Politică

Ilie Șerbănescu: Mântuirea cu bănci străine a murit. Trăiască „dezintermedierea”!

MEDIUL DE AFACERI - DEZBATERE - SAPTAMANA FINANCIARAÎntr-un fel întreaga derulare din ultimii 30 de ani care a condus la actuala gravă criză mondială a datoriilor a avut loc sub semnul a ceea ce a fost numit „leveraging”, respectiv folosirea garanţiilor la garanţii ca pârghie de expansiune a componentei financiare pe seama economiei reale. La prea multe intermedieri, garanţiile la garanţii îşi pierd de fapt garantarea şi devin fictive. În practică, nivelul garantării creditelor cu depozite a fost coborât, restricţiile de folosire în speculaţii a banilor clienţilor bancari au fost înlăturate, ipotecile au fost vândute în lanţ pe piaţă, pierzându-se legătura cu realităţile şi responsabilităţile şi totul a devenit un fel de cazinou a cărui povară a fost aruncată în cele din urmă în spinarea contribuabililor.

De când buba a spart, ştiţi care este cuvântul de ordine?! „Deleveraging”! Ca o culme a parodiei, „deleveraging” înseamnă în practică reducerea, ca număr de zale şi dimensiuni valorice, a lanţului de garanţii la garanţii ameninţate de ficţiune, căci numai aşa se poate creşte acoperirea reală a datoriilor şi pune o stavilă în majorarea lor fără noimă. Privilegiaţii – anume băncile şi alte instituţii financiare – ţin cu dinţii ca schimbările ce se încearcă a fi făcute să fie de formă şi nota de plată să fie lăsată în continuare în capul contribuabililor. Există însă şi politicieni care depind de votanţi şi care acţionează dimpotrivă pentru „delevaraging”. Nu se ştie în ce parte va înclina balanţa până la urmă. Deocamdată, pentru că în ţările centrului problema se află sub presiuni opuse, „deleveraging”-ul operează în plin doar la periferii.

De pildă, în România, periferia cu statut clar de anexă de consum a centrului de la Bruxelles! În România, „delevaraging”-ul a ajuns „dezintermediere”. Nu ştiu cine l-a tradus aşa, dar se potriveşte de minune cu situaţia reală. Băncile străine au acaparat sistemul bancar din România în baza sloganului „România n-are bani să se dezvolte” şi atunci este necesar să venim noi cu banii în acest scop. Au venit şi câţiva ani au dat credite la greu din banii lor, dar nu pentru investiţii şi creeare de locuri de muncă, deci nu pentru propriul folos pe termen lung. Au dat credite de consum, pentru profituri substanţiale pe termen scurt şi, firesc, după puţini ani, totul s-a oprit. Băncile străine însele au încetat creditarea şi deja 20% din creditele acordate au ajuns neperformante. De unele noi nici nu mai poate fi vorba! Dezintermedierea merge din plin! În mod natural! Fără vreo sforţare! De la mamele lor din străinătate, comenzile sunt clare: întrucât de la noi nu mai pupaţi vreun ban, descurcaţi-vă cu resurse locale şi chiar reduceţi expunerea pe România şi trimiteţi bani acasă pentru a întări redutele din centru. Deci, dezintermediaţi şi iar dezintermediaţi! Cu oricât de puţini sunt, România cea fără de resurse financiare trăieşte doar pe banii ei! Ce rost mai au mântuitoarele bănci străine? Dezintermedierea deja a reuşit! Mântuirea cu bănci străine a murit! Trăiască dezintermedierea!

Autor: Ilie Șerbănescu

Sursa: Jurnalul Național

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

 • Retineti o maxima valabila in orice tara si orinduire:

  CINE PRODUCE BANII, DETINE PUTEREA
  CINE DETINE PUTEREA, STABILESTE ADEVARUL
  CINE STABILESTE ADEVARUL, CONTROLEAZA TRECUTUL
  CINE CONTROLEAZA TRECUTUL, DETERMINA VIITORUL
  CINE DETERMINA VIITORUL, PRODUCE BANII
  Who makes the MONEY, has the POWER
  Who has the POWER, establishes the TRUTH
  Who establishes the TRUTH, controls the PAST
  Who controls the PAST, determines the FUTURE
  Who determines the FUTURE, makes the MONEY

 • Pai ce sa zic mai nea Ilie , nu ca n-ai dreptate, ai, ca esti istet , si d-aia ai fost ministeriabil, da nu ti-am auzit pixul plangand atunci catre pulime sa-i avertizezi ;Opriti-va ,opriti-va de-a mai lua credite ca astia la vremea scadentei va iau si izmenele si opincile,de va lasa in fundul gol.Ca s-o spunem p-a’ dreapta n-am auzit pe nici unul de la borcanul cu miere sa sara-n sus si sa avertizeze poporul needucat in d’-ale economiei si finantelor.Nu ,vorba gregoteiului ;economia duduie.Si-a duduit pana a crapat.Si inca ceva, in mod sigur nu tata Dumnezeu sa-l ierte,a dat bancile romanesti aschenazilor,ci tot gasca de pe langa borcan.Hai salut!

Abonează-te la newsletter