Politică

Guvernul ungar se pregăteşte să răscumpere cel mai mare producător de oţel pentru a inversa o privatizare „greşită“

182399-otelDupă câştigarea controlului la Mol, cea mai mare companie de petrol şi gaze, şi preluarea operaţiunilor locale ale grupului german de utilităţi E.ON, guvernul ungar este pregătit să renaţionalizeze cel mai mare producător de oţel din ţară pentru a preveni concedierea a 20% din personalul unei companii de importanţă strategică controlate din Ucraina, care merge de câţiva ani pe pierdere şi a cărei privatizare o consideră o „greşeală“.

Pe de o parte, concedierile de la ISD Dunaferr vin într-o perioa­dă sen­sibilă pentru Budapesta, având în vedere că se apropie ale­gerile, dar pe de altă parte răs­cumpărarea se încadrează în strategia gu­ver­nu­lui conservator-naţionalist de a întări con­trolul statului în sectoarele economice strategice.

„Dacă firma spune că merge pe pier­de­re, cred că este corect din partea guvernului să discute despre cum poate inversa o pri­va­ti­zare rea care a avut loc în 2004 (când ac­tua­lul guvern nu era la putere – n.r.)“, a de­clarat ministrul ungar al economiei Mihaly Varga după o întâlnire a cabinetului, scrie agen­ţia Thomson Reuters. Renaţio­na­li­zarea ar garanta siguranţa pe termen lung a celor 7.500 de locuri de muncă de la oţe­lăriile Dunaferr, a mai spus ministrul.

Dunaferr, în prezent deţinut de ISD, unul dintre cei mai mari producători de oţel din Ucraina, funcţionează în pierdere din 2008, de când a izbucnit criza economică mon­dială. Managementul companiei a anunţat luna aceasta că va concedia 1.500 de angajaţi în cadrul unui program de restruc­tu­rare impus de grupul-mamă şi care ar adu­ce economii de aproximativ 5 miliarde de forinţi (16,7 mil. euro) în primul se­mes­tru al anului viitor. La sfârşitul lunii iunie, ISD Dunaferr avea 7.522 de angajaţi, dintre care 685 erau cu contract temporar de muncă, notea­ză The Wall Street Journal.

Directorul executiv al ISD, Oleg Mkrtchan, le-a explicat salariaţilor că în ultimii doi ani doar finanţarea venită din Ucraina a salvat de la faliment subsidiara ungară şi că datoriile se acumulează „persistent“.

Deşi producţia din Ungaria a crescut anul trecut la un nivel record, slăbirea cursu­lui euro/dolar şi preţurile ridicate ale mate­riilor prime au adus companiei pierderi.

Producţia per capita a ISD Dunaferr este de 240 de tone pe an, în timp ce media euro­peană este de 350 de tone pe an, a ţinut să sublinieze Mkrtchan.

„Dacă atitudinea actualilor proprietari este pozitivă, atunci cred că până în toamnă vom ajunge la un acord în privinţa pro­blemelor importante“, a afirmat minis­trul Varga. Însă dacă proprietarii nu acceptă o ofertă, va rămâne în sarcina guvernului să-i ajute pe salariaţii concediaţi, a mai spus el.

Guvernul premierului Viktor Orban încearcă de când a ajuns la putere, în 2010, să readucă sub controlul statului acele sectoare ale economiei pe care le con­si­deră importante din punct de ve­dere strategic, politică pe care orga­nis­mele europene au criticat-o ade­sea ca fiind abuzivă şi o ameninţare la adresa democraţiei.

Lui Orban nu-i este frică nici de ruşi, nici de nemţi

La începutul acestui an, compa­nia de stat Magyar Villamos Mûvek (MVM) a cumpărat operaţiunile locale de gaze naturale ale E.ON cu 870 mil. euro. Prin această tranzacţie, sta­tul a intrat în proprietatea companiilor E.ON Földgáz Storage şi E.ON Földgáz Trade. „Prin contractele sale de aprovizio­na­re pe termen lung, E.ON Földgáz Trade acoperă nevoile clienţilor unguri din mai multe surse diferite. Dintre contracte, de o impor­tanţă specială este cel de aprovizio­nare pe termen lung cu gaze ruseşti“, potrivit unui comunicat al MVM.

