Politică

Începe războiul cu serviciile secrete

Nu știu ce rectificări de buget au fost adoptate în ședința de joi a Guvernului. Rezultatul mi-ar fi ajuns mult prea tîrziu să scriu despre ele pentru acest număr de ziar și pentru site-ul cotidianul.ro, în această seară.
O sursă (mereu aceleași surse, egale cu niște turnătorii) a scăpat unor jurnaliști informația că SRI, SIE și SPP ar avea parte de o rectificare negativă. La ora cînd scriu, informația nu depășește condiția unui zvon. În același timp, ea spune mult mai multe lucruri decît am putea crede.

Alianța PSD-ALDE a început adevăratul război cu SRI și SPP. Ce a fost pînă acum cu protocoalele n-a fost decît un fel de carnaval. Ascultă, urmăresc, scriu, dirijează procese, compromit politicieni. Toate acestea, pentru SRI parcă erau distracții cu jucăriile puterii. De ani și ani, aproape la fiecare rectificare, serviciile mai primeau sume substanțiale. Cultura și sănătatea, nu.

Pentru prima dată circulă zvonul că ar urma o diminuare. Reducerea bugetelor publice pentru niște servicii care în România au influențat, uneori grosolan, și presa, și justiția, și partidele politice, și deciziile guvernului și procesul de legiferare din Parlament și care au fost la cîrma celor mai mari diversiuni și manipulări mi se pare o consecință logică și firească. Dacă ea va fi pusă în practică poate fi socotită chiar revoluționară și mai scade puțin din bănuiala care plana cel puțin asupra lui Liviu Dragnea. A cochetat el cu serviciile, o fi negociat cu ele inclusiv procesul, dar dacă inițiază o asemenea măsură, oricît este el de primitiv, de urît de adversari, de egolatru, înseamnă că este un om liber. Victor Ponta, cît a condus PSD-ul, a fost șoricelul SRI. Nu strănuta nașul Maior, că Pinocchio mărea bugetul la rectificare.

După cum au evoluat lucrurile în aceste trei decenii, putem socoti că tăierea banilor la servicii a devenit o măsură mai mult decît obligatorie.

S-au întins mult prea mult. Ca atribuții nelegiferate, ca număr de oameni, ca domenii de implicare, cu efecte catastrofale asupra calității democrației. SPP-ul pe vremea lui Adrian Năstase avea sub 1.000 de oameni și era la un pas să scadă la 700. Acum se apropie de 2.500 și nu păzește nici un demnitar.

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro

Despre autor

contributor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Macar de-ar servi interesele romanilor! Dar toate aceste servicii platite extrem de gras din bani publici sunt in solda unor interese straine antiromanesti, batandu-si practic joc de poporul roman!