Politică

Gâlceava Universităţii A.I.Cuza din Iaşi cu Sfântul Gheorghe. Conducerea instituţiei preferă bufniţele sau echerele

10671267_752481741479689_6540752473437595260_nActiveNews a scris la începutul anului despre procesul pe care conducerea Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi l-a intentat propriilor studenţi, pentru că Liga Studenţilor(LS IAŞI) îl care ca simbol pe Sfântul Gheorghe.

Preşedintele LS Iaşi, Silvian Emanuel Man, a dezvoltat subiectul pe blogul său. Acesta dezvăluie că acţiunea a plecat de la un memoriu redactat de către mai multe organizaţii studenţeşti din Universitate, care reclamau că LS Iaşi foloseşte o siglă ce „nu are în componenţa sa niciun element caracteristic mişcării studenţeşti aferente acestei insituţii”. Mai mult, acelaşi memoriu afirma că „acţiunile ligii influenţează negativ sistemul de valori al tinerilor”, ceea ce ar fi „contra dogmei creştine”.

În postarea de pe blogul său, preşedintele LS Iaşi afirmă că i s-au făcut nişte propus alte simboluri în locul Sfântului Gheorghe.

Iniţial am fost la discuţii cu persoane din conducere ca să remediez situaţia. Mi s-a recomandat să folosim alt simbol, dacă se poate un personaj de desene animate sau un animăluţ. Am refuzat, fireşte. Doar suntem la facultate, nu la grădiniţă!

Atunci mi s-a propus să folosim o bufniţă, un echer sau un compas. Am refuzat din nou.


Finalmente, mi s-a propus să scoatem Sfântul din stemă, dar să păstrăm balaurul: „Este mult prea violentă sigla! Ce are călăreţul cu balaurul? Scoateţi sfântul şi păstraţi balaurul!”

La refuzul meu final, mi s-a explicat frumos că în universitate există o forţă invizibilă pe care eu nu pot să o înţeleg pentru că sunt profan (!).

Împotriva acestor aberaţii ridicăm câteva argumente:

Argumentul juridic. O persoană juridică de drept privat şi de interes public (universitatea) cere unei persoane juridice de drept privat (liga) să îşi schimbe sigla. În baza cărei legi?

Argumentul ontologic. Un simbol care reprezintă biruinţa Binelui asupra răului nu este bun, dar ne este recomandat un simbol al răului. Să înţelegem că persoanele din conducerea executivă a universităţii nu îşi doresc ca studenţii să îşi asume lupta împotriva a ceea ce este rău în societatea noastră?

Argumentul de bun-simţ. Nu poţi să te trezeşti din senin, să-l denunţi pe X la cineva că nu-ţi place sigla lui şi să-l pui să şi-o schimbe, ameninţându-l că nu-i recunoşti existenţa dacă nu se conformează.”, a scris Man pe blog.

Tânărul istoric afirmă că Universitatea îşi doreşte formarea de „studenţi pe bandă rulantă”, „cetăţeni servili şi supuşi„.

„Aici am ajuns: la 25 de ani de la căderea regimului comunist, prima universitate românească îşi dă în judecată proprii studenţi pentru că aceştia recunosc public că sunt studenţi din universitate (!) şi îi prigoneşte pentru că şi-au ales drept simbol Sfântul Gheorghe.

Se doreşte formarea de studenţi pe bandă rulantă, cetăţeni servili şi supuşi oricărei forme de autoritate, adevărate cozi de topor, care să nu îndrăznească măcar să cunoască legislaţia în vigoare, cu atât mai mult să sesizeze vreo abatere de la lege.

Ai descoperit că senatul universitar a încălcat Legea Educaţiei? Eşti chemat de rectorat „la raport” şi ţi se spune clar să-ţi ţii gura dacă vrei să-ţi fie bine şi să trăieşi ani buni în universitate. Ţi se spune că eşti un băiat foarte deştept şi să ai putea să rămâi profesor prin universitate. Asta dacă „faci ascultare”!

Nu, mulţumesc! Preferăm adevărul!

Simboluri precum Cavalerul Trac, Făt Frumos sau Sfântul Gheorghe au reprezentat pentru spaţiul românesc, în toate perioadele istorice, acelaşi ideal al biruinţei veşnice a Binelui asupra răului. Simboluri care emană putere şi sub care unii se tem că astăzi tinerii ar putea să întoarcă ţara aceasta pe dos. Adică la normalitate”.

Autor: Mihai Somanescu

Sursa: Active News