Politică

Elveția retrage cererea de aderare la UE: ”Doar câțiva nebuni mai vor să intre în Uniunea Europeană acum!”

Didier_Burkhalter_SwitzerlandAplicația pentru aderare a fost depusă în 1992, negocierile de aderare au fost suspendate în urma unui referendum național prin care elvețienii au respins aderarea la Spațiul Economic European (SEE), iar UE nu a considerat Elveția ca fiind candidat oficial în toți acești 24 de ani.

Cu doar o săptămână înainte ca Marea Britanie să decidă dacă mai rămâne sau nu în Uniunea Europeană, politicienii elvețieni au votat să retragă cererea de aderare care era în stand by de ceva vreme. Parlamentarul elvețian Thomas Minder, cunoscut pentru promovarea activă a conceptului ”Swissness”, a declarat pentru Neue Zürcher Zeitung că de-abia aștepta să închidă acest subiect cât mai repede și fără dificultăți, deoarece, spune el, ”trebuie să fii nebun să mai vrei să aderi la Uniunea Europeană astăzi”.

Elveția va notifica în mod formal Uniunea Europeană de a lua act de retragerea cererii de aderare, a menționat ministrul de externe elvețian Didier Burkhalter pentru același ziar. Un alt parlamentar elvețian, Hannes Germann a amintit și de Islanda, care a decis în 2015 să facă același lucru: ”Islanda a avut curajul să-și retragă aplicația și nu a erupt niciun vulcan din cauza asta!”

Elveția, niciodată membră a UE,  face parte din Zona Economică Europeană și din Spațiul european de liberă circulație Schengen. Este așteptată cu înfrigurare decizia pe care o vor lua locuitorii Marii Britanii în legătură cu Uniunea Europeană.

Sursa: Daily Mail

Traducerea: Gandeste.org