Analize și opinii Politică

Economia Europei da semne de revenire. Este cazul sa fim optimisti?

Dupa o perioada plina de turbulente din punct de vedere economic, zona euro incepe sa dea semne de revenire, cu toate ca niciun oficial european nu risca sa declare “victoria”, considerand ca este prea devreme.

Scenariile privind falimentul statelor membre nu mai sunt la fel de vocale. “Dupa luni de turbulentele financiare grave, situatia s-a normalizat in prezent”, spune Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogrup, organismul care reuneste ministrii de Finante din zona euro, potrivit Le Monde.

Juncker sustine ca semnalele care au aparut in ultimele zile cu privire la economia europeana sunt incurajatoare, iar printre acestea se numara si succesul emisiunii unei serii de obligatiuni de risc. Spania a ridicat de pe piete, pe 15 iulie, 3 miliarde de euro din titluri cu maturitate la 15 ani. Acelasi scenariu pozitiv este si pentru Portugalia, care, desi a fost degradata de Moody’s, a reusit sa imprumute 1,68 miliarde de euro, in termeni intre doi si noua de ani.

Si Grecia a revenit pe piata pentru prima data de la sfarsitul lunii aprilie si de la adoptarea planului de ajutor cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International (FMI). Pe 13 iulie, aceasta a plasat bonuri de trezorerie cu maturitatea la sase luni in valoare de 1,62 miliarde de euro.

“A fost un test reusit, care a dovedit ca ceea ce unii au considerat imposibil este posibil”, a declarat Yves Mersch, reprezentanul Luxemburgului in Consiliul de administratie al Bancii Centrale Europene (BCE).

“Pietele sunt mult mai rationale, isi dau seama ca abordarea Uniunii Europene, FMI si Greciei este credibila”, a declarat Jean-Claude Juncker. “Si asta in primul rand pentru ca Atena aplica “la milimetru” masurile de austeritate”, spune seful Eurogrupului. Potrivit Comisiei Europene, Grecia aproape ca si-a injumatatit deficitul public in primul semestru.

Se va intoarce apocalipsa financiara?

Mecanismul de stabilizare a zonei euro este acum spre finalizare. Cu garantii de 440 miliarde de euro, fondul de urgenta, menit sa sprijine orice stat membru, ar trebui sa fie operational de la sfarsitul lunii iulie”, a spus Juncker. Chiar si Slovacia, care a fost mult timp reticenta cu privire la acesta, si-a dat in cele din urma acordul.

Dar este aceasta acalmie durabila? “Speram ca ce a fost mai rau a trecut. Pietele au fost sceptice cu privire la capacitatea Europei de a lua deciziile necesare iesirii din criza. Astazi, ea a dovedit ca poate face acest lucru”, a declarat Laurence Boone, economist-sef la Barclays.

Treptat, temerile investitorilor par sa se deplaseze in Statele Unite, unde recuperarea prezinta semne de slabiciune. Si asta in conditiile in care euro si-a recuperat pozitia fata de dolar, dupa o deprecierea cu aproape 20% in primele sase luni ale anului. Euro se afla acum la valoarea de 1,30 dolari, cel mai ridicat nivel de la inceputul lunii mai.

Un alt argument ca pietele financiare incep sa fie mai increzatoare in economia europeana consta in faptul ca acestea nu s-au lasat influentate nici de degradarea Irlandei facuta de Moody’s, nici de problemele pe care Ungaria le are cu FMI.

Banca Centrala Europeana (BCE) pare sa fi luat nota de aceasta relaxare a pietei. Saptamana trecuta, ea a redus in mod semnificativ programul sau de imprumuturi destinat tarilor europene, ce a fost lansat pentru a fi un raspuns la panica investitorilor.

Cu toate acestea, dificultatile din zona euro sunt departe de a fi rezolvate. Pe termen, chiar daca doar 7 din cele 91 de banci au picat testul de stres al UE, economistii spun ca rezultatele nu sunt concludente, pentru ca scenariile la care bancile au trebuit sa faca fata ar fi fost divulgate si, astfel, acestea au putut sa se pregateasca mult mai bine.

Pe termen lung, ramane o incertitudine fundamentala cu privire la puterea de recuperare economica. “Europa se poate confrunta cu mai multi ani de crestere economica slaba”, a declarat directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn.

“Dar, fara crestere, Europa se va baza exclusiv pe programe de austeritate pentru a stabiliza nivelul datoriei din PIB”, a declarat Raoul Defossez, un strateg de la Natixis, care vede aceasta situatia ca pe o provocare.

Dovada ca increderea nu este inca pe deplin recuperata este chiar faptul ca ratele dobanzilor care urmeaza sa fie platite pietelor de catre Portugalia, Spania si Irlanda sunt inca mari. De aceea, asa cum spune chiar Juncker, “ar fi bine ca zona euro sa nu fie excesiv de optimista”.

Alina Bardas
sursa: ziare.com

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Pana cand pietele Europei va fi pline de marfuri chinezesc, nu cred ca economia revine.Productivitatea este si aici maren,nu ar trebui importat din China.