Politică

Exemplul Ceaușescu. Ca și Portugalia, Irlanda a achitat anticipat creditul de la FMI

CeausescuGuvernul Irlandei a cerut Agenției pentru Managementul Trezoreriei să finalizeze plata anticipată a împrumuturilor de la Fondul Monetar Internațional, a anunțat ministrul de Finanțe, Michael Noonan.

Dublinul a înlocuit peste 18 miliarde de euro din cei 22,5 miliarde de euro împrumutați de la FMI cu finanțare mai ieftină de pe piețele financiare, iar joi a vândut obligațiuni de un miliard de euro, cu scadența la 30 de ani și un randament de 1,3%, condiții mult mai favorabile față de pachetul de asistență financiară din 2010, a relatat Agerpres. “Am dat instrucțiuni NTMA să continue cu plata anticipată a ultimei tranșe de 5,5 miliarde de euro din creditul obținut de la FMI. Această rambursare anticipată ne va permite să facem economii de peste 1,5 miliarde de euro”, a explicat oficialul irlandez.

Și Portugalia, care a fost a treia țară din zona euro care a solicitat asistență financiară, după Irlanda și Grecia, a urmat exemplul autorităților de la Dublin și a rambursat anticipat creditul de la FMI. La finele lui 2010, Irlanda a împrumutat bani atât de la FMI, cât și de la Uniunea Europeană, pentru a evita intrarea în incapacitate de plată, după ce nu a mai putut să se finanțeze de pe piață. În anii ’80, fostul dictator Nicolae Ceaușescu a luat prin suprindere Fondul Monetar Internațional în momentul în care a hotărât să ramburseze anticipat toată datoria externă a țării.

Sursa: Pagina europeana

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • In viitorul apropiat(maxim 10 ani), romanii in genunchi in fata balconului fostului CC din Piata Revolutiei din Bucuresti vor scanda CEAUSESCU IARTANE!