Analize și opinii Politică

Germania nu ne vrea în Schengen

Ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, a declarat că vrea să impiedice o aderare rapidă a României şi Bulgariei la Schengen.

Dacă cele două ţări vor insista la Consiliul JAI asupra unui vot de stabilire a unei date de aderare, Germania va face uz de dreptul său de veto, a mai spus ministrul german, într-un interviu pentru Spiegel.

“Nici posibilitatea de aderare partiala cu frontierele aeriene si maritime nu mai este de actualitate”, a declarat Friedrich pentru revista germana.

“Extinderea spatiului Schengen va fi acceptata de cetatenii nostri numai daca vor fi indeplinite conditiile esentiale pentru acest pas, ceea ce acum nu este cazul”, a mai spus acesta.

Ministrul Friedrich a anuntat si masuri impotriva “imigraţiei sărăciei”.

“Cine vine în Germania pentru a încasa beneficii sociale şi a abuza de dreptul la libera circulaţie trebuie să fie împiedicat de la a face asta”. O posibilitate ar fi introducera unor interdicţii pentru cei care au fost deja expulzaţi”, a  precizat Ministrul german interviul citat.

România are semnale că există o mare probabilitate ca aderarea României la spaţiul Schengen să fie din nou amânată, pentru luna octombrie, la solicitarea unei ţări sau a două state care nu vor bloca aderarea, ci vor cere ca decizia să fie luată în toamnă, a declarat vineri premierul Victor Ponta.

El a explicat, la postul B1 TV, că argumentul oficial va fi legat de Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pe justiţie, dar că există şi temerea că, după aderarea la Schengen, foarte mulţi cetăţeni români şi bulgari vor emigra spre alte state.

“Preşedintele ştie foarte bine politică europeană, cum încep să ştiu acum- şi ştie foarte bine – că decizia care se va lua miercuri privind Schengen-ul nu are legătură cu nimic din ce se întâmplă în România. Are legătură, în cele din urmă, cu modul în care miniştrii de Interne şi anumite guverne văd faţă de propria lor opinie publică această idee răspândită de mass-media europeană, că se ridică Schengen şi o să vină toţi românii şi bulgarii. Nu-i corectă percepţia. Până la urmă, decizia care se va lua miercuri e o decizie politică, este luată de nişte miniştri politici din nişte guverne politice. Aşa încât, scrisoarea dintre noi a fost un joc intern, n-are nicio legătură”, a spus Ponta.

Întrebat dacă acest lucru înseamnă că decizia care va fi luată miercuri este că României nu i se va accepta aderarea la Schengen, Ponta a răspuns că există opinia unei ţări sau a două ţări din spaţiul Schengen care nu vor bloca intrarea, dar care vor cere ca decizia să fie luată în următorul Consiliu, din luna octombrie.

“Deci, o nouă amânare”, a adăugat Ponta.

autor: Sorin Popa

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Vesticii astia isi permit a specula electoral criptorasismul antibalcanic pentru ca RO si BG nu au infrastructura intelectuala de vârf (mediateci, arhive, TV cultural, TV didactic, carte universitara serioasa de 2-3 miliarde euro), deci nici viata civica suficienta pentru a organiza acel boicot al produselor lor pe care politicienii locali nu au voie sa-l initieze. Dimpotriva, la noi, in postromânism, pubintelectualii in loc sa lupte contra esecului Schengen, il justifica, de preferinta chiar la Poarta Occidentala!

  • Ar fi bine sa stie Victor Ponta ca acel ministru politic dintr-un guvern politic este al unui stat fondator Uniunii Europene. Sunt tari comunitare care ne-au impus sa inchidem, sa vindem industria sa distrugem economia pentru a-si largi aria de activitate cu scopul de a face parte din aceasta structura. Dar, concetatenii nostrii ar fi bine sa inteleaga ca noi nici nu avem nevoie de aceste monstruoase coalitii care sunt Uniunea Europeana, N.A.T.O., F.M.I. fiindca nu ne vor binele; sunt pentru a ne distruge ca natiune. Doamne Ajuta.