Analize și opinii Cultură și Familie Extern Politică

GREŞEALA FATALĂ A LUI NICOLAE CEAUŞESCU

ÎCeausescu la Vaticann primăvara lui 1989, Nicolae Ceauşescu a anunţat că România şi-a încheiat plata datoriei şi nu mai este nimănui datoare. Mai mult, Ceauşescu a făcut să se voteze o lege prin care i se interzicea guvernului român să mai apeleze la credite străine, să se îndatoreze, aşadar.

Totul având drept scop să ferească ţara, în viitor, de riscurile pe care cu atâtea sacrificii le-a înfruntat în anii ‘80, anii atât de cumpliţi pentru noi toţi, când Ceauşescu, somat de creditori, a angajat societatea românească în cursa contra-cronometru de plată a datoriilor.

Mi-aduc bine aminte de tonul cu care “Europa liberă” a comentat, la început, această situaţie: ni se prevedea un faliment total, falimentul unor neputincioşi, al unor prăpădiţi care au contractat, cu inconştienţă, datorii peste puterile lor de a le returna!

Iar faptul că paralel cu plata datoriilor se continuau giganticele investiţii – canale de navigaţie, centrală atomică, metrou, noul centru civic, hidrocentrale, etc. – părea dovada certă a nebuniei megalomane a lui Ceauşescu şi a laşităţii noastre că îl suportăm!

Prin anii ‘87 – ‘88, tonul „Europei Libere” a devenit altul: i se reproşa acum lui Ceauşescu nu incapacitatea economiei româneşti de a-şi plăti cheltuielile, ci i se reproşa însuşi faptul că ne plătim datoriile, căci aceasta ar fi fost o mare prostie, zicea alde d-l Orăscu, doar toate celelalte ţări trăiesc bine mersi fără să-şi achite creditele primite, ci numai dobânzile.
Am constatat astfel, cu mare uimire, că, în loc să fie apreciată ca un act de corectitudine, plata datoriilor înfuria anumite persoane sau instituţii, stârnea comentariile cele mai înveninate.

Ca persoană care am fost crescut în teama de a nu rămâne cuiva dator, n-am prea înţeles, la început, această ciudată atitudine. Mai apoi, cugetând oareşicât, am înţeles un adevăr simplu despre cei care trăiesc din a-i împrumuta pe alţii, despre cei care trăiesc din câştigul astfel realizat, adică cămătarii: bancherii te împrumută nu ca să le restitui cât mai repede banii, ci ca să le rămâi la nesfârşit dator, plătindu-le cu regularitate numai dobânzile.

Drept care mă întreb cu maximă ingenuitate: ce s-ar întâmpla cu finanţa mondială dacă toate ţările ar proceda cum a procedat România în primăvara anului 1989?
Să ne imaginăm că toţi datornicii şi-ar plăti datoriile şi ar hotărî, prin lege, să nu mai facă alte datorii! În ce s-ar transforma sumele imense ce s-ar aduna astfel în depozitele băncilor dacă nimeni nu va mai apela la bănci, să se împrumute! În ce altceva decât în mari grămezi de hârtie inutilă?!

Cu alte cuvinte, România devenise, în primăvara anului 1989, o mare primejdie pentru finanţa mondială, pentru cei dedulciţi la traiul din camătă, trai nemuncit! Primejdia constând în puterea exemplului, a forţei de contagiune pe care ar fi putut-o avea „modelul românesc”!

Mi-am dat seama de asta şi din înverşunarea deplasată cu care „Europa liberă” a comentat momentul eliberării României de povara datoriilor externe. Nimeni, în Occident nu s-a grăbit să ne felicite.

Dimpotrivă! Iar când Ceauşescu şi-a exprimat dorinţa, dar şi putinţa ca România să iasă pe piaţa de credite, acordând împrumuturi cu o dobândă mult mai mică decât cea îndeobşte practicată, pentru a dovedi astfel umanismul societăţii pe care o reprezenta, mi-am dat seama, cutremurat, că Nicolae Ceauşescu, săracu’, şi-a semnat sentinţa de condamnare la moarte!

