Politică

Grecia vinde insule ca să-şi salveze economia

insulele-greciei1Într-o ultimă încercare disperată de a-şi plăti datoriile şi de a-şi salva economia, Grecia se pregăteşte să vândă sau să concesioneze pe termen foarte lung o parte din cele şase mii de insule care îi aparţin. Acest gest vine după ce grecii au mai primit un împrumut de 110 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, după un deceniu de cheltuieli exagerate.

Potrivit ediţiei electronice a publicaţiei The Guardian, insula Mykonos una dintre destinaţiile turistice de top din Grecia, este de vânzare. Guvernul grec, care deţine o treime din această insulă, speră să găsească un cumpărător dispus să investească bani frumoşi pentru a dezvolta un complex turistic de lux.

Publicaţia britanică notează că mai mulţi investitori ruşi şi chinezi s-au arătat interesaţi să cumpere proprietăţi în insula Rhodos, dornici fiind să deţină un colţ de rai pe malul Mediteranei. Printre aceştia s-ar număra şi Roman Abramovici, patronul clubului de fotbal Chelsea, deşi el a negat această informaţie.

În ceea ce priveşte preţul cerut de greci pentru insulele scăldate de razele soarelui, insula Nafsika, care are suprafaţa de aproape 500 de hectare şi este amplasată în Marea Ionică, costă 15 milioane de euro. Altele însă, mai mici, pot fi achiziţionate şi cu mai puţin de două milioane de euro. E drept, unele insule sunt atât de mici încât nu poţi duce pee le nici măcar un pat.

Din cele aproape 6.000 de insule ale Greciei, doar 227 sunt locuite, iar decizia de a vinde o parte din ele vine şi din cauza faptului că autorităţile nu sunt capabile să dezvolte infrastructura de bază şi servicii. Grecii speră însă că vânzarea sau închirierea pe termen lung a unei insule ar atrage investiţii şi ar genera locuri de muncă şi venituri la buget.
“Sunt trist. Vânzarea insulelor care aparţin poporului grec ar fi trebuit să fie ultima soluţie. Dar trebuie să creăm infrastructura necesară pentru a dezvolta economia şi a atrage investitori. Ideea este să facem rost de bani”, a declarat Makis Perdikaris, directorul Greek Island Properties.
În încercarea de a atrage fonduri, Grecia intenţionează să scoată la vânzare şi companiile de cale ferată şi de apă. Investitorii chinezi par să fie cei mai interesaţi de asemenea achiziţii, având în vedere că deja controlează câteva porturi.

Sursa: Imopedia.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Macar Grecia are insule,deci are ce vinde sau concesiona. Noi ce sa vindem ? Casa Poporului, dar cine o cumpara ? Si cladirea Guvernului, dar cat putem sa cerem ? Sa vindem teritoriul Romaniei americanilor iar noi sa emigram in SUA. CREDETI CA NE DAU VIZE LA TOTI ?