Politică

Guvernul a mituit cu 70.000 euro fiecare parlamentar al puterii ca să treacă bugetul

23 de milioane de euro a pus deoparte ministrul Gheorghe Pogea din bugetul de stat pe 2009 într-un „fond de rezervă” destinat uninominalilor de la PD-L şi PSD

Ca să se pună bine cu Dumnezeu şi cu enoriaşii, cei mai mulţi parlamentari au decis să direcţioneze pomana pentru biserici

Premierul Emil Boc a încercat să câştige bunăvoinţa parlamentarilor puterii punându-le la dispoziţie un fond special, pus de-o parte în bugetul de stat, din care senatorii şi deputaţii PSD şi PD-L să propună amendamente pentru colegiile pe care le reprezintă. Decizia a fost luată săptămâna trecută, joi seara, după două runde de discuţii în coaliţie. Conform unor surse guvernamentale, ideea i-a venit chiar premierului, susţinut de ministrul de Finanţe Gheorghe Pogea, în urmă cu două săptămâni, când s-a vorbit prima oară în coaliţie despre acest lucru. Lunea trecută, Pogea venise şi cu suma disponibilă pentru fiecare parlamentar al puterii: câte 5 miliarde de lei vechi, adică 125.000 de euro, calculat, ca şi în proiectul de buget, la un curs de 4 lei pentru 1 euro.

Pogea a fost nevoit, câteva zile mai târziu, să vină cu o rectificare, pentru că suma ar fi fost prea mare şi s-ar fi simţit serios în buget. Aşa că, în coaliţie, s-a bătut palma pe suma de 2,8 miliarde de lei vechi, fix 70.000 de euro. La 328 de senatori şi deputaţi de la cele două partide, înseamnă 22.960.000 de milioane de euro, adică aproximativ 23 de milioane de euro dosiţi din fondurile bugetare pentru ca parlamentarii puterii să poată susţine tot felul de programe în circumscripţii – reabilitări de şcoli sau biserici – şi să se împăuneze cu reuşita în faţa alegătorilor. Banii s-au dat pe judeţe şi nu pe circumscripţii, pentru ca fondurile să fie alocate mai uşor. Prin urmare, importantă nu era mărimea judeţului şi nevoile lui, ci câţi parlamentari – 3 sau 6, spre exemplu – au cele două partide în respectivele regiuni.

Scandal: uninominalii au început să se certe între ei

În mod natural, unii au încercat să le sufle banii altora. O deputată PSD era ieri revoltată că banii promişi pe cap de uninominal s-au blocat sus, la judeţeana de partid, care a decis care promisiune electorală trebuie finanţată. „Mie nu mi-au aprobat niciun amendament, deşi am avut şi un proiect cu grădiniţe, şi unul cu un centru social. Toţi banii alocaţi parlamentarilor din judeţul nostru s-au oprit sus, şeful de organizaţie a spus unde se duc”. Nemulţumiri sunt însă şi la nivelul coaliţiei. Un parlamentar PD-L ne-a declarat că, deşi avea dreptul la 2,8 miliarde, amendamentele sale, pentru proiectele din judeţ, au fost respinse: „Au fost acceptate, în schimb, cele ale PSD, care ajung la 10 miliarde”. În unele judeţe, pesediştii şi pedeliştii au lucrat împreună: în Olt au pus totul într-un singur coş, finanţând cu 100 de milioane de lei vechi fiecare biserică din judeţ.

Liberalii fac scandal: „Noi n-am primit nimic!”

