Politică

Îndemnul unui profesor bătrân: nu vă mințiți pe voi înșivă!

article-1245150-067D6DF40000044D-745_468x401Profesorii, acele persoane care încearcă din răsputeri să ne motiveze să venim la ore, să ne stârnească entuziasm pentru chestiile învățate și să nu râdă în hohote când facem greșeli.

Și chiar dacă pare a fi un fapt normal, oportunitatea noastră de a învăța și accesul la informație este o șansă reală, pe care însă nu toți o înțeleg.

Un profesor de literatură engleză de la una dintre cele mai bune universități din România a hotărât ca, înainte de a ieși la pensie, să adreseze un mesaj destul de usturător studenților, încercând, pentru ultima dată, să “deschidă ochii digitali ai copiilor.”

“Pentru ce ați venit aici?

N-aș vrea să strig la voi, pentru că n-are sens, oricum n-o să mă înțelegeți. Nimeni nu are nevoie de voi aici, stând așa pe bănci, așteptând o minune și privind plictisiți înainte. Mergeți acasă, pentru că pierdeți timpul, vă pierdeți viața! Universitatea e un loc pentru învățat și nu aveți nici un drept să-l împuțiți cu lenevia voastră. Dacă vreți să învățați, sunteți bineveniți. Dacă nu, ieșiți afară, nimeni nu vă vrea aici.

Avem o țară plină de imbecili cu studii superioare, care nici măcar nu știu că America e continent, nu țară. Nu mai avem nevoie de fantome zombate care vin aici ca să-și ia o diplomă. Diploma aia poți s-o folosești doar atunci când se termină o anumită hârtie în casă. Nu vă mințiți pe voi înșivă: mai mult de jumătate dintre voi vor ajunge să lucreze la o fabrică sau într-un restaurant, pentru că sunteți lenoși și aroganți!

Sunteți o generație aproape pierdută. Nu vă interesează nimic, în afară de telefoane și computere și stomacurile voastre. Aveți o minte putrezită. Poate vă credeți mai inteligenți decât alții, poate câțiva dintre voi și sunt dar restul, restul sunteți toți la fel de mediocri. Pentru asta ați și venit aici – să acumulați cunoștințe, nu să putreziți în bănci! Nu vă irosiți unica șansă de a ajunge cineva. În epoca contemporană, unde informația digitală deține puterea, iar mintea umană este folosită din ce în ce mai rar, voi puteți să luați puterea în mâinile voastre, dar fără voință și cunoștință, o veți pierde foarte rapid.

Eu nu vreau să vă țin morală pentru că știu cum e: să ți se țină morală când ești tânăr și simți că toată lumea e la picioarele tale. Am fost și eu pe acolo și mi-e familiar sentimentul dat – nu contează ce studii faci, contează să știi să te descurci. Dar nu e mereu așa și nimeni n-o să țină cont de sentimentele voastre interioare sau de cât de bine puteți juca cărți sau jocuri video atunci când o să vă angajeze. Cunoștințele vor fi pe primul loc, iar puterea fizică și înfățișarea pe-al doilea.

Părinții voștri nu vor trăi mereu, trebuie să realizați asta. Sunteți maturi și nu mai are rost să avem tabu-uri. Da, vor muri, și veți muri și voi. Dar ei, în comparație cu voi, vor lăsa ceva în urma lor, ceva cu care vor, cu care trebuie să se mândrească, și acel ceva sunteți voi. Dacă nu vreți să puneți mâna pe carte și să vă schimbați spre bine, să acumulați ceva ce, în comparație cu excesul de hormoni și prietenii de-o noapte, nu va dispărea niciodată, pentru voi, atunci faceți-o măcar pentru părinții voștri.

Faceți-o pentru acele persoane care au muncit toată viața lor pentru ca voi să aveți unde dormi, să aveți ce mânca și să-și permită acel computer în fața căruia vă pierdeți zilele și nopțile. Data viitoare când mergi la baie, privește în oglindă și întreabă-te dacă părinții tăi s-ar mândri cu așa odor. Eu nu.

Sper ca următoarea noastră întâlnire să aibă loc într-o bibliotecă, nu restaurant fast-food. Rămâneți cu bine.”

Sursa: Novapost.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • E dea dreptul aberant acest profesor. In lumea actuala nu mai e nevoie de informatie stocata pe creier, fata de un stick creierul e microscopic. El trebuiea macar sa taca, daca nu sa invete. Lumea lor a apus, am vazut ce au facut generatia lor, mai nimic, in afara de relatii, nepotisme, spagi, toceala en-gros, umilinte etc. La biblioteca sa se duca el, sa-si citeasca cartile pe care le-a publicat combinand alte cateva. Este inadmisibl ca o banala carte/manualt/orice sa fie scrisa de 7-8 oameni. 210/7=30 de pagini de caciula? Mare publicist. Imi e scarba de ei. Daca lor le place ce au lasat in urma, e problema lor, sa fie frustrati pana mor. Cum poti da lectii despre cum sa inveti cand sistemul este muribund. Este corect ca generatiile s-au tampit…dar de ce? Datorita lor, fiindca au stat pe scaune pana au murit, ei sunt academicieni, pot preda pana mor. Ei inca mai spera ca elevii de astazi mai pot suporta aerele lor de acum 50 de ani, cand stateau cate 15 ani sa moara titularul ca sa avanseze, deci si noi ar trebui facem la fel. Ramaneti in pace dragi nostalgici. Ori plecati, ori va updatati.
    PS:cand ai 55% picati la bac NU are cum sa fie vina tuturor elevilor. Licee cu 0% promovabilitate la un test submediocru?.

  • Ba nene dute si te culca ca tii somn si pe langa esti si batut in cap! Tu visezi nu-ma la filosofii esti pe langa cu realitatea, nu toti pot ca tine.

  • Articolul asta este la fel de fals ca si Holocaustul . Generatia aceasta este generatia care va marca viitorul stiintei si politicii contemporane . Majoritatea deciziilor vor fi luate de aceasta generatie “mediocra” care se implica in majoritatea domeniilor . Merita dat jos articolul

  • De ce ar fi o rusine sa lucrezi intr-un fast-food? Pana la urma, avem atatia studenti tocmai pentru ca profesori ca domnul din interviu sa aiba unde lucra. In loc sa fie multumit ca are studenti, desi pe piata muncii nu-i nevoie de asa de multi cu studii superioare, vine si tine prelegeri…

Abonează-te la newsletter