Cred că acest gest, de sfidare şi de demascare a marii finanţe mondiale, a dus cel mai mult la acea concertare de forţe care au reuşit, profitând de generozitatea şi puterea de sacrificiu a tineretului român, nu numai să-1 dea jos pe Ceauşescu de la putere, dar să-1 şi pedepsească personal, fizic, pentru insolenţa sa.

Cu consecinţa, „firească”, a revenirii României, cuminţită, în rândurile ţărilor îndatorate până la gât marii finanţe, dând astfel putere de contagiune altui exemplu: cine va mai încerca vreodată, în Europa de Est sau în Africa, înAmerica Latină sau în Asia să procedeze ca Nicolae Ceauşescu, ca el s-o păţească!

Tare aş fi curios să ştiu cât a costat această debarcare a lui Ceauşescu! K.G.B.-ul, la ale cărui servicii a apelat marea finanţa mondială, este o instituţie serioasă, care ţine la preţ! La fel şi celelalte.

Mai puţin securitatea română, care, bucşită cum era cu imbecili la toate nivelurile sale, nu este exclus să-şi fi dat concursul pe gratis, din. patriotism, convinsă că se pune în slujba poporului român! De plătit, fireşte, noi vom plăti costul înlăturării lui Ceauşescu şi-1 vom plăti înzecit, însutit, înmiit, poate.

Aşa nerod şi troglodit cum ne plăcea nouă să-l credem pe Ceauşescu, acesta a înţeles totuşi un lucru pe care noi, mult mai deştepţi cum ne-a făcut „revoluţia”, ezităm să-l recunoaştem, ca să nu ne facem de rîsul lumii. Adică ezităm să-i recunoaştem lui Ceauşescu vreun merit, cât de neînsemnat.

Eu unul i-aş recunoaşte deci lui Ceauşescu unele merite, măcar pe acela de a fi înţeles relaţia strânsă, în lumea de azi şi de mâine, între suveranitatea naţională şi mărimea datoriei externe a unui stat. M-am dumirit de aceasta când Parlamentul nostru a aprobat să ne împrumutăm cu vreo 300 de milioane de dolari şi nu a tresărit aflând că Fondul Monetar Internaţional ne va acorda acel împrumut numai dacă vom respecta nişte indicaţii superioare.

Am scăpat de dracu’, şi am dat peste ta-su! Aşa se face că am scos şi o Constituţie în care se afirmă principiul sacrosanct al suveranităţii naţionale, dar am legat această suveranitate numai de inviolabilitatea hotarelor, care interzice armatelor străine să calce pământul sfânt al Patriei. Chiar nu au înţeles parlamentarii noştri din Constituantă că agresiunea militară a încetat să mai fie la modă?

Că este un procedeu tot mai primitiv pentru sensibilitatea omului modern, tot mai desuet şi mai ineficient? Mult mai curată se dovedeşte a fi agresiunea financiară, arma cea mai subtilă şi mai productivă! Lumea s-a deşteptat, s-a săturat de violenţă, de sânge, de generali şi colonei.

Drept care, în locul acestora şi în acelaşi scop, pământul este bântuit în lung şi în lat de experţii financiari ai Fondului Monetar Internaţional, ai Băncii Mondiale pentru, sanchi! Dezvoltare, şi alte „agenturi”! Asta, fireşte, după ce prin diverse mijloace, inclusiv propulsarea de agenţi ai marii Finanţe în fotolii ministeriale ori prezidenţiale, ţara vizată este adusă în situaţia de a cere ea însăşi, cu căciula în mână, împrumuturi şi investitori.

La drept vorbind, ce este investiţia străină altceva decât un împrumut pe care te obligi să nu-l mai returnezi, ci doar să-i plăteşti creditorului dobânzile? Astfel că suveranitatea noastră naţională, de care se umflă-n piept Constituţia română încă de la primele rânduri, în curând va fi, cu concursul senin al Parlamentului României, numai vorbe în vânt! Va fi cel mai trist neadevăr din câte neadevăruri cuprinde Constituţia României, săraca!

