Politică

Gospodaria taraneasca din Romania – model pentru francezi

taraniPhilip Catinaud este un mic producator traditional francez de grau, seminte de legume, flori si fructe, care ne-a vizitat tara. Are doi cai de tractiune, vaci, gaini, curci si doi porci.

Este proprietarul a de pamant langa Bordeaux. “Bruxelles este contra noastra, a taranilor”, spune el. “De aceea, trebuie sa ne solidarizam si sa ne opunem politicii brutale si distructive a birocratilor europeni. Vom explica pe toate canalele ca, in raport cu viitorul, viata taraneasca din Romania are un potential enorm. Toti avem de invatat de la taranii romani, de la cultura si stilul lor de viata apropiat de natura. Noi, francezii, ne-am rupt fara sa ne dam seama de acest mediu, suntem victime ale politicii agrare comune, iar acum investim multa energie si mijloace pentru a ne intoarce acolo unde taranii romani traiesc in mod natural. Taranii sunt viitorul planetei, nu numai a Europei”.

Patrice Godin este unul dintre putinii agricultori francezi care au scapat de tavalugul PAC. Are o mica ferma de seminte langa Bordeaux. El cultiva porumb si floarea-soarelui, apoi face o selectie de soiuri locale, nehibride, pe care le vinde fermierilor ecologisti. Deocamdata, pe piata oficiala nu gasesti asa ceva.

Dupa o vizita in Maramures, unde a locuit la cateva familii de tarani, Patrice Godin se intoarce in Franta hotarat sa contribuie la organizarea agricultorilor romani in sindicate. “Romania nu are de ce sa-si faca probleme ca are prea multi tarani” spune el. “Exista o mare speranta pentru Romania, aceasta agricultura familiala sau de proximitate, pe care am descoperit-o in Maramures si care stiu ca functioneaza bine in toata tara. Este agricultura in ferme de 2-3 ha, cu seminte locale, cu baligarul ca singur ingrasamant acceptabil. Printr-o asociere simpla, familiile romanilor pot constitui ferme mici, de pana la 5-10 ha, pentru a primi subventii de la stat. In acest fel se va mentine, partial, agricultura traditionala – singura in masura sa salveze taranimea romana de la disparitie, si pe care, in ciuda imperativelor UE, organizatiile fermierilor francezi si-au propus s-o apere cu orice pret” mai spune Godin.

In ultimii 35 de ani, din cauza presiunii agriculturii intensive, Franta a pierdut intreaga viata rurala traditionala. Mai suntem doar o mana de mici fermieri, organizati in sindicate, care doresc revenirea cel putin partiala a Frantei si a UE la agricultura ecologica, taraneasca. Intrand in UE cu 4 milioane de tarani, Romania va ajuta sa se salveze, ultimii tarani ai Occidentului. In nici un caz Romania nu are de ce sa-si faca probleme ca are prea multi tarani. Taranimea romana este un tezaur pentru salvarea caruia tot mai multi occidentali se vor bate in anii care vin. Occidentul vine sa sprijine crearea unor sindicate pe intreg teritoriul romanesc, care vor fi organizatii de aparare impotriva colectivismului de tip capitalist. Zeci de tarani romani sunt invitati in Occident pentru a vedea la fata locului cum sunt organizate sindicatele taranesti, si cum pot face bani din 5-10 ha cultivate cu cereale sau plante tehnice, cum traiesc cu cateva zeci de gaini, trei porci si doua vaci, cum se sustin reciproc, semanand numai seminte din soiuri locale. Taranii vest europeni ii incurajeaza pe taranii romani ca sa nu se lase manipulati de companiile multinationale care-i amagesc cu productii mari si ieftine. Taranii vest europeni ii incurajeaza pe “mamaligari romani”, sa continue sa faca mamaliga din porumbul lor roscat. Sa fie siguri ca fermele mici si mijlocii sunt cele care vor asigura prosperitatea tarii, si nu marile exploatatii agricole, care au provocat disparitia meseriei de agricultor in Franta si in alte tari occidentale.

“Daca nu va organizati, in zece ani, Romania actuala va disparea” ne avertizeaza Claude Girod, care este o mica producatoare de seminte ecologice din sudul. “Bruxelles-ul a avut cinismul de a ignora complet socul noilor veniti in Uniune. Cu Bulgaria si Romania se comporta, fara masuri sociale si fara un moratoriu privind protectia taranilor” spune cu furie Claude.

Din cele arata mai sus rezulta o singura concluzie si anume ca agricultura taraneasca este viata unei natiuni. Daca vom distruge taranii romani, Romania si Uniunea Europeana actuala vor disparea cu desavarsire.

In mai multe interventii, domnul Dacian Ciolos, actualul Comisar European pentru agricultura, vorbea despre rolul taranimii si a pietelor taranesti locale in asigurarea unei alimetatii sigure si sanatoase, in actuala criza alimentara din lume.

Sursa: Ecomagazin

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu