Politică

Eu cred că Iohannis semnează azi

Alianța PSD plus ALDE a cedat. Cerbicia lui Klaus Iohannis a învins. Premierul Dăncilă a renunțat la cele două propuneri de miniștri, i-a satisfăcut pe deplin capriciile președintelui și a venit, iată, cu alte nominalizări. Acestea ajung astăzi în mare viteză la Cotroceni. Am toate motivele să cred că președintele Klaus Iohannis va semna decretele de numire. Poate tot azi.



După multe controverse, PSD a decis ieri seară care sunt cele două persoane nominalizate pentru portofoliile de miniștri ai Transporturilor și Dezvoltării. Asta se întâmplă după ce, de aproape trei luni, Guvernul este știrb. Pentru că președintele Klaus Iohannis s-a pus de-a curmezișul, inventând nenumărate pretexte pentru a trage de timp și pentru a refuza nominalizările anterioare.  Doamna Viorica Dăncilă anunță că, în cursul acestei zile, va trimite noile nominalizări pe adresa președintelui, așteptând ca acesta să semneze decretele de numire.

După o lungă așteptare și nereușită măsurare a mușchilor cu președintele Klaus Iohannis, PSD se mișcă, iată, cu mare viteză. După ce a cedat, a ținut ieri după amiază o ședință, a decis numele noilor miniștri, iar doamna Dăncilă trimite de îndată propunerile la omologat. Presupun și cred că sunt în drept să fac asta, că nu a mai existat timpul necesar pentru întocmirea și completarea dosarelor cu toate chichițele solicitate celor refuzați de către președintele Klaus Iohannis. Nu cred că cei doi candidați au dat fuguța la notari pentru a declara una și alta pe propria răspundere sau că în dosare există cazierul judiciar și dovada cetățeniei. Nu este timp fizic pentru așa ceva. Deci, din perspectiva ultimelor exigențe invocate de președinte, dosarele sunt incomplete. Dacă ar fi consecvent cu el însuși, Klaus Iohannis ar trebui să respingă ambele propuneri. Așa cum a procedat în ultimele trei luni. Probabil însă că exercițiul prezidențial s-a încheiat. Și vom vedea decretele de numire publicate în Monitorul Oficial.

PSD i-a oferit lui Klaus Iohannis în ultimele trei luni un bun pretext ca acesta să le demonstreze fanilor săi că este un om hotărât, decis să pună țara la cale și animat cu o voință de fier. Un vajnic luptător împotriva frontului PSD. Demonstrația sa de forță a fost concludentă și i-a adus câteva procente bune de favorabilitate în cursa prezidențială, care are loc în acest an. Imaginându-și că are prea mulți saci în căruță, PSD i-a oferit lui Klaus Iohannis cu multă generozitate un avantaj. Acesta a furat startul prezidențialelor și a mai și primit din partea majorității PSD plus ALDE un nesperat impuls electoral. Este la mintea cocoșului că Liviu Dragnea știa că președintele Klaus Iohannis va pune bețe în roate ultimei remanieri. Și că ținta sa predilectă era unul dintre cei mai capabili membri ai cabinetelor anterioare, Lia Olguța Vasilescu. PSD, împreună cu ALDE puteau face remanierea prin Parlament, printr-o discretă restructurare a Guvernului. În aceste condiții, rolul președintelui Klaus Iohannis ar fi fost inexistent. El nu ar mai fi putut, timp de aproape trei luni, să-și arate mușchii, făcând o nemaiîntâlnită demonstrație de forță prin blocarea remanierii. Rămâne un mister, care urmează să fie ulterior dezlegat, motivul care l-a împiedicat pe Liviu Dragnea să aleagă soluția cea mai simplă.

Astăzi, președintele se află și el într-o mare încurcătură. În mod normal, ar trebui să respingă cele două nominalizări, din același motiv pe care l-a invocat atunci când a respins nominalizările anterioare. Dosarele nu pot fi complete. Dacă Iohannis trece cu vederea acest lucru, se dovedește nu numai că este inconsecvent, ci și că a generat timp de aoproape trei luni o criză guvernamentală și, implicit, o criză politică, utilizând un pretext fals. Pe de altă parte, dacă respinge cele două nominalizări, în legătură cu care din nou nu a fost în prealabil consultat, va putea fi din nou acuzat de adversarii săi politici că dorește cu tot dinadinsul să pună Executivul și, respectiv, România pe butuci. Întrucât capriciul invocat aproape trei luni i-a fost satisfăcut și PSD a cedat, renunțând la propunerile anterioare, Klaus Iohannis are prilejul să aleagă dintre două lucruri rele. Și va alege, cred eu, să semneze decretele. Probabil chiar azi.

Urmează ca cercetările de piață, cele făcute ca la carte, nu și cele comandate pe bani foarte mulți publici și privați de către Ludovic Orban, să ne arate peste câteva zile, care este efectul electoral al compromisului prezidențial pe care-l așteptăm azi. Eu unul sunt foarte curios.

Autor: Sorin Roșca Stănescu

Sursa: Sorin Roșca Stănescu Blog

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu