Economie Politică

Financial Times: România îşi asumă austeritatea pentru a-i împăca pe “casierii” de la FMI şi UE

gandesteIeri, România s-a alăturat unui grup tot mai mare de ţări, atunci când Parlamentul a adoptat un buget drastic care vizează să reducă cu mai mult de jumătate deficitul bugetar, de la 4,4% din PIB în 2011, la 1,9% în 2012. Însă aceste cifre depind de o rată de creştere de peste 2% anul viitor, un scenariu destul de optimist pentru o economie care are strânse legături cu zona euro aflată în dificultate, scrie Financial Times pe blogul beyondbrics.

România îşi asumă austeritatea, în parte pentru a-i împăca pe “casierii” de la Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană de la care a primit o linie de credit de precauţie de 3,5 miliarde de euro.

România este a doua economie cea mai săracă din Europa, iar austeritate nu-i este deloc străină, având în vedere că a primit deja 20 de miliarde de euro din pachetul de asistenţă financiară derulat cu FMI şi alte instituţii internaţionale.

Deficitul a scăzut la sub 5% din PIB, de la aproape 14% cu trei ani în urmă, când Lehman Brothers s-a prăbuşit. Cu toate acestea, oficialii au declarat că posibilitatea extinderii deficitului până la un plafon de 2,5% din PIB rămâne deschisă în cazul în care condiţiile economice se agravează. Ultima rundă de economii va fi posibilă prin tăierea salariilor bugetarilor, reducerea locurilor de muncă, îngheţarea pensiilor, vânzarea unor companii de stat şi redresarea altora.

Potrivit Bloomberg, România intenţionează să reducă numărul de locuri de muncă din sectorul public la 1,1 milioane până la sfârşitul anului viitor, de la 1,4 milioane în 2010. Guvernul a eliminat deja 180.000 de locuri de muncă, potrivit preşedintelui român Traian Băsescu.

Economia României este de aşteptat să crească cu aproape 1,8% în 2011, iar bugetul a prognozat o creştere economică de 2,1% pentru 2012. Asta înseamnă mai puţin decât prognoza anterioară de 3,5%, dar s-ar putea dovedi încă prea ambiţioasă, a declarat Neil Shearing de la Capital Economics – care estimează o “contracţie mică, de circa 0,5%, calculată pe baza unei recesiuni profunde în zona euro”.

“Continuarea austerităţii nu va face decât să sporească turbulenţele” cu care se confruntă economia română, spune Shearing, iar dacă situaţia din zona euro se va agrava, “economia României nu va fi în poziţia de a realiza creştere”.

Economia României suferă de pe urma apropierii de zona euro. Ţara trimite jumătate din exporturile sale (care constituie 30% din PIB) în zona euro, conform cifrelor furnizate de Capital, iar băncile sale sunt, de asemenea, masiv îndatorate băncilor-mamă greceşti şi austriece. Potrivit Fitch Ratings, băncile greceşti deţin 15,8% din activele sistemului bancar din România în timp ce băncile-mamă austriece deţin 31,5%.

Parlamentul României a adoptat, ieri, proiectul bugetului de stat pe anul 2012. Actul normativ a fost votat cu 239 de voturi favorabile, 168 împotrivă şi nicio abţinere. La vot au participat şi reprezentanţii Opoziţiei, care au boicotat şedinţa plenului.

Dezbaterile la legea bugetului de stat au început luni, iar articolele şi anexele acestui proiect au fost adoptate fără acceptarea amendamentelor depuse de Opoziţie.

Autor:VERONICA MICU
Sursa: Jurnalul National

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu