Politică

Grevă a fermierilor greci în fața Parlamentului din Atena: ”Ne-au luat și chiloții de pe noi cu măsurile lor de austeritate”

athensProducătorii agricoli din Grecia, în speță mici fermieri care își vând singuri marfa în piețe, au protestat astăzi în fața clădirii Parlamentului din Atena. În semn de nemulțumire față de măsurile de austeritate impuse de politicieni, agricultorii și crescătorii de animale au aruncat cu lenjerie intimă în direcția palatului unde își desfășoară activitatea puterea legislativă.
“Ne-au luat inclusiv chiloții”, au strigat fermierii, acuzând coaliția de guvernământ din Noua Democrație și PASOK pentru măsurile de austeritate dure care, potrivit producătorilor, sunt stabilite pentru a distruge complet sector piețe agricultorului. Mai mult, politicile ”de redresare” sărăcesc gospodăriile grecești bazate exclusiv pe agricultură, au mai declarat presei protestatarii care au înaintat un manifest Ministerului Agriculturii de la Atena.

Începând de astăzi, producătorii agricoli din Grecia au intrat în grevă pe perioadă nedeterminată, în semn de protest față de un nou proiect de lege dezbătut în Parlament. Acesta privește piețele de agricultori și de comerț exterior și include mai multe prevederi referitoare la funcționarea acetui sector. Astfel, micii fermieri și procesatori artizanali se opun  modificării criteriilor de selecție ale fermierilor și vânzătorilor care pot comercializa marfă în piețe, limitării numărului de tarabe în piețele și târgurile locale, precum și  creșteri amenzilor ce se pot aplica acestor comercianți.

“Noul proiect de lege este o piatră funerară pentru piețele în care vând fermierii. Vor să distrugă aceste piețe pentru  a promova supermarket-uri mari, în schimb. Consumatorii, cu toate acestea, nu vor beneficia de proiectul de lege, deoarece prețurile de pe piețele agricultorului nu vor fi reduse”, susține Federația Fermierilor Greci.

La sfarsitul lunii aprilie, producătorii agricoli și-au propus să blocheze piața de legume Renti din Atena, una dintre locurile preferate de greci pentru a-și cumpăra alimente proaspete direct de la țărani.

Sursa: Agrointel