Politică

Inflația noastră cea de toate zilele

Milton Friedman recunoștea că inflația este cel mai mare impozit aplicat cetățenilor unei țări fără ca vreo lege să reglementeze sau să expliciteze în amănunt acest mecanism. Adică dincolo de puterea noastră, a cetățenilor, de a interveni și de a putea reacționa în vreun fel. Instituția responsabilă de/cu inflația este nimeni alta decât Banca Națională a …României.



Unul dintre principalele instrumente cu care se intervine în această joacă a impozitării noastre este cursul de schimb valutar. Eu, ca unul care am trăit și simțit pe propria-mi piele/buzunar/viață efectele inflației galopante, nu pot să nu-mi reamintesc ceea ce îmi pare mai mult decât un déjà vu. În 1996 am avut alegeri prezidențiale și parlamentare în luna noiembrie care s-au soldat cu marea victorie a “democraților” din Convenția Democrată și ai lor 15000 de specialiști.

Acum avem victoria lui Johannis cu al său guvern și specialist în finanțe Vasili că Cîțu. Și atunci și acum constanta (pi) era Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale. La începutul lui noiembrie 1996, un dolar era cotat la 3472 lei (nu avusese loc denominarea iar euro nu exista ca monedă de circulație) și în februarie 1997 același dolar ajunsese la 7744 lei. Dacă acum avem un euro cotat la 4,7781 lei, cât va fi în februarie 2020? După toate declarațiile și acțiunile tembele ale lui Cîțu, care va fi inflația anul viitor și implicit impozitul ascuns dar plătit de noi toți?

Deficitul nu mai este o problemă atunci când trebuie să plătim bir la Înalta Poartă. Mai ales când o face solemn Johannis. Noi asumăm 2% din PIB pentru cheltuieli militare în timp ce Germania preconizează să atingă acest nivel cândva prin 2030. Nu s-au găsit bani pentru aeronave noi pentru Tarom, un ATR 72-600 NOU costă în jur de 25 de milioane de dolari dar plătim în avans pentru un F-16 la mâna a paișpea 60 de milioane, adică 5 F-16 X 60 milioane dolari = 300 milioane dolari.

Oprim programul de luptă împotriva grindinei fiindcă e scumpe rachetele anti grindină dar plătim în avans pentru rachetele Patriot, fiindcă, nu-i așa, suntem patrioți … americani. În avans și care vor veni cândva și ne vor … salva. De noi înșine!

Autor: Dan Alexandrescu

Sursa: Dan Alexandrescu Facebook