai conteaza
    solutia ar fi sa nu mai comande nimeni de la catering ,fast food sau restaurante ,asta e insa e f greu de acceptat pt o lume care nu isi apreciaza starea de sanatate cat inca o mai detine
    retaurantele sau cum se numesc ele fast food carciumi .pub ,catering si alte nume denumiri sa para altceva folosesc cifrele in primul rand

Abonează-te la newsletter