Politică

„Hunobancherii” OTP, la granițele țării!

otp-banka-hr_20140425080635764Stau la pândă și cumpără tot! Pământuri, bănci, afaceri, branduri… Tot ce e românesc nu piere; se maghiarizează… Acesta este cruntul adevăr. Iar noi privim absenți. Parcă tot mai absenți. Nu reacționăm. Nu încă!

La prima vedere, anunțul Grupului bancar ungar OTP, de a achiziționa toate băncile grecești „cu probleme” (din România, Bulgaria și Serbia), pare doar o vorbă de rechin bancar care jinduiește la o pradă pe care nu poate să o înfaște… Din păcate, cel puțin în cazul nostru, într-un sistem bancar în care guvernatorul, bacsi Mugur, dacă nu face pe macroeconomistul și anunțiatorul Statisticii, efectiv doarme, ori poate lâncezește într-o falsă adormire tocmai cu gândul la încă un epolet pe umărul curbat al lojei, orice este posibil!

Mai ales că asaltul de maghiarizare a fluxurilor bancare românești nu este la primul ghiont… Dimpotrivă, în strategia pașilor mărunți, dar fermi, au fost înfipți deja țărușii unor megaafaceri, dar și ai unui simbolism bine conturat. Pentru că, simbolismul reprezintă o carte importantă pentru revizionști.

Așa că, după ce s-au dat peste cap să preia o bancă de la portughezii prezenți în România, cu un nume deloc întâmplător, ca un mesaj al destinului pe care îl scriu ei, „Millennium”, chiar nu ar trebui să ne surprindă încrâncenarea de a prelua Banca Românească și Bancpost. Instituții care nu sunau bine nici în formulele lor „grecizate”, dar care, în eventuala formulă maghiară, va însemna un pumnal adânc înfipt românismului.

De fapt, plecând de la problemele sistemului bancar grecesc, ungurii de la OTP au văzut oportunitatea preluării unui segment de piață de peste 12 procente din sistemul bancar românesc. Atât cât ocupă în prezent băncile având capital grecesc. Și cum ar fi ca OTP, de la o cotă de piață modestă, cât are acum, de 1,3 la sută (2,1 la sută după preluarea sută la sută a Millennium Bank), „hunobancherii” să ajungă să ocupe 15 la sută din piață?! Adică să fie în „top”, și nu oriunde, ci pe locul doi, între BCR, care are 17,5 la sută, și BRD, care acoperă 13 procente! Un salt uriaș pentru o bancă aflată până acum pe un modest loc 18, în topul celor 20 de bănci din România, nu?!

Am fi în fața unei preluări agresive care le-ar crea, mai ales prin subsidiarele din Ardeal, venele unui sistem financiar-bancar paralel, inclusiv pentru „alimentarea” ținutului Secuiesc, și, în extensie, a Partiumului.

De fapt, așa cum ne-au avertizat că, pentru ei, „unirea României cu Moldova va fi o mare oportunitate”, căci va fi o portiță prin care să forțeze federalizarea României (și așa va fi dacă vom lăsa procesul de Reîntregire cu frații noștri pe seama „cursului istoric” trasat prin rezoluțiile UE cu amprentă ungurească!), tot așa, criza din Grecia, transferată inclusiv băncile subsidiare de la noi, reprezintă tot „o oportunitate”.

Formal, OTP își umflă apele putinței dintre Buda și Pesta, marjând chiar pe preluarea tuturor băncilor cu capital grecesc din Bulgaria, România și Serbia. Cu mențiunea că același grup nu își va extinde operațiunile în Grecia, mama acestor subsidiare! Ceea ce poate sugera că neîncălcarea teritorial bancară a Greciei este parte a unei anumite înțelegeri. Iar dacă băncile pe care le vizează OTP nu vor se preda de bună voie asaltului hunobancherismului, vor avea ei grijă, dimpreună cu fratele rus, ca acestea să aibă cu adevărat probleme! Și sunt toate șansele să se întâmple așa, pentru că OTP nu este decât un alt vârf de lance al Rusiei…

În plus, ungurii nu vor mai repetă greșeala de la începutul anilor 90… Când au asaltat „macroeconomic” Ardealul (că tot îi place termenul lui bacsi Mugur!) pentru a-și așeza pecinginea verzuie asupra fluxurilor financiare și, exact când nu se mai așteptau ca patrioți români să răspundă acestor intruziuni, s-au trezit cu Bănca Dacia Felix! Or, este timpul ca românii să-ia înapoi ceea ce a fost al lor! Și nu trebuie să asistăm pasivi cum cele 12 procente din piața noastră bancară, felia „elenizată” prin alte trădări și vânzări de țară, segment cuprinzând Banca Românească, Bancpost-ul, Alpha Bank şi Piraeus Bank) se pot acum maghiariza!

