Politică

În 25 de ani România a pierdut peste 1500 de miliarde de dolari, reprezentând active ale statului (fabrici,uzine, combinate siderurgice, etc.) Cine anchetează această megafraudă?

59_CirligDNA-ul ne plimbă prin faţa ochilor nişte posibili infractori care, au furat nişte multe milioane de euro. Toate bune şi frumoase, numai că nu am auzit de nişte sechestre asiguratorii puse pe averile acestor posibili infractori. Stăm cu ochii căscaţi în televizoare, aşteptând să auzim ce s-a mai întâmplat cu Udrea Elena, mai este în arest la domiciliu, ori a plecat la băi cu unu T.Băsescu? Din când în când, mai apare în prim plan Alina Bica, totuşi, în ultimul timp toţi sunt eclipsaţi de Victor Ponta. Acesta, plecat la turci să se opereze, a lăsat guvernul pe mâna unui interimar. De aici au plecat sute de speculaţii, unele mai hazardate decât altele. Multă sănătate domn Ponta, te aştept să revii, mulţi spun că ai fugit, eu nu cred asta, drept dovadă sunt gata să spun :”bine ai revenit!”

Despre altceva vreau să scriu, despre miile de miliarde de dolari (după unele surse peste 1600 de miliarde de dolari), care au fost pierduţi de statul român în 25 de ani. Este vorba de activele statului formate din fabrici, uzine, combinate siderurgice etc. Suma aceasta este mai mare decât pierderile suferite de România în cele două războaie mondiale, la care mai putem adăuga şi tezaurul trimis cadou ruşilor, de către factori politici iresponsabili.

Şi despre aceste lucruri aş dori să se facă anchete. De fapt astea sunt cele mai importante fapte ce trebuie cu celeritate anchetate. Infracţiunile comise de Udrea, Sandu, Bica, Cocoş etc. sunt efectele distrugerii economiei româneşti. Cauza adevărată a instaurării corupţiei la nivel înalt se află în felul în care a fost gestionat furtul activelor din economia românească. Descoperind modul în care au fost devalizate uzinele, combinatele, fabricile etc., vom vedea şi ascensiunea spre vârful conducerii statului, a corupţiei şi apoi a stabilirii ei ca politică de stat.

Rezolvarea acestui deziderat ar însemna începerea asanării vieţii politice din România. Plecarea de la baza corupţiei spre vârful ei cu ancheta va putea conduce la găsirea unor soluţii de eradicare a corupţiei. Ciupirea dintre posibilii infractori, pe sărite, nu va rezolva problema corupţiei în România. Nu există soluţii miraculoase, ci numai o muncă temeinică a organelor de anchetă penală. Va fi greu să se procedeze aşa cum menţionez eu aici, asta ar presupune ca anchetele să producă un seism puternic pe scara socială şi politică şi nu cred că se va dori acest lucru. Poate este nevoie să se facă ancheta începând cu primii ani de după revoluţie, dacă vrem să avem o societate vindecată de boala corupţiei. Asta presupune un volum mare de muncă, o dorinţă puternică de aflarea adevărului, de a afla cum s-a distrus tot ce a fost construit pe vremea comuniştilor şi mai ales, ce s-a făcut cu banii proveniţi din lichidarea industriei româneşti.

Trebuie să oprim circul de la televiziuni şi să se pornească într-o cruciadă adevărată împotriva hoţiei şi corupţiei din Ţară, cu precădere, a corupţiei din faza embrională, pentru a se putea merge pe urmele ei, până în aceste zile când corupţia a ajuns politică de stat. Nu va fi uşoară munca de investigare a începerii fenomenului de corupţie şi a urmării dezvoltării lui, va fi o muncă periculoasă, va fi o anchetă care va avea printre protagonişti prim miniştri, miniştri, şefi de stat, agenţi ai serviciilor secrete, înalţi funcţionari ai statului, poliţişti, procurori, judecători, politicieni. Aceştia nu se vor lăsa uşor înfrânţi, doborâţi de tăvălugul legii, vor lupta cu arme necinstite, vor pune în acţiune maşina infernală a coruperii, greu va fi oamenilor legii să reziste unor asemenea atacuri. Vor fi unii care vor ceda, dar îmi place să cred că în final, legea va învinge.

O societate coruptă este o societate bolnavă, nu putem clădi ceva durabil, dacă nu avem instituţii curate, necompromise. Procurorii, poliţiştii, judecătorii au în faţă o mare provocare, aceea de a aşeza România pe altă fundaţie, pe o temelie în care corupţia şi hoţia, la nivel guvernamental şi instituţional, au fost eradicate.
Organele de anchetă nu trebuie să fie instrumente în mâna factorilor politici, trebuie să vegheze la respectarea legilor şi legalităţii în stat. Implicarea politicului în actul de justiţie şi nesancţionat de acesta, duce la pervertirea societăţii. Justiţia, în ansamblul ei, trebuie să fie egală cu legea, nu trebuie să fie nici deasupra ei, dar nici mai jos de ea. Ochiul vigilent al organelor de cercetare penală trebuie să sancţioneze orice derapaj de la respectarea legii. Anchetele la ordin politic trebuie să înceteze. Toţi cei ce vor fi arestaţi şi condamnaţi să fie în baza unor anchete minuţioase şi bine documentate, de aşa fel încât să nu mai existe dubii asupra sentinţei. Cazuri, precum Rarinca, Ţundrea şi mulţi alţii, să nu mai existe. Greşelile sunt inerente, dar ele să fie cu adevărat erori şi nu intenţii, vezi cazul Rarinca, iar procentul acestor erori, să fie infim, în raport cu numărul de dosare soluţionate. Sper să apuc acele zile când Procuratura, Poliţia şi Instanţele de judecată vor fi cu adevărat în slujba legii.

Autor: Ionel Carstea

Sursa: Ionel Carstea Blog

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Buna dimineata, sa fim sinceri cu noi- Romania este Colonie- ocupata abuziv de sclaviiiiii – cu niste salarii de ……..nimic-presedintele celor din diaspora si-au luat tara indarat- nimic bun/nimic foarte bun- totul merge pe denunt/autodenunt; oamenii cu dubla cetatenie pusi la butoane- si cam asta este istoria celor 25 de ani de manipulare.
    O zi buna

  • Da intr-adevar ar trebui inceput cu smenarul de Adrian Nastase , care a devalizat jumatate din economia Romaniei, continuat cu curva kgb-ista Iliescu si ceilalti securisti care au dus planul la bun sfarsit . Daca s-ar vrea , ar fi foarte simplu: cotrolul foarte strict al averilor si s-r rezolva problema. Dar cum securist la securist nu-si vor scoate ochii niciodata slaba nadejde sa asistam vreodata la o lege a lustratiei serioasa!

Abonează-te la newsletter