Politică

În denunțuri să ne izmenim sau în protejați să ne mirosim?

2015_02_14_nuti_rsz_crpTraian Băsescu a început să vorbească. După ce-a experimentat vreo lună trucul tăcerii, sperând să-și adoarmă astfel adversarii și să audă mai bine pe unde scârțâie șandramaua, a înțeles că i se pregătește o încercuire zornăitoare și că muțenia lui aduce mai degrabă a lințoliu de îngropăciune decât a perdea de camuflaj.

Probabil că și plimbările pe la Parchet, cu corala Reaua Vestire intonând în plină stradă și pe toate vocile „la pușcărie”, i-au reactivat instinctele de bas. Cert este că ieri s-a exprimat de două ori, în forme mai puțin prezidențiale și cu timbrul gravității maxime, despre încercuire și încercuitori.

Întâi dimineață, pe Facebook. A sărit ca ars să conteste știrea dată pe surse, de două televiziuni, cum că Darius Vâlcov ar fi făcut la DNA un denunț împotriva sa. A susținut că nu crede așa ceva dar, că, și dacă s-ar fi întâmplat, denunțul este, cu siguranță, mincinos. Traian Băsescu dovedește prin această intervenție pripeală și o logică neglijentă. Dacă denunțul nu ar fi existat, nu ar fi avut sens să fie categorisit drept mincinos. Existența minciunii presupune existența unei afirmații, deci a denunțului. Mesajul subliminal pe care domnul Băsescu s-a grăbit să îl transmită este că denunțul există, că știe ce conține acesta și că el, Băsescu, respinge cu fermitate acuzele ce i se aduc.

Mai târziu, spre seară, a intervenit telefonic în emisiunea lui Cătălin Striblea de la B1TV. Cu un tremolo în voce care uneori părea bahic, alteori emoțional, a ținut neapărat să atingă două puncte: nevinovăția lui în scandalul privind traficul de influență pentru ALRO Slatina și anormalitatea protejării de către „cineva” din justiție a unor afaceriști mafioți pe care i-a și numit.

M-aș fi așteptat ca din lista citită să nu lipsească și alți protejați ai justiției, mult mai notorii, cum ar fi Vasile Blaga, Emil Boc, Roberta Anastase, Sorin Blejnar. Ei bine, pe aceștia Traian Băsescu a găsit de cuviință să-i omită din enumerare.

Deducem de aici că există două liste de protejați, cu protectori diferiți: afaceriștii numiți de Băsescu care sunt protejați de Coldea – Kovesi și politicienii numiți de mine care sunt protejați de Băsescu.

Trecerea de la faza de amenințări voalate la faza de nume proprii mi se pare un semn că lupta se ascute, că muniția de manevră este înlocuită degrabă cu muniție de război.

Dosarele de șantaj cu care Traian Băsescu a plecat de la Cotroceni sunt foarte bine cunoscute de Coldea deoarece, la vremea reespectivă, chiar el i le-a furnizat președintelui. Așadar Coldea știe la ce se poate aștepta din partea lui Băsescu și-și poate pregăti cu luciditate riposta. Invers însă, lucrurile stau total diferit. Dosarele pe care Coldea i le-a pregătit lui Băsescu pentru fiecare din derapajele acestuia (și, slavă Domnului, prilejuri au fost din belșug) nu sunt cunoscute de fostul președinte. Pot exista printre ele adevărate măciuci devastatoare, după care să nu te mai ridici niciodată. Va avea, șiretul Băsescu, suficientă nebunie pentru a se confrunta până la capăt cu propriile sale nelegiuiri? Mă îndoiesc. Momentul în care își va da seama că Florian Coldea nu este un simplu funcționar cu slăbiciuni umane, pe care să-l poată șantaja după bunul plac, ci un sistem infernal pe care nu-l va putea învinge vreodată, cred că nu este departe.

Pe de altă parte, Elena Udrea începe să-și piardă răbdarea. Alienarea carcerii distruge moraluri mai ceva ca bolile incurabile. Temerea, care galopant pune stăpânire pe ea, este aceea a inutilității sacrificiului de a-l proteja pe Băsescu. Cu fiecare nouă dovadă incriminatorie la adresa acestuia obținută de procurori din alte surse, moneda ei de schimb pentru o eventuală îndulcire a anilor ce-o așteaptă, denunțul împotriva lui Traian Băsescu, se devalorizează.

Ieri, prin trecerea la nume proprii de protejați ai mașinii infernale SRI – DNA, fostul președinte a supralicitat o muniție (dosarele compromițătoare despre alții) în care și-a pus mari speranțe de salvare dar care, cred, va abate asupra sa un atac nimicitor.

Clasarea de către DNA a acuzațiilor față de Dinu Pescariu și Claudiu Florică va avea un impact spectaculos asupra reticenței multor gangsteri din protipendadă de a face denunțuri devastatoare despre Traian Băsescu. Mă gândesc la Videanu, la Bebe Ionescu, poate chiar la Blejnar, toți cu ghiulele atât de grele prinse de gleznă încât, fără o astfel de minune a clasării, odată scufundați nu-i va mai putea nimeni și nimic ridica la suprafață.

De-asta zic: Elena Udrea ar trebui să se grăbească în a-și vinde marfa procurorilor. Dacă vrea să mai primească ceva clemență pe ea. Altfel, inflația de delatori antibăsiști îi va compromite orice șansă de salvare.

Sursa: Contele de Saint Germain

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Buna dimineata. Din ce am observat eu in ultima perioada, Traian Basescu a inceput sa faca pe mieluselul si vrea sa scape cu basma curata dupa toti anii in care a condus tara intr-un mod nu prea placut…ca sa nu folosesc alt termen jignitor. Fiecare trebuie sa plateasca pentru ce a facut si parerea mea este ca o sa ajunga si el in inchisoare in urmatorul an. DNA rulezzz :) Va doresc sa aveti parte de o saptmana excelenta.