Politică

Gerhard Schroeder: “UE a contribuit la dezmembrarea Ucrainei, oferind un acord de asociere incompatibil cu o uniune vamală existentă între Kiev şi Moscova.”

gerhard-schroeder-fraktion-540x304Fostul cancelar german nu a menajat nici Uniunea Europeană şi nici NATO. Referitor la posibile măsuri de răspuns la acţiunile Rusiei împotriva Ucrainei, Schroeder  este de părere că boicotul  economic trebuie să-l foloseşti în aşa fel, încât el să nu provoace cele mai mari prejudicii propriilor interese.

Aflat în vizită la Paris, la invitaţia amabasadei germane din capitală Franţei, Gerhard Schroeder a participat la o dezbatere consacrată situaţiei actuale şi viitorului Uniunii Europene, la care au fost prezenţi oameni politici, şefi ai unor întreprinderi, oameni de cultură şi ziarişti francezi. În intervenţia sa, fostul cancelar german s-a concentrat, în mod inevitabil, asupra evenimentelor actuale legate de criză din Ucraina. Surprinzător pentru presa franceză a fost faptul că Schroeder a folosit acest prilej pentru a lansa critici severe la adresa poziţiei Franţei şi a altor puteri occidentale faţă de rolul Rusiei în recentele evoluţii din Ucraina. Potrivit lui Schroeder, a izola Rusia “nu ar avea alt efect decât agravarea riscului unei escaladări militare”. “Într-o astfel de criză, orice măsură ce ne poate lipsi de posibilitatea unui dialog este o decizie eronată”, a subliniat Schroeder, referindu-se la ameninţarea cu excluderea Rusiei din cercul puterilor economice membre ale G8. Susţinând cu tărie o soluţie diplomatică pentru restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, el a lansat critici severe la adresa Uniunii Europene şi a NATO.

NATO, a reamintit Schroeder, nu are funcţii politice dar acum, această organizaţie nu acţionează pentru o mai mare încredere, ci crează doar temeri”. Referitor la UE, în opinia lui Schroeder, ea a contribuit mai degrabă la dezmembrarea Ucrainei, oferind un acord de asociere incompatibil cu o uniune vamală existenta între Kiev şi Moscova. Sub aspect cultural, a reamintit Scroeder participanţilor la dezbatere, Ucraina este de fapt divizată, iar Ununea Europeană “nu a ţinut seama îndeajuns de acest lucru”. Social-democratul german, care a exclus posibilitatea de a-şi asuma rolul de mediator în criză din Ucraina, întreţine – lucru cunoscut tuturor europenilor – relaţii amicale cu Vladimir Putin. El este, de asemenea, preşedintele Consiliului de administraţie al grupului Nord-Stream, societate controlată de Gazprom. Având în vedere această poziţie, Schroeder a fost întrebat dacă Germania şi-ar putea permite să fie mai fermă faţă de Moscova, chiar dacă depinde de gazele naturale ruseşti. Răspunsul: “Boicotul economic trebuie folosit în aşa manieră, încât el să nu-ţi provoace ţie însuţi cel mai mare prejudiciu”.

Autor: Maria Capitaine
Sursa: Curierul National

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Asa cred si eu ,este de bun simt elementar ca 2+2 fac 4 si nu cit vreau UE …eu daca as fi Putin m-as distra maxim auzindu-i pe prostanacii astia aroganti din vest ,mai mult chiar i-as indemna sa adopte acele sanctiuni …..sa vedem ce ar zice francezii de rind daca cocosul frantuz ramine fara boase si intra in criza profunda economica ? Dar in vara lui 2012 am inteles ca astia in vest nu doar ca sint niste scirbe rasiste dar sint CU ADEVARAT SI FOARTE FOARTE PROSTI !

Abonează-te la newsletter