Politică

“In joc se afla supravietuirea tarii noastre”

Nu, n-o spun presedintele Basescu sau premierul Emil Boc. Nu inca. O spune premierul socialist al Greciei, George Papandreou, un fel deVictor Ponta al grecilor.

Cum s-a ajuns aici? Partidele politice din Grecia au castigat alegeri dupa alegeri folosind mita electorala pe scara larga. Ca la noi.

Au ascuns deficitele bugetare imense, au apelat la imprumuturi peste imprumuturi, au dat populatiei iluzia ca e suficient sa conduca tara partidul X si din Olimp se revarsa lapte si miere peste populatie. Asa de bine au mintit si manipulat incat au fost crezuti. Ca la noi.

La noi, banii din privatizari s-au dus pe mita electorala, pentru alegerea PSD. Guvernarea Tariceanu a dus la apogeu fenomenul, cheltuind 3 miliarde de euro, banii din privatizarea BCR, plus o crestere economica de 8%, pentru mita electorala din 2008. A lasat un deficit bugetar de 5% si nici alegerile nu le-a castigat. Pentru ca romanii mai au un dram de inteligenta si suspiciune. Au mirosit cum devine cazul. Si au votat altfel.

Din pacate, guvernul Boc si PD-L sunt pe cale sa le infirme, din nou, sperantele. De frica sa nu-si diminueze sansele electorale in 2012 nu iau masurile de austeritate pe care nici guvernele Greciei nu le-au luat.

Cand scriu aceste randuri populatia Greciei ca si a Romaniei este pe strazi si cere bani de la guvernele lor. Fara sa se intrebe de unde. Grecii nici nu vor sa auda de FMI care impune masuri draconice de austeritate. Ei vor sa primeasca in continuare al 13-lea, al 14-lea, al 15-lea salariu, fara sa se intrebe de unde ar putea veni acesti bani.

Inconstienta sinucigasa. Ca la noi.

Uniunea Europeana se afla la o rascruce existentiala. Cum n-a mai avut alta de la inceputurile ei. Pornita dintr-o idee altruista, sa traim bine cu totii, s-a trezit in punctul in care se pune problema “scapa cine poate”.

Un ajutor de 45 de miliarde de euro pentru Grecia care are o datorie de 400 de miliarde de euro, din care 11 miliarde scadente in 3 saptamani, este frectie pe un picior de lemn. Nu rezolva nimic. Si daca ar fi un caz izolat.

Vin tare din urma Portugalia, Spania, Italia, posibil Romania si Bulgaria. Si atunci e normal ca popoarele bogate, in frunte cu Germania, sa se intrebe daca beneficiile UE, legate de globalizarea pietelor, nu sunt de departe batute de pierderile legate de incapacitatea tarilor sudice de a performa economic.

Se contureaza tot mai clar ideea ca singura solutie este excluderea Greciei din zona euro, ca un avertisment teribil pentru cei care viseaza sa profite de munca altora. Ca un semnal ca virusul trebuie eliminat inainte de a distruge tot organismul european.

Ce invataminte se pot trage pentru Romania?

Ca la o adica se va afla singura in fata furtunii. Ca nu putem spera la mila altora pentru ca noi nu stim sa ne gospodarim. Ca toate imprumuturile facute in ultimii doi ani trebuie returnate. Cu ce pret, doar Dumnezeu stie.

Actualii conducatori trebuie sa faca ce trebuie pentru tara, indiferent de costurile electorale. Oricum vor ajunge la cosul istoriei daca intretin iluzia ca vom iesi din criza fara sacrificii.

Pentru a ramane in nucleul “curat” al UE trebuie sa demonstram ca nu suntem balcanici. Chiar daca suntem. Ca ne putem curata singuri economia de balast si uscaturi, de taietorii de frunze la caini bugetari (taietorii, nu cainii!).

Aceasta-i miza pentru actualii conducatori.