S-a ajuns la o situaţie paradoxală şi extrem de primejdioasă pentru un viitor românesc al copiilor noştri: deşi noi, în România, ne îndreptăm spre o economie de piaţă, deşi ne privatizăm care mai de care, grăbindu-ne să lichidăm proprietatea şi economia de stat, datoria externă care se acumulează în această perioadă de privatizare nu are şi ea un caracter privat, ci este o datorie de stat, a ţării, a poporului român.

Cum şi când se va achita de aceste datorii statul român, de vreme ce rolul şi puterea sa în economia noastră urmează să se diminueze în mod sistematic şi programat’? Cine a programat această cacealma a privatizării în folosul oricui, numai în folosul ţării nu?!

Sigur, vor sări câţiva deştepţi să ne aducă aminte că şi guvernul S.U.A., statul american, deci poporul american, are câteva sute de miliarde de dolari datorii faţă de aceeaşi finanţă mondială, faţă de aceleaşi bănci la care suntem şi noi, din nou, datori!

Dar, vor uita acei deştepţi să ne precizeze, neştiutori cum suntem, că acele bănci sunt bănci americane, occidentale, interesele lor – ale băncilor şi ale statului american fiind foarte coincidente! Nu am nimic împotrivă să se îndatoreze statul român la Banca Naţională a României sau la Banca Dacia Felix!

Să se îndatoreze la mine şi să-i pun eu condiţiile în care accept să-l creditez! Fireşte, Ceauşescu trebuia dat jos încă cu mult înainte de decembrie 1989 şi cel mai bine era dacă s-ar fi dat singur la o parte. Din păcate, aşa cum s-au petrecut lucrurile, de dispariţia lui Ceauşescu nu a ajuns să profite poporul român, aşa cum era firesc, adică să profite cei ce au suferit de pe urma lui Ceauşescu, ci au ajuns să profite duşmanii neamului românesc, aceiaşi care profitaseră şi în anii grei când, prin corvoadă naţională, le-am plătit îndoit şi întreit creditele cu care ne-au momit şi ne-au pricopsit în anii ‘70!

Acum, când, scăpaţi de datorii, se cuvenea să trăim şi noi ca oamenii, ne-am trezit iar cu ei pe cap, cu aceiaşi binevoitori, veniţi să ne dicteze cum să se facă reforma! Această turnură tragică a lucrurilor de după 22 decembrie 1989, ora 12, a fost posibilă prin acţiunea criminală, repet: acţiunea criminală a unor persoane ce pot fi nominal identificate!

Scopul principal al acestora a fost, în modul cel mai clar, să aducă din nou România în rândurile ţărilor îndatorate la finanţa mondială. Adică scopul urmărit şi, în parte, deja atins, a fost pierderea suveranităţii naţionale româneşti. Au asmuţit asupra noastră o mână de exaltaţi maghiari sau secui şi noi am crezut că aceştia sunt cei ce atentează la suveranitatea naţională a românilor.

Din nefericire savanţii care au gândit Constituţia României nu au fost nici ei mai deştepţi, astfel că nu şi-au pus problema suveranităţii naţionale decât în termenii constituţiilor din secolul al XIX-lea, făcând din Constituţia noastră un corect compendiu al acestor texte.

Nici un semn din partea acestor autori că ar fi înţeles adevăratele primejdii, de azi şi de mâine cu care se confruntă Ţara. Acesta a fost unul din motivele pentru care am votat împotriva acestei constituţii.

autor: Prof. univ. dr. Ion Coja
sursA: cersipamantromanesc.wordpress.com

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

 • Nu plang dupa Ceausescu, cu banii imprumutati macar sa construit ceva, chiar daca de multe ori prost. Suntem din nou impovarati, ce sa facut cu banii? Cine sunt responsabilii? Tara e praf, nimeni nu mai injura ungurii! Finanta mondiala nu tine cont de state, fie el si America!

