Politică

Fitch a retrogradat Portugalia: tara este paralizata de greve

Agentia Fitch a retrogradat rating-ul Portugaliei, de la BB+ la BBB-, in urma dezechilibrelor fiscale si a datoriilor mari din toate domeniile.

Tara ajunge astfel in categoria “junk” si se estimeaza ca va exista o scadere a PIB-ului cu 3% in 2012, influentata si de situatia economica din Europa.

Recesiunea face ca planul de reducere a deficitului impus de Guvern pe doi ani sa fie o provocare si va avea un impact negativ asupra calitatii activelor bancilor, se arata intr-un anunt al agentiei Fitch.

Fitch adauga insa ca bugetul pe anul 2012 este construit bine si bazat pe estimari realiste, urmand sa fie respectata estimarea de 4,5% pentru deficitul bugetar.

In Portugalia are loc prima greva generala a angajatilor de la stat de anul acesta: metroul din Lisabona va fi inchis pana vineri, iar traficul aerian a fost perturbat, mai multe curse fiind anulate.

Si angajatii din porturi, primarii sau posta au anuntat ca opresc lucrul, in semn de protest fata de pachetul de masuri de austeritate aplicat de Guvern, in schimbul unui imprumut de 80 de miliarde de euro de la Fondul Monetar International si Uniunea Europeana. (ziare.com)

sursA: cnbc.com

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu