Politică

Guvernul Ciolos tocmai a anuntat taxa pe supravietuire

Cabinetul-CiolosIntr-o societate fireasca, orice castig este impozitat. Intr-o societate haotica, asa cum este cea in care traim, orice castig este supraimpozitat. Si nu neaparat castigul, ci si bunurile.

Spre exemplu, potrivit legislatiei in vigoare, imobilele sunt impozitate in functie de scopul utilizarii lor, nu de statutul proprietarului (persoana fizica sau juridica) fara a tine cont de o minima logica economica: activitatea PFA e descurajata de legiuitor, care a decis sa puna o presiune financiara mai mare pe acest contribuabil de buna credinta, apartinand clasei de mijloc.

Insa, oricat de absurde ar parea actualele reglementari, Guvernul Ciolos promite sa ridice miza. Secretarul de stat Gabriel Biris (candidat ARD/Forta Civica la alegerile parlamentare din  2012) anunta impozitul pe nimic. Sau, mai bine spus, impozitul pe supravietuire, pentru ca singura conditie necesara platii acestei dari e ca persoana sa fie vie.

Intr-un interviu acordat recent jurnalistilor de la Republica.ro, secretarul de stat de la Finante, avocatul Biris, sustine ca incepand cu 2016, toate persoanele, inclusiv cele fara niciun venit, sunt obligate sa plateasca lunar contributii de asigurari sociale de sanatate (CASS) reprezentand 5,5% din salariul minim pe economie. Pentru prima data, un membru al Guvernului trece peste limita constitutionala a prezumtiei de nevinovatie si acuza fiecare cetatean roman fara venit pentru mai mult de sase luni de evaziune fiscala.

“Cum poți să zici timp de șase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăiești șase luni fără să câștigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câștigat, ci de faptul că nu ai declarat?”, se intreaba retoric domnul Gabriel Biris, incercand sa justifice o masura nu doar abuziva, dar si ilogica.

Da, evident ca exista in Romania persoane adulte care, pentru chiar mai mult de sase luni, poate pentru ani intregi, nu au realizat niciun venit. Cum au supravietuit? Cu greu. In alte cazuri, poate nici n-au supravietuit. Asa cum, cu siguranta, exista cetateni care practica evaziunea fiscala, inselandu-ne pe toti prin neplata contributiilor obligatorii. Nu e o analiza stiintifica, e o constatare de bun simt.

Problema de fond, pe care un avocat de succes precum domnul Biris m-as fi asteptat sa o sesizeze, tine de principiile democratiei. Sigur ca intr-o abordare sofista, poate chiar si-ntr-un regim fascist, solutia secretarului de stat Biris poate parea corecta. In fond, prin obligarea tuturor celor care declara ca nu obtin venituri la plata unor impozite, cei ce fac evaziune – un procent din totalul celor care sustin ca nu au niciun venit – vor fi scosi “la lumina”, cum ii place domnului Biris sa spuna, si fortati sa contribuie la buget. Simultan, insa, impotriva Constitutiei – vezi Art. 53, alin. 2, privind restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati – si pornind de la prezumtia de evaziune fiscala (a se citi prezumtia de vinovatie), Guvernul comite un abuz asumat fata de toti cei care intr-adevar nu realizeaza niciun venit. Oameni de buna credinta – trebuie sa acceptam ca exista, indiferent de procent, si aceasta categorie de cetateni -, pe care domnul Biris nu vrea sa ii creada.

Masura propusa de Ministerul de Finante poate fi eficienta. Dar eficienta extrema si democratia nu sunt intotdeauna compatibile. Ar fi prea simplu sa fie asa. Ar fi indeajuns de simplu ca orice amator de politica sa poata guverna cu succes. Balanta eficienta-democratie e foarte greu de mentinut. Regimurile dictatoriale, de exemplu, sunt deosebit de eficiente dar, precum domnul Biris, nu se-ncurca in mici drepturi cetatenesti.

Dar daca acceptam ca din nevoia disperata de eficienta, putem suprima unele drepturi sau libertati si putem ingnora procentul de victime colaterale – nevinovatii pusi la plata, doar pentru a-i taxa si pe vinovati – cred ca tocmai am identificat reteta perfecta anticoruptie: o condamnare cu executare – pedeapsa medie pentru infractiuni de coruptie, sa zicem, medie – pentru fiecare demnitar. Actual sau trecut. Viu, sa fie, ca platitorul de CASS.

