Extern Politică

După naţionalizarea parţială a depozitelor bancare autorităţile din Cipru au împiedicat transferul electronic al banilor

Naţionalizarea parţială a depozitelor bancare în Cipru a provocat grave nemulţumiri, un bărbat încercând chiar să-şi recupereze banii intrând cu un buldozer într-o bancă, potrivit Bloomberg.

Măsura fără precedent a reţinerii unei cote din depozitele bancare a fost anunţată imediat după acordul privind ajutorul financiar internaţional menit să salveze băncile cipriote.

Mai multe bancomate au rămas fără bani pe fondul retragerilor masive, iar cele mai mult bănci au fost închise sâmbătă, cetăţenii fiind întâmpinaţi cu mesajul “conform instrucţiunilor Băncii Centrale a Ciprului”.

După Grecia, Portugalia, Irlanda şi Spania, acum Cipru este cea de-a cincea ţară din UE care solicită un ajutor financiar internaţional.

Duminică, Parlamentul cipriot urmează să se reunească în sesiune de urgenţă pentru a aproba acordul financiar, prin care Ciprul va primi 10 miliarde de euro.

Statul are însă nevoie de 17 miliarde de euro pentru rederesarea economiei, iar diferenţa ar urma să provină din procentul din depozite şi dintr-o majorare a taxei unice de la 10 la 12,5%.

Opozanţii politici au declarat că au în vedere fie să acorde un vot în favoarea acestui ajutor financiar, fie pentru să-l demită pe preşedintelui şi să propună organizarea de alegeri anticipate.

autor: Luiza Vasile
sursa: cotidianul.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Buna ziua!
    Din pacate, dupa 23 de ani de “libertate” suntem in situatia generatiilor anterioare>nu mai putem tine bani in anumite conturi bancare. Pe de alta parte,solutia de a sta cu ceva resurse in casa nu trebuie luata in calcul. Se pune insa problema, putem ajunge o colonia sau deja suntem? Daca continuam sa ne vindem tara catre investitori straini si sa ramanem cu pachete de 10-25% actionariat, este grav.Toate cele bune!