Analize și opinii Politică

Fara ajutor sectorul privat se prabuseste

In luna Iunie numarul persoanelor considerate in somaj era de 687 mii. Numarul de angajati a ramas la 4.3 milioane. Graficul urmator arata cum au evoluat somajul si numarul de angajati din 2001 si pana astazi.



Imediat trebuie sa remarcam ca astazi atat numarul de angajati cat si numarul somerilor sunt mai mici decat in 2004. Daca ne uitam la media acestor 12 ani – 4.48 milioane de angajati si 710 mii someri in medie anual – vedem ca numarul somerilor se mentine in jurul mediei dar numarul de angajati se afla de foarte mult timp sub medie (sunt angajatii romani mult mai productivi?? ).

Si acum sa mai adaugam cateva elemente:
– din cei 4.3 milioane de angajati 1.25 milioane lucreaza in sectorul public.
– in 2001 angajatii din sectorul public reprezentau 20% din total angajati iar in 2012 acest procent a crescut la 30%.
– cresterea numarului de angajati de la 4.4 milioane la 4.8 milioane a fost efectul angajarilor in sectorul public
– numarul pensionarilor este de 5.3 milioane din care 1.4 milioane provin din agricultura.

Fara o schimbare a acestei structuri sectorul privat are doua variante: devine mult mai productiv peste noapte sau moare. Economia Romaniei are o mare problema, nu a creat locuri de munca nici cand a crescut in medie cu 5% pe an – este imposibil sa o faca astazi fara o schimbare de structura. Astfel, orice politica publica trebuie sa elimine barierele care nu permit sectorului privat sa creasca numarul de locuri de munca.

Sursa date: MMPS si EUROSTAT.
sursa: florincitu.wordpress.com