Politică

Gazul din Polonia, „eliberarea” UE de dependenţa de Rusia

Firme americane vor începe extragerea de “gaz neconvenţional” (captiv în roci), fiind de acord ca Guvernul de la Varşovia să-şi ia 23% din taxele asupra unor rezerve care promit să anuleze supremaţia Gazprom

Sfârşitul dependenţei energetice a statelor europene de Rusia este mai aproape decât se credea, în urma ultimelor “crize ale gazului” (2006 şi 2009), cred firme americane care vor începe valorificarea rezervelor de 1.360 miliarde de metri cubi ai Poloniei. Este vorba de “gaz neconvenţional” – captiv în şisturi cristaline, nu în pungi de gaz, pentru a cărui extragere rocile trebuie mai întâi “bombardate” cu apă şi nisip sub presiune.

În ciuda reticenţei Gazprom faţă de această nouă sursă energetică, tehnologia de extracţie se foloseşte cu succes în SUA, de la începutul anilor `90 şi, graţie ei, preţurile la gaz natural au scăzut spectaculos. De luna viitoare, Conoco Phillips deschide prima sondă lângă Gdansk. Până la anul, Exxon-Mobil şi Marathon (ambele din SUA), plus Talisman Energy (Canada) vor demara proiecte similare de la Marea Baltică până în centrul Poloniei.

Într-un viitor previzibil, un stat dependent în proporţie de 72% de gazul rusesc îşi va acoperi tot necesarul intern, ba chiar va deveni furnizor al altor state UE, se arată într-o estimare a firmei de prospecţiuni Wood Mackenzie (WM).

Potrivit WM, citat de The Times, rezervele poloneze sunt la mică adâncime, în zone slab populate, dar roca era foarte dură, încât numai fracturarea hidraulică a rocilor, după o tehnologie americană, va permite eliberarea gazului.
Resursele de “gaz neconvenţional” ale Poloniei reprezintă 47% din rezervele UE, iar aliatul est-european al SUA este doar “capul de pod” prin care tehnologia de extracţie va intra în Europa. Taxele Guvernului de la Varşovia vor fi de 23% din venituri, dar procentul este considerat “stimulativ” de către companiile americane, care plătesc redevenţe mai mari peste Ocean.

Extracţia de “gaz neconvenţional” a sporit cu 50% în SUA, în ultimele două decenii, şi ar putea reprezenta o soluţie pentru dependenţa de gazul rusesc a Europei, care mai are încă de făcut investiţii în domeniu. În timp ce există 949 de sonde în SUA, Europa are doar circa o sută. Statele UE importă 25% din necesarul anual de gaz din Rusia, iar consumul european va creşte cu 2% (la un total de 554,1 miliarde metri cubi) în 2010.

1.360 miliarde metri cubi de “gaz neconvenţional” are Polonia, stat care importă acum 72% din necesarul său din Rusia

sursa: gandul.info