Este instalarea unui guvern de tehnocrati o solutie de avarie intr-o situatie de criza? Posibil. Abia s-ar echilibra lupta electorala pentru 2012, in conditiile in care niciun partid nu ar avea avantajul accesului la resurse si la bazinul cu functii publice.

Guvernul de tehnocrati nu trebuie sa dea socoteala electoratului. Sa faca ce a facut Leszek Balcerowicz, fost ministru de Finante al Poloniei, omul care in anii ’90 a introdus “terapia de soc”, salvand astfel economia poloneza de la prabusire. La inceput a fost hulit si injurat, pentru ca apoi sa devina erou national. Asa eroi ne trebuie si noua acum.

Dupa cat rau au facut romanilor in ultimii 20 de ani, ar fi cazul ca politicienii sa faca si lucruri bune. Pana nu ajungem sa ne intrebam: la ce bun democratia?

Prof. Stefan Vlaston

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • În 1934 Camil Petrescu scria:
    „Când ne-am întors din tranşee, ni s-a explicat cu emoţie în glas că e CRIZĂ, că războiul a distrus toate depozitele, că moneda scade…În 1921 a venit prăbuşirea leului. Ni s-a explicat cu gesturi gigantic patriotice că a trebuit să se preschimbe banii. S-au cerut celor mulţi sacrificii, fiindcă trecem printr-o grozavă CRIZĂ. În acelaşi timp a început acea neasemănată în istorie jefuire a statului sub pretextul concesiilor şi încurajărilor. Tot timpul s-au cerut sacrificii, sacrificii, sacrificii, căci vor veni vremuri bune, că va trece CRIZA… Cum nu trecea, au explicat, au bâlbâit că suntem în criză, că industria nu mai poate suporta nici un impozit. Totul trebuia să ne convingă despre grozava, nemaiîntâlnita CRIZĂ prin care trecem… S-a creat o PSIHOZĂ A CRIZEI, ca să justifice totala dezorganizare a statului… şi împărţirea de noi „perimetre”. Era doar o nouă manevră prin care clasa spoliatoare vrea să prostească mulţimea veşnic victimă.”

    A fost altfel…candva?

  • Este logic mersul istoriei umanitatii.Nu este nevoie decat de vite-sclavi, dobitoci care merg la munca ziua si seara la grajd.Iar stapanii le dau fanul si apa.Numai atat.Pentru ca oamenii mai au nevoie si de educatie de invatamant, si atunci ii transformi in vite si gata.Ca daca ai oameni pe planeta, care sunt instruiti si gandesc, acestia incep sa se intrebe ce este cu cretinii care se cred stapani.Si atunci e de rau.Si daca dintr-o vita sa faci om, este imposibil, invers este foarte usor.

  • Chiar asa, la ce oare e buna democratia, cand vedem zi de zi ca in loc sa rezolve probleme, mai mult le creaza.Sub dictatura macar stii cine e de vina: Dictatorul. Stii pe cine ai impusca. Dar in democratie pe cine impusti? Ca toti politicienii sunt de vina, iar de parlament nu mai poti sa spui ca e Marea Adunare Nationala.Daca vrei sa-i impusti te costa prea mult gloantele “ca e multi” iar zgomotul impuscaturilor ar putea atrage niscaiva trupe de la rasarit care sa intervina pentru restabilirea ordinei sau a dezordinei, cum vreti sa o luati.Asa ca, tot mai buna e democratia, cu conditia ca macar 25% din clasa politica sa faca ceva pentru acest popor. Ceva corect si trainic. Ca de hoti neprinsi suntem satui. Bine ca l-am ales pe Base care mai impulsioneaza joaca “de-a hotii si vardistii” si mai pica cate unul in plasa DNA. Iar noi putem spera mai departe ca acolo sus, cineva se gandeste la noi si ne iubeste.Ce putem face altceva ? Cine ne spune?