Politică

IKEA a început să taie din pădurile patriei

logs.IKEASwedwood20-1IRI Forest Management, compania care administrează pădurile achiziționate de IRI Investments SRL în România, parte a grupului suedez IKEA, a început exploatarea forestieră cu contractori aleși în conformitate cu „Standardul pentru contractorii IRI”, se arată într-un comunicat al societății.

”Standardul include o serie de norme referitoare la drepturile angajaţilor, protecția muncii, protecția mediului, etică în afaceri și altele. Pentru a asigura înțelegerea și aplicarea acestor reguli, precum și respectarea standardelor FSC, angajații partenerilor externi au beneficiat de sesiuni de pregătire susținute de IRI Forest Management pe teme legate de siguranța muncii și tehnici corecte de exploatare. De la achiziţia proprietăţii şi până în prezent firmele de exploatare au recoltat 55.000 metri cubi de lemn, ceea ce reprezintă mai puţin de jumătate faţă de cantitatea permisă de lege a fi exploatată în această perioadă”, se mai arată în sursa citată.

Grupul suedez IKEA, prezent în România în sectorul de retail de mobilier casnic şi decoraţiuni dar şi în imobiliare, a cumpărat anul trecut 3.600 de hectare de la fondul suedez de investiţii GreenGold, contra unei sume estimată la 120 de milioane de euro, prima operaţiune de acest fel la nivel mondial pentru compania nordică.

“Ikea Group a decis să investească în operaţiuni forestiere. Această decizie ne facilitează accesul la materie primă lemnoasă administrată sustenabil (…). Investiţia în păduri este şi o modalitate de a ne diversifica activele. Prin această achiziţie, România devine prima ţară în care Ikea Group îşi va administra propriile operaţiuni forestiere şi ne-am propus să fim un exemplu de management sustenabil al pădurilor”, a declarat Frederik de Jong, Chairman of the Board Ikea România. Conform unui comunicat, proprietatea cumpărată este localizată în centrul şi nord-estul României, cu o concentrare mică şi în nord-vest, potrivit comunicatului. Steve Howard, Chief Sustainability Officer IKEA Group, a spus că investiția în păduri face parte din angajamentul extins pe care IKEA Group și l-a luat prin strategia sa de sustenabilitate.

“Ikea că va face eforturi pentru independența resurselor, va folosi resursele în limitele pe care natura le poate susține, va promova practicile forestiere responsabile și va transforma deșeurile în resurse. ”Ca urmare a angajamentului nostru de a asigura administrarea responsabilă a pădurilor, toate pădurile în care vom investi vor fi certificate FSC (Forestry Stewardship Council) cât de curând posibil. IKEA Group se va asigura că pădurea este administrată sustenabil pentru termen lung, cu respect pentru oameni și biodiversitate” a spus Howard. În România Ikea colaborează cu peste 20 de furnizori, care produc în principal canapele, fotolii, mese, scaune, articole pentru copii si produse de ceramică.

“Mai mult de 14.000 de persoane lucrează pentru furnizorii noştri din România, iar valoarea produselor achiziţionate de Ikea Group din România a crescut la peste 400 de milioane de euro pe an. Avem colaborări de peste 15 ani cu furnizorii noştri actuali, perioadă în care cei mai mulţi dintre ei şi-au mărit vânzările şi şi-au îmbunătăţit semnificativ capacităţile de producţie”, a declarat Violeta Neniţă, purchasing operations manager South East Europe Ikea Purchasing. Conform informării, în iulie 2015, IKEA Group a investit în păduri în România, ca parte a strategiei de independență a resurselor, “luându-și angajamentul de a seta un exemplu de management forestier responsabil”. “Pe parcursul primului an de activitate, IRI Forest Management a avut ca prioritate dezvoltarea sistemului de management al organizației, luând în considerare legislația locală și standardele interne IKEA.

