Politică

Grid Modorcea: Decoratii scuipate. Norman Manea sau deliciul injurarii Romaniei

sm-ana-blandiana-norman-manea-ion-popNumai si pentru afirmatia: „Am plecat din Romania ca era prea interesanta”, Norman Manea ar trebui decorat de Basescu. Pe cand noi decoratii pentru ’telectualii lui Pazvante? Criteriul este clar, daca esti amartaloi, daca iti injuri tara, Basescu te premiaza. Nu stiu cine il premiaza pe el, fiindca vad ca romanii de la Constanta l-au scuipat. Cu atat raman acesti pungasi, cu ironia. Sigur ca Romania era interesanta pentru Manea, si probabil ca mai este, fiindca daca n-ar fi fost, nu ar fi scris despre ea atatea carti, citite si laudate de liicheni. Sa fie clar, Manea nu e nimeni in America, e departe de a fi cunoscut chiar si pe strada lui, singura lui sansa e Romania, dar daca continua cu ironiile la adresa tarii noastre, va fi sters si de pe harta ei. Se plange peste tot ca a fost nevoit sa paraseasca tara pentru ca a dat un interviu cu doua taisuri, sigur, pentru asa ceva nimeni nu te deporteaza.

Nimeni nu l-a obligat sa plece, a plecat la neamul lui, credea ca o sa se capatuiasca acolo, dar e mai sarac decat a plecat. Daca Romania e „prea interesanta”, de ce tot pleaca? De ce nu ramane? Ati inteles, pleaca fiindca nu mai e interesanta, fiindca nu mai are ce ciupi. Fiindca Romania nu mai e generoasa cu jigodiile. Ar trebui sa puna osul la bataie, dar Manea e pomanagiu de vocatie, el nu stie ce e munca, a fost inginer de ape si s-a lasat, ii era frica sa nu se inece. A dat-o pe scris, fiindca i s-a spus ca asta nu e munca, e sinecura. Romanii i-au dat de toate, ca sa-i injure. Treptat, romanii se desteapta, nu-si mai vand asa de usor propunerile la Premiul Nobel. Orice tinichea costa. Macar un scuipat. Porti deschise jigodiile nu mai au, deocamdata, decat la Cotroceni, dar acesti ’telectuali ai lui Basescu se termina curand, pe cine vor imbratisa ei oare, fiindca nu pot trai pe propriile lor picioare, trebuie sa aiba o sinecura, ei trebuie sa stea de-a dreapta unui presedinte, s-au obisnuit cu pomeni.

Daca alde Liicheanu nu ar mai primi pomana de la stat, care e o vaca de muls nesecata pentru ei, ar fi morti. Traiesc din mila statului, in timp ce restul intelectualilor romani se chinuie, rezista, lupta sa supravietuiasca. Norman (era sa scriu Wisdom) nu e normal, el e o haimana, asa cum s-a autodefinit, un maidanez care schelalaie din cand in cand pe la usa mai marilor tarii sa-i mai dea un ciolan de ros. Ca evreu ratacitor, el nu-l va intelege niciodata pe Mircea Eliade, pe care il considera „invechit”, depasit (bine ca el e ispasit), nu va intelege nici romanismul adevarat (e greu cu ateismul masonit). Dar alde Niki au facut din Norman reprezentantul scriitorimii romane, l-au propus la Nobel, cand romanii au zeci de scriitori mai talentati decat Manea, un scriitor modest, al carui talent e meseria de a insira vorbe. Nu depaseste nivelul unui scoler batut cu nuiau, e un fel de Bondarescu, e tenace, a invatat lectia de la neamul lui, ca daca scrie continuu, o sa iasa ceva si din mazgalelile lui. Dar n-a iesit. Nu a apraut nici o revelatie. E sters. Fabrica de scriitori evrei functioneaza insa, dar pe poarta Manea e o decoratie scuipata, o fi scuipat un ospatar nemultumit ca nu a primit bacsis. Pomanagiul de Manea ce mai vrea? Romania e prea interesanta pentru el, sa vada daca America e la fel de interesanta, dar ea e intesata de evrei, nu are loc de ei aici, trebuie sa se dea drept un roman exotic, probabil si cu concursul ICR, unde e o oaza de Romanica, insa aici nu are loc de Urticaria cea hoata, care ia tot, ma mir ca nu e si europarlamentara. Dar e suficienta ca eurotoapa.

Daca te lasi de scris, cum s-a lasat Diaconu de actorie, ajungi europlanat, dar Manea nu vrea sa se lase de scris, el ii da inainte, desi persifleaza ideea de „mandrie” romaneasca, o sa ramana cu scuipatul, ca semnul lui Basescu de pe frunte, sa nu mai ia in bascalie limba romana, fiindca scrie in aceasta limba, iar limba se razbuna, o sa se trezeasca cu un scuipat in norma! Ii considera pe romani frustrati, incapabili sa exporte altceva decat prostituate! E idiot si pueril sa fii mandru ca esti roman, d-le Manea, dar nu e idiot si copilaresc ca nu esti mandru ca esti evreu? Daca ai fi fost mandru de asa ceva, nu ai mai fi fost cinic cu mandria de a fi roman, cu nationalismul romanesc si cu dragostea de tara. Aceste calitati iti lipsesc, fiindca iti lipseste credinta, adica esti taman bun pentru a primi o decoratie scuipata de la dl presedinte, care, jucator cum e, tocmai si-a sters semnul de pe frunte si ti-l paseaza. Va jucati de-a scuipatul, domnilor, scuipati tot ce e sfant, dar nu uitati sa lingeti, insa, atentie, si lingaii au o limita! A dovedit-o Herta Muller. Sper ca Manea sa invete lectia, desi el e facut sa dea mereu lectii. Si sa ia premii. Cum scuipa ceva, ia un premiu! Are mai multe premii decat pagini a scris despre Burdujenii natali! Dar Manea nu le are cu patriotismul, el nu are tara, e Norman fara de tara, fiindca e facut sa ia premii, chiar si decoratii scuipate!

Autor: Grid Modorcea

Sursa: Ziaristi online

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • De la dl G. Modorcea aceste cuvinte suna grav, apasat, ard diferit, au greutate si substanta. Si, desigur mare credibilitate. Felicitari sincere.

  • Nu, zau! “Marele Motorcea” in calitate de ziarist de 2 lei isi bate joc de toți intelectualii români. Ce a prods acest Motorcea până in prezent? Doar FLEGMĂ!

  • Are, nu are dreptate ? Grid Modorcea nu e chiar un prost. Nu cred ca N Manea e chiar o lichea, nu, asta nu. Se cam bate apa-N Piuă cu Nobelul, de rasul curcilor. Niki Manolescu, un proletculstist cultural, numit de Călinescu ” ipochimen” , așa cum s -a dovedit a fi tot mai tare, baga – N fata tot felul de … Decât alții, mai bine N Manea, care nu e chiar lipsit de talent. Are totuși o condiție. Ca i înjurat pe romani, sa l înjurat si romanii pe el. Bine ca nu- si scot ochii. Doar nu suntem in GAZA.