Cum aleşii obişnuiesc să bârfească inclusiv cu colegii din opoziţie, despre cele 70.000 de euro au aflat şi liberalii. „Da, ştim că fiecărui deputat şi senator de la putere i s-a dat voie să susţină amendamente cu valoare de 2,8 miliarde de lei. Noi n-am primit nimic! Şi, oricum, se va vedea la dezbaterile în plen că vor fi acceptate amendamentele de la PSD şi PD-L şi ale noastre vor fi respinse pe bandă rulantă”, ne-a declarat secretarul general al PNL, deputatul Dan Motreanu. Adriana Săftoiu era şi ea revoltată: „Am auzit de această sumă, dar noi, liberalii, nu am văzut niciun ban. Amendamentele admise în Prahova erau exact cele pentru colegiile PD-L. Este trist, de fapt revoltător ce se întâmplă. Ce vină au oamenii din colegiile reprezentate de cei care nu sunt la putere? Că au votat cum au votat? Mă aşteptam ca şi nevoile acestora să fie luate în consideraţie cât de puţin, dar nu ne-a întrebat nimeni cât de grea e situaţia lor”.

Udemeriştii au prins bomboana de pe colivă

În schimb, udemeriştii erau mai tăcuţi. Secretul banilor din „fondul de rezervă”, care a revenit, până la urmă şi UDMR, ne-a fost oferit, pe surse, de unul dintre parlamentari: „Noi am primit ceva. Ne-a revenit cam 1 miliard de lei vechi pentru fiecare judeţ în care UDMR are reprezentanţi. Ni s-a spus să-i alocăm în special pentru instituţiile de cult, biserici”.

“La biserică se duce lumea în fiecare duminică, vede că am făcut ceva”

Viceliderul deputaţilor PD-L Mihail Boldea ne-a explicat unde s-au dus banii şi de ce nu se pune problema unui “sindrom Gigi Becali” când vine vorba de atenţia alocată bisericilor: “Aşa ne-au spus de la grup: dacă vrem să ne treacă vreun amendament, să ne axăm pe reabilitări de biserici, şcoli sau grădiniţe. Degeaba am fi cerut bani pentru vreun drum, nu ne dădea nimeni. Doar aşa putem fi siguri că putem face ceva în colegii – să mai repari o şcoală, o biserică. La biserică se duce lumea în fiecare duminică, vede că s-a văruit, de exemplu, şi am făcut ceva. Boldea spune că şi-a cheltuit “alocaţia” guvernamentală pe două biserici, o şcoală şi o grădiniţă. În unele judeţe, coaliţia PSD-PD-L a mers ca unsă în slujba celor sfinte: deputatul PSD Radu Moldovan ne-a declarat că a pus “mână de la mână” cu colegii din PD-L pentru a reconstrui Biserica Evanghelică din Bistriţa. Şi deputaţii de Cluj ai PD-L “au pus mână de la mână” pentru biserici şi spitale în judeţ.

Deputatul PD-L de Argeş Cristian Boureanu a spus că şi-a cheltuit suma alocată pentru reabilitarea unei şcoli din mediul rural, iar deputatul PSD Titus Corlăţean pentru finalizarea unui cămin cultural în Prejmer. Alţi pedelişti nu vor să recunoască vreun ajutor de la Guvern: “Nu-i o întrebare serioasă (cea pe tema celor 70.000 de euro, n.r.), sunt speculaţii. Pot să vă spun, în schimb, că, în cadrul Comisiei de educaţie, am reuşit să suplimentăm bugetul alocat cercetării cu 620 de milioane de lei noi, ceea ce înseamnă venitul tuturor profesorilor pe o lună, astfel că se atinge nivelul de bani alocaţi în 2008”. Deputatul Silviu Prigoană a susţinut că informaţia privind cei 70.000 de euro este o “minciună”. Şi ministrul Muncii, Marian Sârbu, ne-a îndemnat să nu dăm importanţă acestor sume dedicate parlamentarilor: “Sunt elemente nesemnificative faţă de bugetul pe care l-a trimis Guvernul la Parlament”.

Liliana RUSE, Mădălina DÂRVARU, Florin NEGRUŢIU
sursa: http://www.gandul.info/politica/guvernul-a-mituit-cu-70-000-euro-fiecare-parlamentar-al-puterii-ca-sa-treaca-bugetul-video.html?3928;3941470

Tag-uri

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu