Analize și opinii Politică

Grecia se afundă de cinci ani în recesiune, iar Suedia o vede în faliment. Totuşi PIB per capita este de trei ori mai mare decât în România

Grecia se afundă de cinci ani în recesiune, iar Suedia o vede în faliment. Totuşi PIB per capita este de trei ori mai mare decât în RomâniaÎn cel mai clar avertisment de până acum al unui oficial european, ministrul suedez de finanţe Anders Borg a atenţionat că Grecia îşi va declara în cele din urmă falimentul în pofida tentativelor multiple ale Europei de a salva statul confruntat cu o recesiune acută.

Avertismentul vine în contextul în care centrul de planificare şi cercetare economică Kepe a calculat că în cel de-al treilea trimestru al acestui an economia elenă se va prăbuşi cu 9,1%, pe ansamblul anului scăderea ajungând la 6,7%, de două ori mai abruptă decât s-a estimat iniţial. În primul trimestru Produsul Intern Brut s-a con­tractat cu 6,5%, scrie Le Monde.

“Având în vedere modul în ca­re situaţia a fost gestionată pâ­nă acum, nu pot exclude că re­zul­tatul final va fi fali­mentul sta­tul­ui”, a afirmat Borg. Chiar şi dacă Gre­cia renegociază con­diţiile im­puse de FMI în schimbul ajutorului financiar, da­toria nu va ajunge sub 120% din PIB în zece ani, situaţie căreia cu greu i se poate face faţă, mai ales dacă sunt avute în vedere perspectivele slabe legate de eco­no­mia ele­nă, a subliniat oficia­lul, citat de Le Figaro. Chiar şi ministrul adjunct de finanţe al Gre­ciei, Christos Staikouras, a avertizat că si­tua­ţia economică a ţării este “critică” şi “foarte dificilă”.

Cu toate că Grecia este în rece­siune din 2008, PIB per capita (19.000 euro în 2011), deşi scade de la începutul declinului econo­mic, nu este cu mult sub media Uniunii Europene (25.000 euro) dacă nivelul este raportat la cel din Europa de Est, în special la cel din România şi Bulgaria, considerate cele mai sărace state din UE. După calculele ZF, PIB per ca­pita din Grecia ar trebui să scadă încă 22 de ani pentru a ajunge la nivelul din România (6.500 euro în 2010, dacă PIB per capita este ajustat la scăderea numărului de locuitori evidenţiată de cel mai recent recensământ). Estimarea ia în calcul scăderea medie a PIB per capita din Grecia din 2008 până în 2011.

Şi zona euro în recesiune

Zona euro va fi în recesiune tehnică în al doilea şi al treilea trimestru din acest an, dar activitatea economică îşi va reveni uşor în ultimele trei luni ale anului, potrivit esti­mărilor institutelor naţionale de statistică din Franţa, Germania şi Italia. Astfel, în al doilea trimestru PIB-ul ar urma să scadă cu 0,2%, iar în al treilea cu 0,1%, notează Le Monde. În perioada octombrie-decembrie economia va creşte cu 0,1%.

“Nu poate fi exclusă agravarea tensiu­nilor financiare, în special din cauza perspec­ti­velor de activitate slabe”, avertizează cele trei institute.

Pentru Italia şi Spania, printre cele mai mari economii europene, creşterea econo­mică este cea care va determina în contextul crizei din zona euro dacă datoriile acestor state sunt sustenabile, scrie The Wall Street Journal. Ambele ţări au în faţă perspectivele unor recesiuni acute. Deutsche Bank prevede pentru Italia o scădere economică de 2,3%, iar pentru Spania de 1,5% anul acesta, şi că declinul va continua anul viitor, ceea ce subliniază nevoia unor măsuri de stimulare economică la nivel de stat şi de Uniune. Italia a intrat deja într-un cerc vicios în care turbulenţele de pe pieţe cresc costurile de finanţare antrenând majorarea deficitului bugetar. Premierul Mario Monti a anunţat că anul acesta deficitul se va situa la 2% din PIB, faţă de 1,3% din PIB, cât se estima iniţial. Pentru 2013 ţinta de deficit este de 0,5% din PIB. În Franţa, a doua economie ca mărime din zona euro, guver­nul francez a anunţat creşteri de taxe pentru bogaţi, companii petroliere şi financiare, pre­cum şi pe dividende, prin care ar urma să ob­ţină venituri de 7,2 miliarde euro astfel încât să atingă ţintele de deficit bugetar şi să evite presiunile pe pieţele financiare. Măsu­rile prefigurează majorări chiar şi mai mari de taxe anul următor în contextul unui avans economic foarte lent, scrie Bloom­berg. Problemele zonei euro sunt acutizate de rata ridicată a şomajului, care a ajuns la 11,1% în luna mai, cel mai ridicat nivel din istoria uniunii monetare.

sursa: zf.ro

Abonează-te la newsletter