Consiliul Judeţean Suceava construieşte o platformă de deşeuri într-una din cele mai frumoase zone din judeţ rampa ecologică se află în pasul Mestecăniş, la Valea Putnei, zonă cunoscută pentru păstrăvăriile tradiţionale.
Una dintre cele mai frumoase zone ale Sucevei este mutilată de mâna omului, cu ajutor de la Consiliul Judeţean Suceava. Instituţia a început amenajarea unei ditamai gropi de gunoi la Valea Putnei, în comuna Pojorâta, la cota 1.087 de metri, în pasul Mestecăniş. Zona este superbă şi adesea este vizitată de turişti. Însă cel mai probabil, vizitatorii o vor ocoli de acum înainte, pentru că nimeni nu va dori să vadă muntele de gunoaie din mijlocul naturii, care se va întinde pe o suprafaţă de 4,4 hectare de teren.
Cu gunoiul lângă case
La cinci kilometri mai jos de locul unde muncitorii au început să decoperteze solul pentru a amenaja platforma locuiesc oameni, care sunt speriaţi de ce se întâmplă. Ei ne-au spus că, în ciuda protestelor, autorităţile au făcut ce au vrut. Oamenii se tem că deşeurile le vor polua apa şi că mirosul pestilenţial se va simţi de la kilometri distanţă. „Le-am spus de nenumărate ori că nu vrem groapă pe munte. Au făcut-o în amonte. Este strigător la cer. Otrava se va infiltra în sol şi va ajunge în apa noastră”, ne-a spus un sătean.
În timp ce localnicii condamnă investiţia, autorităţile locale dau asigurări că vor supraveghea lucrările şi că în final nici mediul înconjurător şi nici oamenii nu vor avea de suferit. „Nu am avut alt teren pentru amenajarea platformei. Noi vom supraveghea lucrările. Groapa de deşeuri va avea o staţie de tratare a levigatului, iar de jur împrejurul locului unde se depozitează va fi o perdea de arbori”, a spus Vladimir Cârloanţă, viceprimarul comunei Pojorâta.
Cine a stabilit amplasamentul?
Platforma ecologică pentru depozitarea deşeurilor este realizată cu fonduri europene. Proiectul a fost semnat în 2009. Amplasamentul a fost ales de Consiliul Judeţean (CJ) Suceava, însă nu se ştie cu exactitate de care conducere a instituţiei. În anul 2009, în fruntea CJ se afla preşedintele Gheorghe Flutur. „Noi ne asumăm semnarea proiectului, dar amplasamentele au fost stabilite de vechea conducere (în perioada 2004-2008, CJ Suceava a fost condus de actualul parlamentar PSD Gavril Mârza – n.r)”, a declarat Gheorghe Flutur. Senatorul PDL a adăugat că nu amplasamentul ar constitui o problemă, ci modul agresiv în care s-a făcut organizarea de şantier. „Cred că acolo este o problemă de organizare de şantier. De asta se vede atât de urât. Depozitul va fi mai în laterala muntelui”, a completat Flutur.
De fapt, nici nu mai contează cine a ales să mutileze muntele. Contează că lucrările au demarat deja şi se fac cu acte în regulă. Toate instituţiile statului şi-au dat acordul.
Dezastru cu autorizaţie de la Mediu
Inclusiv conducerea Agenţiei de Mediu a parafat proiectul. „Proiectul a parcurs toţi paşii. A fost în dezbatere publică. Are acord de mediu şi până acum nu s-a plâns nimeni că ar fi o problemă”, a declarat Iluţă Cocriş, directorul adjunct al Agenţiei de Mediu Suceava. Tot el dă asigurări că proiectul va respecta mediul înconjurător. „Doar 6% din deşeurile produse de suceveni vor fi depuse la Pojorâta. Adică, gunoiul produs de 16% din populaţia judeţului”, a completat Cocriş, adăugând că după 10 ani de depozitare, zona va fi din nou verde. „Se va depozita în straturi şi la final trebuie plantată inclusiv iarbă. Zona decopertată este păşune. S-a făcut studiu de impact”, a spus Cocriş.
Grijile pe care localnicii din Pojorâta şi ecologiştii le au cu privire la proiect nu-i vor împiedica pe cei de la CJ să realizeze investiţia. Cătălin Nechifor, preşedintele CJ Suceava, a declarat că dacă lucrările nu vor fi terminate la timp şi dacă proiectul nu va fi respectat, Suceava riscă să restituie banii alocaţi de Uniunea Europeană.
Amenajarea platformei de la Pojorâta face parte dintr-un proiect foarte amplu, care vizează şi realizarea unui gropi de gunoi în localitatea Moara. În prezent, Suceava nu are nicio groapă de gunoi în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene, însă acesta nu era un motiv pentru sluţirea pasului Mestecăniş în vederea rezolvării problemei.
„«Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Suceava» este un proiect finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Sectorial Mediu – Axa prioritară 2. Conform contractului de finanţare, valoarea totală a proiectului este de 218.045.617” — Cătălin Nechifor, şeful CJ Suceava
Autor: Oana Șlemco
Sursa: Ziarul Evenimentul
Foto: Catalin Dumitrescu
Adauga comentariu