Politică

George Soros: Colapsul sistemului financiar nu are solutie imediata

Investitorul George Soros a declarat, vineri, ca sistemul financiar mondial s-a dezintegrat si ca nu se intrevede vreo iesire imediata din criza, transmite

Reuters.

Soros a afirmat ca situatia actuala este mai serioasa decat cea din perioada Marii Depresiuni. Investitorul a comparat de altfel criza economica si financiara cu destramarea Uniunii Sovietice.

Soros, a carui avere este estimata de Forbes la noua miliarde de dolari, a precizat ca falimentul bancii de investitii Lehman Brothers, in luna septembrie a anului trecut, a reprezentat un moment de rascruce in functionarea pietei. “Am fost martorii prabusirii sistemului financiar”, a declarat Soros in cadrul unui discurs rostit la Columbia University. “Sistemul a fost conectat la aparatele care-l mentin artificial in viata iar acum inca se afla in coma. Nu se intrevede niciun semn ca am fi aproape de sfarsitul crizei”, a adaugat investitorul.

Declaratia lui Soros a fost facuta in cadrul aceleiasi conferinte in care a vorbit si Paul Volcker, numit de presedintele Obama in fruntea Economic Recovery Advisory Board, care a afirmat ca economia globala s-ar putea deterioara chiar mai rapid decat in cazul Marii Depresiuni din anii ’30. Volcker a remarcat ca productia industriala la nivel mondial se afla intr-o scadere mai accelerata decat in SUA, care are oricum probleme grave.

“Nu tin minte nici o perioada, poate nici macar in timpul Marii Depresii, in care economia scade intr-un ritm atat de alert si atat de uniform in lume”, a declarat Volcker. De asemenea, Volcker, fost presedinte al Federal Reserve, se indoieste ca masurile pentru salvarea economiei, asa zisele “inovatii financiare”, adica cele care au dus la crearea activelor toxice, ar fi adus beneficii importante societatii, scrie Reuters.

sursa: http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-5437305-george-soros-colapsul-sistemului-financiar-nu-are-solutie-imediata.htm