Politică

Guvernul Romaniei a inclus pe lista ONG-urilor de utilitate publică Asociatia Yacht Club și Franc Masoneria!

1389795929masoni_TV (65)În ultimii ani, societatea civila (ce e asta??) a ridicat de multe ori problema criteriilor folosite pentru acordarea statutului de utilitate publica, deoarece au primit acest statut si organizatii a caror utilitate publica este discutabila, cum ar fi : Asociatia Yacht Club, Franc Masoneria, Asociatia Generala a Vânatorilor si Pescarilor sau organizatii cu un evident caracter politic.
În statele Uniunii Europene, care reglementeaza mai strict beneficiile fiscale si financiare acordate organizatiilor nonprofit, organizatiile care deservesc exclusiv membrii si se ocupa de activitati de tip hobby sau petrecere a timpului liber nu primesc un statut preferential din partea statului. Se face astfel o distinctie foarte clara între public benefit (utilitate publica) si mutual benefit (beneficiul strict al membrilor).

Cu privire la ONG-urile de utilitatea publică, legislaţia care reglementează acest aspect este OG nr. 26/2000, Capitolul VI, cu modificările şi completările ulterioare. Conceptul de utilitate publică face referire la ”orice activitate care se desfăşoară în domenii de interes public general sau al unor colectivităţi”.

În perioada 2000 – 2009, în România au fost recunoscute ca fiind de utilitate publică un număr de 105 de organizaţii, cele mai multe fiind realizate în anii 2004 (31 de organizaţii), respectiv 2008 (38 de organizaţii), ani electorali, ceea ce determină pe reprezentanţii FDSC să invoce motivul implicării politicului în luarea hotărârilor (Raport România 2010. Sectorul neguvernamental – profil, tendinţe, provocări). Cu toate acestea, există şi organizaţii care îşi merită pe deplin acest drept, una dintre ele fiind şi Centrul Diecezan Caritas Iaşi, organizaţie susţinută în special de comunităţile romano-catolice din România şi din străinătate.

Acesta şi-a început activitatea în anul 1993 dezvoltându-şi o gamă întreagă de centre şi servicii asociate care în anul 2012 s-au concretizat în: Centrul de Plasament „Sf. Iosif” – destinat tinerilor aflaţi în dificultate; Centrul de resurse pentru copii şi tineret „Don Bosco” – destinat copiilor cu posibilităţi financiare şi educaţionale reduse, Centrul de resurse pentru familii – oferire asistenţă socială familiilor aflate în dificultate, până la eliminarea cauzelor care au dus la situaţia actuală a lor; Centrul de inserţie socio-profesională pentru tineri în dificultate – formarea şi consilierea a 14 tineri în domeniul tâmplăriei, şi sprijin în angajarea a 4 dintre aceştia; Biroul de prevenire, evaluarea şi consiliere antidrog –consilierea a 3 persoane dependente, formarea voluntarilor şi campanii de prevenire; Programul ”Servicii de Îngrijire la Domiciliu” – oferire sprijin persoanelor cu vârste înaintate şi cu dificultăţi de deplasare; Centru de resurse pentru persoane cu dizabilităţi – oferire de servicii de sănătate şi de recreere.

Autor: Bogdan Sherban

Sursa: Bogdan Sherban

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • societatea civila, care?! aceasta-i intrebarea?
    Societatea civila, ca popor sau societatea civila ca ONG-uri finantate de Soros & “restu'”…alta confuzie-manevra “STEAG FALS” si inducere in eroare…