Mai mult de 80% din gazele naturale consumate de Ungaria sunt importate din Rusia, iar contractul de aprovizionare sem­nat cu Gazprom expiră în 2015. Preţurile ga­zelor naturale au fost întotdeauna o problemă politică sensibilă în Ungaria.

Subsidiara locală a grupului german, achiziţionată în 2005 de la Mol, este descrisă ca fiind „cel mai mare furnizor de energie al Ungariei“.

De când a venit la putere, guvernul Orban a făcut dificile condiţiile pentru afa­ce­rile E.ON îngheţând preţurile gazelor na­tu­rale plătite de majoritatea locuinţelor şi li­mitând rentabilitatea capitalului, adică procentul din investiţie care se întoarce la in­ves­titor, scrie Budapest Busi­ness Journal.

În privinţa Mol, guvernul a devenit cel mai mare acţio­nar al principalului pro­du­cător ungar de petrol şi ga­ze naturale în mai 2011, când a cumpărat o parti­cipaţie de 21% de la gru­pul rus Surgutnefte­gaz cu 1,88 miliarde euro. Achiziţia a fost finanţată în parte cu banii câştigaţi prin naţionalizarea fondu­ri­lor private de pensii.

Ţinte mai mici

De asemenea, guvernul a indicat în 2011 că vrea să preia controlul aeroportului Budapest Ferenc Liszt în condiţiile în care operatorul aeroportuar Hochtief, din Ger­mania, demara o campanie de vânzare a activelor nestrategice. Partidul de guvernământ Fidesz a făcut clar încă îna­inte de 2006 că dacă va câştiga alegerile din acel an va lua în considerare rena­ţio­nalizarea aeroportului. Fidesz nu a câştigat alegerile din 2006.

În toamna anului trecut guvernul Orban a anunţat planuri pentru preluarea operaţiunilor de reciclare a metalelor în încercarea de a stopa furturile şi comerţul ilegal.

Decizia a fost urmată de cum­părarea unei participaţii de 73,8% la produ­că­torul de piese auto Raba de la o companie din Malaiezia şi de achi­ziţio­narea, de către Primăria Buda­pestei, a 25% din com­pa­nia de apă de la grupurile Suez, din Franţa, şi RWE, din Germania. În sectorul bancar, guvernul este pe cale să-şi majoreze participaţia deţinută la banca comercială Takarekbank.

Viktor Orban îşi câştigă alegătorii cu facturi mici

Partidul de guvernământ Fidesz al premierului Viktor Orban conduce detaşat în sondajele de popularitate chiar dacă rata şomajului este ridicată, iar economia a crescut cu doar 0,1% în al doilea trimestru faţă de cele trei luni anterioare. După cele mai recente măsuri „de campanie“, precum reducerea forţată a preţului energiei, gazelor naturale şi ale altor utilităţi asigurate nu de stat, ci de companii în cea mai mare parte străine, guvernul şi-a păstrat popularitatea.

Deşi producţia de oţel din Ungaria a crescut anul trecut la un nivel record, slăbirea cursului euro/dolar şi preţurile ridicate ale materiilor prime au adus companiei ISD Dunaferr pierderi. Producţia per capita a ISD Dunaferr este de 240 de tone pe an, în timp ce media europeană este de 350 de tone pe an, au ţinut să sublinieze proprietarii ucraineni.

Autor: Bogdan Cojocaru
Sursa: Ziarul Financiar

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Felicitari guvernantilor unguri! Adevarati patrioti! Pe cind o sa vedem si la noi asemenea actiuni?

  • BRAVO !!! BRAVO !!! BRAVO !!!
    Orban dovedeste ca are sange in instalatie ! Asa ca si in privinta Ardealului sa fim siguri ca e un tip de temut. Asa ca ochii cat sarmaua, fratilor !!!