 • ….eu am sa incep a raspunde cu aceste versuri ;
  Iar daca se mai lasa seara
  Si-n taple ani i-au mai nins
  Ii dam putere de la tara
  Si flori din campul necuprins
  In jurul lui incingem hora
  Nemarginitul nostru dor
  De-al stii parinte tuturora
  IAR PATRIEI CONDUCATOR!
  ALEXANDRU ANDRITOIU- ca si participant la lovitura de stat numita dupa cei care au dat-o REVOLUTIE astazi ca si mine acest popor de are de dus in spate un blestem al crimei al ideii de TURMA.Nici americani si nici intreaga lume occidentala nu s-a bucurat de existenta lui CEAUSESC.Sa nu mai vorbim de RUSI care si astazi ne vegheaza cu mare atentie.CEAM RTEALIZAT IN ULTIMII 2O DE ANI? NIMIC !Uzinele lui Ceausescu sunt distruse,oamenii sunt saraci,agricultura nu exista,sanatatea este la pamant,armata nu se mai gaseste politia o institutie subnutrita,justitia o catastrofa nationala,Parlamentul un loc de odihna si nesimtire diavoleasca,Biserica un cui batut in crucea lui IISUS. SUNTEM O NATIE TERMINATA.Noi niciodata nu o sa ne mai putem revenii pana cind mamaligarii astia de la conducerea tarii si ma refer la toti politicienii nu or sa inteleaga ca EI SUNT MUNCITORII NOSTRII LUCRATORII CE AU OBLIGATIA SA INFLOREASCA ROMANIA NU SA O DISTRUGA. Sa incerce cineva sa ma combata si am sa-i dau replici cu documnete uluitoare pentru toti si pentru toate,incepand de la seful statului si pana la ultimul roman (jmecher)care pe vremea regretatului N.Ceausescu nici macar nu indraznea sa ridice ochii din pamant !

 • Există țări fără datorii externe și nu le mai dă jos nimeni conducătorii, democratic aleși sau nu. Două exemple importante: Arabia Saudită și Taiwan. De ce ar sta în picioare teoria cu datoriile pentru noi? Că economic nu ne-am putut compara cu aceste două țări nici pe vremea lui Ceaușescu, nici acum. Ca să nu mai vorbim de țări care ar putea fi șterse de pe hartă fără drept de apel, dacă datoriile ar fi o problemă. Precum Lichtenstein. N-au datorii și nu le face nimeni nimic.

 • @Cristean
  Cauta, citeste, gandeste si ai sa -ti dai singur raspuns la intrebarile tale.
  Este multa informatie la liber trebuie doar sa stii sa folosesti google si sa-i pui “intrebarile” corecte.

 • Se pare ca Uniunea Europeana a interzis tarilor aderente sa mai faca imprumuturi la FMI pana cand nu-si platesc datoriile. FMI nu este o banca Americana, ci a bancherilor internationali, care au bagat si America in cea mai mare datorie din lume. Este insa bine sa stam departe de aceste conflicte, pentru ca si Ceausescu si presedinti Americani au platit cu viata indrasneala lor.

 • FMI va exista mereu si va avea nevoie de astfel de state, precum Romania. Din pacate, putem scapa de acest jug doar cu un nou razboi. Ceea ce prea putin se va intampla.

 • doar discutii…de acum nostalgia acelor vremuri ne cuprinde….oooo dar oare mai vrem sa ne intoarcem atunci?da sa construit si am evoluat ca un popor cu o adevarat constiinta un popor cu oameni corecti cinstiti un popor gata d esacrificiu pentru tara si pt grija fata de om!!!!

 • nu cred ca lupta cu marea finanţa mondiala a fost greseala “fatala” a lui ceausescu. greseala lui “fatala” a fost ca a luptat impotriva lui Dumnezeu, ca a demolat biserici, ca a fost ateu. d-asta a si sfarsit-o in ziua sfanta de Craciun.

 • Dragi fani Ceausescu, n-ati vrea sa faceti o cheta pentru statuia pt. Ceasca. Doar asta reprezinta articolul de mai sus.