Aroganța ungurilor de la OTP s-a manifestat și până acum prin segmentul de piață ocupat de OTP România. Iar asta în condițiile în care ocupau puțin mai mult de un procent! Dar oare de cât tupeu vor da dovadă în momentul în care vor deține aproape 15 procente!

P.S.:

Lângă noi, în miezul societății românești, sub ochiul vigilent al SRI, se clădește un nou „diktat” bancar. Care va depăși poate chiar și BNR-ul! Căci, pare să fi uitat deja de numeroasele clauze abuzive din contractele de împrumut acordate de OTP ori de exportul masiv al creditelor în franci francezi, fără acordul celor împrumutați, către diverse entități din afara granițelor țării, în primul rând către banca-mamă din Ungaria, dar și către OTP Olanda (în acest fel, sentințele românești, care obligă la conversia acestor împrumuturi, nu se mai pot aplica!). Un sistem arogant în care OTP a refuzat constant să se întâlnească, în aceeași criză a creditelor în CHF, cu reprezentanții clienților supraîndatorați! Adică, numeroase abuzuri și încălcări ale legislației bancare pe care bacsi Mugurel, din turnul de veghe al BNR, nu le-a văzut și nu le-a sancționat.

Autor: Cezar Adonis Mihalache

Sursa: Ziarul Natiunea

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Dacă licuriciul vrea OTP în colonia sa, va prelua OTP cu voia licuriciului 99,99% din băncile din colonia România, iar dacă interesul licuriciului e să aparțină ardealu de budapesta va apartine. Suveranitatea româniei este pur formală,Romania este o colonie periferică a imperiului nord atlantic, ursul de la răsărit vine în colonia licuriciului ,la miere cu voia licuriciului, iar dacă licuriciul vrea să facă schimb de colonii cu ursul va face,au mai făcut și în trecut,

  • pentru realistul :
    sunt de acord cu tine.
    dar noi unde suntem? asteptam ca ciobanul din miorita?…

  • @sandolfon
    dar noi unde suntem?
    Noi suntem acasa la noi,am fost acasa la noi,suntem si vom fi acasa la noi.
    “Dar toate trecura, caci un proverb roman,
    Spune: apa trece, da pietrele raman.
    Fost-au vremuri grele, vremuri de amar,
    Sub domnii straine, chiar de la fanari.
    Fost-au vremuri grele, vremi de pribegie,
    Vremi de grea durere si de asuprire.
    Au fost si neprieteni, ce spus-au ne-ncetat,
    Cum ca Romania, e-un stat neisemnat.
    Da, pe harta lumii, e-un stat atit de mic,
    Ca daca exista, multi nu stiu nimic.
    Vrut-au sa-l prefaca, in pasalic turcesc,
    Provincie maghiara, sau district nemtasc.”
    IAR ACUM MAI NOU IEI NEAU ARONDAT, FARA SA NE INTREBE, LA UN ALT IMPERIU, CICA AI SPUNE UE SI LA RANDUI SE SUPUNE,LA UN ALT IMPERIU NORD AMERICAN…
    asteptam ca ciobanul din miorita?
    aici “miorita” nu are a face…
    “miorita” e o problema interna,avem pacatul fratricidului, vezi 1907,1918,1929,1933,1945-1955,mineriadele, ne “mancam” intre noi si asta ne face vulnerabili, pe plan extern. Si mai avem un mare pacat ca neam, Nu invatam nici din propriile greseli,ale istoriei noastre, de aceia le repetam.
    Problema se pune cum facem sa supravietuim ,ca neam in rahatul in care ne-am varat si am fost varati, cum facem sa iesim din rahat cu fruntea sus,sa redevenim ce am fost “DACIA FELIX” si sa nu ne mai lasam in veci tarati in “rahaturile” altora.