Politică

Hipermarketurile ne distrug economia, iar noi ne facem că nu observăm

646x404După 2000, România a început să fie asaltată de super și hipermarketuri. Acestea au apărut în orașele mari, cu o putere de cumpărare peste media națională și, cu timpul, s-au extins în toată țara. Ideea de hipermarket este destul de simplă: un singur loc unde găsești tot ce ai nevoie, de la mancare la haine sau materiale de contrucții.

Românii au îmbrățișat repede noile ”supermagzine”, iar acestea s-au extins, astfel rețelele Lidl, Kaufland sau Mega Image au depășit 150 de magazine la nivel național. Spre deosebire de statele vestice, în România, această dezvoltare a hipermarketurilor s-a făcut haotic, iar marii investitori externi au sufocat piața produselor autohtone, deoarece guvernul, indiferent de culoare politică, a fost, tot timpul, mai atent la lobby-ul făcut de supermarketuri decât la nevoile cetățenilor.

Cum ne afectează hipermarketurile economia?

  • Supermarketurile nu sunt companii românești, profitul nu rămâne în România.
  • Furnizorii locali sunt dependenți de supermarketuri și forțați să accepte prețuri derizorii pentru produsele lor.
  • Hipermarketurile pot șantaja statul. Spre exemplu, Schwarz Group, care deține Lidl și Kaufland, deci peste 30.000 de angajați, poate decide să se retragă din România, în acest fel guvernul se alege cu 30.000 de șomeri. Poziția Schwarz Group este una de forță, iar în aceste condiții își poate impune hotărârile în fața decidenților politici. Această metodă de șantaj este deja aplicată de Renault, care amenință guvernul cu mutarea liniilor de producție din România.
  • Hipermarketurile sunt direct interesate de distrugerea economiei locale. Micile magazine, furnizorii sau producătorii autohtoni sunt vizați, deoarece cresc concurența.
  • Hipermarketurile refuză mulți furnizori autohtoni de fructe și legume deoarece produsele lor nu arată ”perfect”, iar aceștia nu mai au unde să-și vândă produsele, deoarece piețele și micile magazine sunt pe cale de dispariție.
  • Marile magazine ne limitează alegerile, suntem obligați să cumpărăm ce găsim în standuri, deoarece alte variante nu mai există.

Corporația face legislația

Deoarece decidenții politici români au fost mereu mai interesați de ce zice Înalta Poartă, fie că aceasta s-a numit Imperiul Otoman, Franța, Uniunea Sovietică, Uniunea Europeană sau Washingtonul, decât de părerile propriilor cetățeni, problema hipermarketurilor este greu de pus pe agenda publică, deoarece lobby-ul extern este foarte activ, iar presa românească este ușor de cumpărat.

În acest moment asistăm la apogeul hipermarketurilor. Acestea au distrus producătorii autohtoni, au băgat în faliment micile magazine iar acum urmează, cel mai probabil, o luptă între ele, care va duce, inevitabil la monopol.

Schwarz Group pare că are prima șansă deoarece Kaufland și Lidl sunt foarte bine fixate atât în piață cât și în mentalul cumpărătorului iar relațiile dintre Dieter Schwarz, proprietarul grupului  și președintele Klaus Iohannis sunt de notorietate (Dieter Schwarz l-a sprijinit în campania electorală pe Klaus Iohannis).

Pe piața românească de retail alimentar se confruntă două state, Franța cu Auchan și Carefour și Germania cu Kaufland și Lidl, iar ultimele evenimente (Kaufland a devenit compania cu cei mai mulți angajați, 20.386 de salariati și relația apropiată dintre Dieter Schwarz și Klaus Iohannis) prefigurează un monopol german.

Autor: Gandeste.org

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Ca unii ajunși pe mari funcții să ia o șpagă de doi lei, trădează interesul național al poporului cu miliarde de euro!

  • Hai sa nu-l bagam neaparat pe Johanis aici. Nu cred nici un moment ca daca ar fi fost Ponta sau alt Minciunarescu, situatia ar fi fost alta. Romanii vor preturi mici si nu-i intereseaza calitatea – vorbim de majoritate.
    Pe de alta parte, daca nu esti o firma mare, toti tabarasc pe tine sa-ti caute nod in papura si sa te omoare; nu sa te aduca pe drum. Deci nu corporatiile ne omoara ci noi insine. Dar e mai usor sa dam vina pe altii.