Principalele realizări sunt încheierea unei campanii de împăduriri de mari dimensiuni (peste 1.000.000 de puieți) și încheierea procesului de audit pentru certificarea Forest Stewardship Council® (FSC®) a managementului forestier”, se arată în comunicat. „În anul care a trecut ne-am îndreptat toate eforturile către a pune bazele unui mod responsabil de administrare a pădurilor. Ne-am concentrat pe dezvoltarea organizaţiei, stabilirea procedurilor de lucru și armonizarea standardelor IKEA Group cu specificul sectorului forestier din România. Am creat un standard ce conţine minime condiţii obligatorii pentru toate companiile cu care lucrăm, am auditat toți furnizorii de servicii conform IWAY, standardul IKEA pentru furnizori, ne-am instruit în mod constant angajații și am depus eforturi să îmbunătățim calitatea lucrărilor din teritoriu. Mai avem lucruri de îmbunătăţit, dar planurile noastre sunt pe termen lung, așa că suntem încrezători și pregătiți să muncim mult” a declarat Constantin Moisă, director general IRI Forest Management.

În februarie 2016, la 8 luni de la preluarea portofoliului, IRI Forest Management a început prima campanie de împăduriri, în cadrul căreia au fost plantaţi peste 1 milion de puieți în 10 județe: Suceava, Botoșani, Iași, Vaslui, Prahova, Vrancea, Buzău, Galați, Covasna și Dolj. Acțiunile de plantare au fost realizate în colaborare cu parteneri externi locali, care au angajat aproximativ 650 de persoane, susțin oficialii IKEA. Procesul de certificare Forest Stewardship Council ® (FSC®) a fost inițiat imediat după achiziție, pentru auditarea managementului forestier aplicat în proprietate, conform celor mai înalte standarde în vigoare la nivel internaţional, afirmă reprezentanții companiei. Pregătirea pentru acest audit a presupus implementarea unor importante măsuri de management care să respecte cele 10 principii FSC și consultarea comunității.

Compania va obține rezultatele auditului în următoarea perioadă. „Odată cu începerea pregătirilor pentru auditul FSC, am implementat multe proceduri noi în companie. Pe lângă cererile substanţiale legate de protejarea biodiversității impuse de standardul FSC, am decis să aplicăm alte două măsuri suplimentare. În primul rând, am dezvoltat un standard pentru lucrările efectuate în ariile naturale protejate, care încurajează o implicare mai mare a custozilor de arii protejate în procesul de management forestier. În al doilea rând, am suspendat toate lucrările în zonele din portofoliu identificate în cadrul programului PIN MATRA, până în momentul în care autoritățile vor finaliza procedura de evaluare și protejare a pădurilor virgine,” a explicat Florin Stoican, responsabil Conformitate şi Sustenabilitate în cadrul companiei.

Autor: Cosmin Pam Matei

Sursa: Cotidianul

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • dupa austria si suedia a inceput sa faca jaf in Romania.bravos natiune,halal sa-ti fie. aceste asa zise afaceri trebuie sa se lase cu multe sute de ani de puscarie dar in Romania nu exista justitie.culmea este alta, ca romanii platesc impozit pentru cei care trebuie sa aplice legea si culmea au niste salarii si pensii de nesimtiti pe spinarea romanilor.

  • Se PRAVALESC DEALURILE peste noi, de-atata defrisat, exploatat, explorat, forat etc AGRESIV si tot n-am invatat nimic din lectia oferita de MAMA NATURA. Bre, am adus atingere structurii geologice a reliefului, ne iau aluviunile, puhoaiele vietile si-agoniseala, nu mai vb de nerespectarea acordarii autoriz de constructii, conf hartilor etc. Avea dreptate Parintele Arsenie Boca cand spunea ca se pravalesc muntii peste noi si sa iasa mortii ca sa intram noi!!!!!!!!!
    Extrageti caramida de la fundatia unei cladiri. SE PRABUSESTE!