 • Avem un exemplu fresh. Turcia si-a platit recent datoriile catre FMI…nu dupa mult timp au inceput protestele…

 • Un articol de tot rahatul, de mult n-am mai citit asemenea aberatii,iar papagali care se trezesc sa scrie asemenea lucruri ori o fac la comanda, ori sunt indoctrinati iremediabil.E clar ca a deranjat si lucrul asta,ca Romania isi facea banca proprie, dar cati oameni au murit in lagarele comuniste,ce reprezinta comunismul in istoria mondiala…..nu a reprezentat nici un alt regim,nici nazistii lui Hitler n-au fost atat de diabolici.DAR INVINGATORII SCRIU ISTORIA.

 • mda,,articolul exprima intr-adevar o realitate. e logic ca fmi si banca mondiala vor sa incasese din dobanzi. e la fel cum am face un credit ipotecar pe termen lung la oricare banca si chiar daca ulterior am castiga o suma de bani uriasa (de ex. castigand la lotto), va fi dificil sa platim suma integral in avans, exceptand cazul in care am plati si dobanda pe care ar fi castigat-o banca. aici e vorba de calcule ce dau castig lejer bancilor.

 • Mda astea sunt ultimele zvacniri ale nostaligicilor, ca daca… si ca era mai bine… ,ca s-a facut si s-a dres. Asta e natura omului sa se planga ca vara e prea cald si iarna e prea frig. Cand ingehtai si aveai apa calda cu portia era mai bine, cand stateai la cozi era mai bine,cand se lua curentul era mai bine, cand erau oameni arestati ca au spus lucrul gresit era mai bine. Normal ca pentru unii era mai bine cand te angajai cu pile pe o functie de latrator si primeai bani pt ca l-ai parat pe altul.
  Nu zic ca aucm e bine, e chiar foarte greu dar in nici un caz trebuie laudat comunismul si dictatura.

 • Daca tot a platit datoria de ce nu a inceput sa aiba grija de popor ? De ce nu a dat : mancare, caldura, energie electrica. Trebuia sa multumeasca populatiei printr-un alt nivel de trai dupa primavara lui 1989. In nebunia lui a inceput sa adune bani ca sa devina el finantator mondial – asta l-a dus la pieire , noi populatia nu mai vedeam nici un orizont plus cultul personalitatii – nu se mai putea trai.

 • da… vad tot felul de comentarii care mai … e unu care vroia caldura si mancare si nu mai stiu ce….aaa pe masa!!! da… momite… tu ca ai credite la banca de iti fuge basca din cap si nu poti sa ti cumperi un suc… ca ti ai luat Bemveu si stai in cort de 400 mp… infuleci ceva? raspuns nu!!!!!!!!!!! fruti cat te a invatat mata din vreamea comunismului si cat ai vazut la tactu daca era tirist sau orice si atat… asa ca hai sa nu mai furam … si ala asa cum a fost a facut ce a putut si noi nu vom face dupa cum vezi prea curand… poate generatia de 3-8 ani acum o sa pota pune o caramida… poate dar nu cred,… pt ca pacatele parintilor…. si am furat vai cat am mai furat… cat de nesimtiti suntem…cat de nesimtiti sa dam vina pe un conducator ooricare ar fi el… chiar si Hitler… a facut el sngur ceva?? nuuu am fost toti si am construit bombe… asa ca gura… ce nu ai trait aici cat a fost ceausescu? daca nu ti a placut de ce mai respirai??? asa ca gura… cand o sa fiti voi presedinti o zi… sa aveti tupeu sa scrieti pe orice blog orice… multa multa bafta:)

 • Multi tampitzi securisto comunisti sunt pe lumea asta…autorul articolului e in fruntea lor si la fel cei care scriu comentariile…

 • “Saracutul” de Ceasca, a platit datoriile externe cu pretul infometerii poporului DAR el avea in bancile elvetiene conturi in valoare de 4,5-6 mil.$ din traficul de arme in tarile islamiste. Un idiot bolsevic a fost Ceasca.

 • Domnule Apostol, de unde stii de acesti bani? Ati vazut cu ochii personali documentele din care reesea ca Ceausescu, personal detinea suma? Sunteti in masura sa pariati cu propria familie si cu toti cei pe care ii iubiti ca ce spuneti este adevarat? Daca da,………..