  • Iar statul ii sustine. Comerciantul mic plateste taxe mari a.i. nu mai poate aduce la vanzare acele produse pentru care au adaos comercial maxim setat de stat. Comerciantii mari se bucura de taxe mici si prosperitate. Profitul pleaca si Romanaia saraceste

  • In celelalte tari nu mai existe de mult timp magazine mici,ci doar supermarketuri.
    Citeam zilele trecute despre agricultorii nostri care au fost primiti cu bratele deschise de toate marile supermarketuri.Nu stiu cum de scrieti aceste articole sau ce baza de informatii aveti,dar sunteti pe langa.
    E mult mai convenabil sa ia marfa de la agricultorii autohtoni,decat sa o importe,sunt costuri mai reduse.
    O zi buna!

  • este un articol scris cu rea intentie.. cu o interpretare voit nesanatoasa a unor cifre.. de ex:
    -“Schwarz Group, care deține Lidl și Kaufland, deci peste 30.000 de angajați, poate decide să se retragă din România, în acest fel guvernul se alege cu 30.000 de șomeri”

    pana una alta SchwarzGroup activeaza in Romania, pe profit, nu au de gand sa se retraga si 30.000 de oameni au loc de munca, nu sunt someri… se platesc contributii pt cei 30.000 oameni, astfel incat ajung bani la bugetele de sanatate si pensii.. daca grupul nu venea in Romania, oamenii aia nu aveau ce munci… de ce sa ne legam de ce ar putea fi, candva, daca… ?

    – profitul nu ramane in Romania ..asa si? inainte sa plece din tara se plateste impozitul pe profit..mai departe fiecare face ce vrea cu banii.. multi patroni romani, bogati au conturi in afara tarii .. sau ii tin la saltea .. e acelasi lucru…

    -“Furnizorii locali sunt dependenți de supermarketuri și forțați să accepte prețuri derizorii pentru produsele lor.” – exista numeroase firme de distributie care nu sunt incurcate de supermarketuri.. firma unde muncesc e in domeniul Brico … nici nu avem de gand sa lucram cu supermarketurile din domeniu nici nu ne incurca.. pt ca avem pret mai bun ca ei … si ca noi sunt multi altii… incurcate sunt cel multe BAC urile de la colt care mergeau pe adaos de 2005 pe principiul ca daca-ti trebuie si tie lene dai oricat..

    -“Marile magazine ne limitează alegerile, suntem obligați să cumpărăm ce găsim în standuri, deoarece alte variante nu mai există.” – cum cacat sa iti limiteze alegerile cand sunt zeci de produse similare in fiecare supermarket? ABC ul de la coltul strazii iti oferea mai multe variante? cine te opreste sa mergi in alt supermarket sau in alt magazin sau la piata ca sa cumperi ce doresti?

    articolul asta aduce mult a emisiunile Antena3 ..multa rautate gratuita si chestii interpretate rau intentionat.. adica dezinformari… ma mir ca la asa articole aveti 25.000 de like uri…

  • Made in Romania…Peste tot in lume functioneaza sistemul dar noi,romanii trebuie sa fim mai cu mot.Intotdeauna…mai bine ne-am bucura de locurile de munca pe care le ofera decat sa cautam cum si de ce le ofera…

  • se pare ca nu aprobam comenturile care ne critica… inca o dovada de rea intentie..

  • Ideea de baza este simpla, aceste marketuri omoara nu doar economia ci si producatorii autohtoni. Pe langa faptul ca achita preturi derizorii pentru produse, refuzul unor negocieri duce la importul unor produse similare dar sub marca proprie, un nou profit pentru ei.

  • Pentru cei ce critica cu vehementa acuratetea acestui articol, dragilor? Oare noi ca si natiune nu suntem in stare sa formam propiile retele de magazine/supermarketuri? In acest caz totul ramane in tara, in continuare ai cei 30.000 de angajati, toti platesc darile si toti banii se invart in economia natioanala, care ar avea alt impact. Oare tre sa fim pasalac pentru toti europenii??? Oare tre sa i tinem noi pe nemti? ei traiesc bine merci si noi ne zbatem in saracie si care mai punem ne rupem carca pe afara pe o suma la ei minima? Oare suntem atat de orbi si dupa atatia zeci de ani de la revolutie inca sa mai spunem ca “raul” noi il consideram aliniere cu UE??? Trezeste te romane, tara asta nu mai este a noastra, suntem musafiri in propia noastra casa, si noi credem ca e bine. Pace in lume!

  • Sunt de acord cu monopolul supermarketurilor dar… exista piete unde taranul isi poate vinde marfa. Eu nu mai cumpar de mult legume si fructe din supermarket. Doar banane, kiwi, masline ca pe la noi nu cresc. Si mai e ceva de zis: daca nu aveam locuri de munca, si Kaufland a fost bun ca sa ai un salariu. Ei se numesc investitori iar noi angajati. Astia sunt, aici ne ancoram