Cu siguranta, niciun corupt nu va mai ramane in libertate. E scopul nostru, al tuturor. Ar fi un succes, o eficientizare a luptei anticoruptie, nu? Sigur, se vor gasi cativa demnitari – poate ministri, poate secretari de stat, poate de la Finante, poate din alte ministere – sa-si argumenteze nevinovatia. Poate. Atunci, insa, il vom putea parafraza linistiti pe domnul secretar de stat Biris: „Dar ce-ai facut, ai trait din salariu? Nu cumva ai furat si inca nu avem noi probe?”

Sursa: PH Online

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

 • Se pare ca “banul este ochiul dracului” inclusiv pentru Biris. In urma cu ceva timp avea alte opinii, dar acum se pare ca a devenit “bipolar”.
  – Gabriel Biris: Se transforma ANAF intr-un grup infractional organizat? Antreprenorii isi vor pune curand intrebarea existentiala daca mai merita sa faca business
  http://www.wall-street.ro/special/fiscal-advice/180646/gabriel-biris-anaf-grup-infractional-organizat.html

  Firma lui de avocatura “Biris Goran” se ocupa si faciliteaza evaziunea fiscala, oferind servicii de “optimizare fiscala” si infintari de companii offshore. Ia uitati-va pe lista lor de clienti si verificati pe urma sa vedeti cati dintre clientii lor sunt cu actionariat de tipul firmelor offshore, sau sunt “optimizati operational” si scot gramada de bai din tara in si prin firme offshore.
  Nesimtitul asta trebuie impuscat. Urgent si fara nici un regret.
  Sa mai vorbim si de seful ANAF? Bugetar toata viata, dar cu hotel de 5 milioane de euro detinut de un offshore din Cipru? Si toti angajatii ANAF si din fosta Garda Financiara trebuie impuscati. Unul sa nu scape!

  Faceti tot posibilul sa nu platiti taxe. Doar cunoasteti unde ajung banii vostri si ce se intampla cu ei. Daca pentru ei este permis sa faca evaziune si sa fie “optimizati operational si fiscal” pentru voi de ce nu?
  Si nu, nu aveti nici o “datorie fata de tara”. Datoria voastra este pentru voi insi-va si familia voastra, nu pentru talharii care s-au organizat sub forma de mafie, fura de rup, dar vor sa va jupoaie pe voi si sa traiasca pe banii vostrii.
  FACETI EXACT CE FAC SI EI!
  Ori suntem cinstiti si corecti toti, ori suntem hoti toti. Nu se poate ca noi sa fim cinstiti si sa ajungem sa traim in saracie din cauza unor hoti care iti fura si haina dupa tine, iar ei traiesc in huzur pe banii nostri. Asta e imbecilitate crasa. Nu le dati nimic! Doar ********.

 • Nici Aldof Hitler, nu și-a permis să impoziteze persoanele fără venit, nici Augusto Pinochet în Chile,nici fanarioții, nici imperiul austro-ungar și nici cel țarist, culmea neoliberalismului dâmbovițean , a dreptei tehnocrate , impozitează boschetarii și scutește corporațiile de taxe . România are cca. 500.000 de oameni ai străzii (boschetarii), are un nivel de risc de sărăcie foarte ridicat, conform statisticilor ONU, circa 40% din populația româniei este supusă la risc de sărăcie. Guvernul tehnocrat al FMI, este mult mai dur decât cel al lui Hitler și Pinochet, românii sunt supuși unui program de exterminare.Cum vor impozita tehnocrații lui Cocoloș boschetarii din gări,țiganii ce trăiesc pe gropile de gunoi, țărani care au un hectar și două găini și un cocoș și muncesc cu ziua la învestitorul occidental latifundiar.Un popor de oi naște o guvernare a haitei de lupi.

 • Iata pe cine a gasit Guvernul Ciolos ca sa-i jupoaie de biruri pe romanii amarati si fara venituri: pe excrocul BIRis, cel care face evaziune de sute de mii de euro pe seama statului, in diferite paradisuri fiscale. Nu pot decat sa spun, referitor la acest individ infect: ma pis pe Biris!

Abonează-te la newsletter