Analize și opinii Politică

FMI a scapat Turcia din mana

Turcii i-au preluat obsesia lui Nicolae Ceauşescu şi vor termina de rambursat toata datoria externă pe 14 mai 2013Turcii au preluat obsesia lui Nicolae Ceauşescu

Turcia a rambursat marţi în totalitate datoriile către Fondul Monetar Internaţional (FMI), a declarat premierul turc Tayyip Erdogan, făcându-şi astfel intrarea în clubul ţărilor care nu au datorii faţă de FMI, transmite AFP.

Premierul turc a explicat că o ultimă tranşă de 412 milioane de dolari (317 milioane de euro) a fost rambursată marţi instituţiei financiare internaţionale de Banca centrală a Turciei.

‘După o lungă perioadă Turcia şi-a redus la zero datoria faţă de FMI. Doresc ca acest pas să fie unul propice pentru ţara noastră’, a declarat marţi Erdogan în cursul unei intervenţii în faţa deputaţilor din formaţiunea sa, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), care se află la putere. Premierul a adăugat că de acum înainte Turcia va investi veniturile fiscale în infrastructură.

La rândul său, vice-premierul turc, Ali Babacan, a subliniat că Turcia s-a angajat să contribuie cu până la 5 miliarde de dolari la operaţiunile FMI.

Începând din 1958, Turcia s-a îndatorat în mai multe reprize de la FMI. În anul 2008 Turcia a finalizat ultimul său acord stand-by semnat cu FMI în 2005, iar în 2010 a refuzat ajutorul Fondului după doi ani de negocieri cu instituţia financiară internaţională.

În 2010 şi 2011 economia turcă a înregistrat o revenire spectaculoasă în pofida crizei financiare globale, însă în 2012 ritmul de creştere al economiei turce a încetinit la 2,2%. Guvernul condus de Erdogan a demarat mai multe proiecte mari de infrastructură precum construirea celui de al treilea aeroport din Istanbul, care ar urma să devină cel mai mare aeroport din lume.

sursA: AGERPRES

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • de unde si vorba aia: esti turc? Nu intelegi ca noi vrem sa te facem sclav ca pe toti ceilalti datori?

  • ce bravo lor…din contra,vai de mamulica lor! Ati uitat deja? La fel a facut si Ceausescu si ne pricopsiram cu o “revolutie”!!!
    Deci, ce zice la manual? Primul pas – vin asasinii economici! Daca nu merge,al doilea pas,revolte interne (revolutie,fundamentalisti islamici la putere,legea saria,etc.)Ei,daca nici asa nu merge,fir-ar sa fie, atunci razboi!