Politică

Europa omoara sansele redresarii economice mondiale?

Europa omoara sansele redresarii economice mondiale?Analistii economici se tem ca Europa, mai precis unele state precum Grecia, ar putea limita sansele redresarii economice mondiale.

Agentiile internationale Standard & Poor’s, Moody’s si Fitch au retrogradat deja, inca de luna trecuta, ratingurile pentru creditele Greciei.

Intr-un raport Moody’s despre statele europene, dat publicitatii saptamana trecuta, analistii acestei agentii au mentionat ca perspectivele din Grecia si Portugalia sunt atat de sumbre incat exista riscul de “slow death” (moarte lenta a economiei – n.red), se arata intr-o analiza CNN Money.

Dupa ce in 2009 dolarul s-a luptat sa isi revina, acum se pare ca moneda euro sta mult mai prost.

Am putea fi tentati sa consideram problemele Greciei ca fiind nesemnificative, dar ar fi o mare greseala. Situatia din Grecia conteaza pentru ca este unul din cele 16 state din zona euro. Asa incat problemele ei pot avea efect in intreaga Europa.

Potrivit celor mai recente estimari de la FMI, Uniunea Europeana, cu toate cele 27 de state ale sale, reprezinta cea mai puternica economie a lumii, depasind Statele Unite si China.

E adevarat ca Grecia nu e chiar aproape de incapacitate de plata, dar retrogradarile de rating de luna trecuta nu au ajutat deloc. Din cauza lor, pentru Atena creditele vor fi din ce in ce mai scumpe.

In plus, Grecia nu e un caz singular, agentiile de rating si-au indretat atentia si ochiul critic si asupra altor tari impovarate de datorii. S&P a scazut ratingul Spaniei luna trecuta, la o zi dupa ce Fitch a retrogradat Grecia.

Pe langa Grecia, Spania si Portugalia, si economia Italiei se confrunta cu probleme grave. Expertii din piata au inceput sa se refere la Portugalia, Italia, Grecia si Spain ca la PIGS (porci – n.red). Unii baga in aceeasi categorie si Irlanda.

“Grecia nu prezinta deocamdata un risc imediat”, spune Kathy Lien, seful departamentului monetar al GFT, o firma de brokeraj din New York. “Dar Germania are un deficit bugetar foarte mare si trebuie sa aiba grija de aceasta problema”, adauga Lien.

In raportul sau, Moody’s precizeaza ca unele state europene au fost norocoase pentru ca ratele dobanzilor in cazul lor sunt mici. Analistii Moody’s cred ca asta a impiedicat pana acum colapsul economic si financiar.

Dar dobanzile nu vor ramane atat de mici mereu si analistii de la Moody’s noteaza ca, daca investitorii incep sa isi puna problema inflatiei in 2010, atunci creditele s-ar putea scumpi.

Asta ar putea face ca povara datoriei externe pentru unele tari europene sa devina si mai grea, iar ratingurile celor mai indatorate state ar putea fi verificate din nou si eventual scazute.

Asa ca ce se observa acum in piata poate fi doar inceputul problemei pentru tarile Europei.

Desigur, putini sunt cei care se asteapta ca Europa sa fie motorul lumii, care sa ne scoata din recesiune. Este incurajator faptul ca partea cea mai rea pare sa fi trecut deja in Statele Unite, iar China se intoarce la niveluri puternice de crestere economica.

Totusi, nu e bine nici daca Europa ramane ingropata in datorii. Comerciantii de valuta sunt ingrijoratii de situatia Europei si cursul monedei sale. Dolarul si-a revenit in decembrie 2009 fata de euro, imediat dupa ce agentiile internationale au anuntat scaderea ratingurilor.

Desi un dolar puternic inseamna si vesti bune, am avea si de ce sa ne temem. In ultimii ani, dolarul a fost considerat o moneda sigura. Adica, o duce bine atunci cand investorii nu prea stiu unde sa-si plaseze banii pentru ca nu pot face previziuni referitoare la viitorul economiei globale. Acesta ar putea fi cazul si acum.

“Moneda euro ar putea sa se deprecieze in continuare. S-ar putea sa fiti nevoiti sa reganditi iesirea din recesiune la nivel mondial”, a avertizat Brian Dolan, strateg sef la FOREX.com, o firma de trading din Bedminster, New Jersey.

Bogdana Boga
sursa: ziare.com

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu