Analize și opinii Politică

Federalizarea României, pusă subtil de Laszlo Tokes pe agenda de lucru a PPE!

Liderul Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Laszlo Tokes, se joacă şi el cu pâra la europeni după modelul amicului său Băsescu. El a insistat pentru “o descentralizare” a României, care să aibă drept rezultat final “un sistem de federalism”.

Iată şi câteva din afirmatiile acestuia:

“Consider că toată problematica minoritară, a regiunilor dezavantajate, locuite de minoritari ar trebui să fie cuprinsă în politica de coeziune a Europei Unite şi prin aceasta să se încerce depăşirea crizei generale a Europei. Între cauzele crizei se numără şi moştenirea comunistă, care ne frământă şi astăzi”.

„Noi considerăm că problema regimurilor este o problemă genuină europeană şi, totodată, una specific românească. România supercentralizată nu va reuşi să iasă din criză, dacă nu se va face descentralizarea şi regionalizarea ţării”, a glăsuit Tokes, adăugând că “Partidul Popular Maghiar din Transilvania propune un astfel de program de descentralizare, de regionalizare, care va conduce la un sistem de federalism în România”.

După principiul „Fă-te prieten cu dracul până treci puntea!”, Tokes, care intenţionează să intre cu formaţiunea sa în PPE, a felicitat UDMR şi PDL: “Este păcat că Hunor Kelemen îi vorbea preşedintelui PPE despre divizarea ungurilor. Democraţia, pluralismul democratic, nu înseamnă niciodată divizare. Pur şi simplu noi reprezentăm o politică autonomistă, federalistă, pentru bunăstarea şi în favoarea comunităţii maghiare şi a întregii ţări”.

El a mai spus că Partidul Popular Maghiar din Transilvania a înaintat cererea de aderare la PPE, reprezentanţii formaţiunii sale au fost invitaţi la congresul popularilor europeni şi a salutat faptul că în platforma popularilor europeni vor fi incluse prevederi referitoare la drepturile şi interesele regionale ale minorităţilor naţionale.

“Felicit PDL şi UDMR pentru organizarea acestui congres. Am şi eu contribuţia mea. La Bruxelles conlucrăm foarte bine, după cum vedeţi. Ar fi de dorit ca şi în ţară să se realizeze o astfel de conlucrare, mai ales în cadrul forumului de coordonare, care ar fi timpul să fie convocat în zilele astea”, a adăugat Tokes.