Analize și opinii Politică

Drepturi iluzorii

Puterea corupe. Puterea seduce. Puterea a transformat oamenii politici in creaturi hidoase, care au pierdut orice contact cu realitatea. Imunitatea parlamentara a fost transformata intr-o platosa groasa, in spatele careia se ascund numeroase acte de coruptie, trafic de influenta si devalizari ale bugetului de stat. Marea drama a scurtei istorii politice postdecembriste este aceea ca actori politici au ales cu buna stiinta propria inavutire in dauna unei guvernari responsabile si a unei politici coerente.

La polul opus se afla cei multi. Sfidati, umiliti, mintiti, inselati. Pusi la punct, de fiecare data, cu un tupeu fantastic chiar de cei care ar trebui sa le apere interesele si care au reusit sa decredibilizeze total notiunea de clasa politica. Asa sunt tratati milioane de romani in democratia asta originala, prin tunelurile careia orbecaim de prea multi ani in cautarea bunastarii. Poate ca am fi avut sansa de a nu fi tratati ca o noua generatie de sacrificiu, de a nu mai privi neputinciosi cum trec anii pe langa noi, daca acolo sus la varful tuturor guvernarilor care au trecut peste noi ca un tavalug ar fi existat un dram de responsabilitate, profesionalism, dorinta de a misca ceva in directia cea buna.

Banii, mai mereu murdari, nemunciti, obtinuti prin abuzul de functii, prin combinatii si compromisuri politice care au devalizat bugetul de stat si au facut pierduta prin buzunare straine, cu complicitati murdare, o buna parte a avutiei nationale, au primat de fiecare data. Nici macar dreptul de a vota nu mai este luat in seama de o clasa politica avida sa isi pastreze cu orice pret privilegiile si influenta. Echipe de profitori din toate partidele au avut grija sa perverteasca, in modul cel mai brutal, chiar libertatea de a vota. Saracia lucie, neajunsurile, ii lovesc in plin pe tot mai multi dintre romani, nevoiti sa isi vanda demnitatea pe sume ridicole.

Privind la Romania anului 2011 observam, simtim ca o ducem greu. Din ce in ce mai greu. Ne lovim in fiecare zi de institutii incapabile sa respecte cetateanul si sa renunte la slugarnicia fata de decidentii zilei. Avem o Educatie ciuruita de reformele unor politruci care au aterizat in fruntea Ministerului pe criterii ce exclud competenta. Avem un sistem juridic corupt si aservit intereselor de partid. Avem o administratie care se deprofesionalizeaza accentuat sub impactul devastator al nocivului algoritm politic.

Drepturile noastre exista din plin, pe hartie. Constitutia ne apara. Legile ne apara. Partidele sustin ca ne apara. Realitatea, insa, nu ne iarta. Ne readuce de fiecare data cu picioarele pe pamant. Nu de drepturi formale, care raman blocate in paginile unei Constitutii interpretata in functie de interesele fiecarei Puteri avem nevoie, ci de institutii credibile, capabile sa se opuna suprematiei banului. Tot amaratii, cei fara pile si relatii, care au dus greul si in comunism sunt cei care ingroasa acum randurile somerilor. Acestora li se cere insa solidaritate chiar de catre cei care ii trateaza ca pe niste gunoaie, ca pe niste paria ai societatii. In ciuda unor discursuri care gem de demagogie, realitatea anului 2011 arata din plin modul in care lideri politici privesc cetatenii. Salariile bugetarilor au fost reduse, pensiile impozitate si recalculate, mamele umilite, somajul a luat proportii, iar nivelul de trai isi continua trendul descendent.

In tot acest timp, de la varful Puterii continua sa ni se spuna ca directia in care se indreapta Romania este cea buna. Tupeul a depasit orice bariera.

sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Toate aceste lucruri se vor oprii doar atunci cand Romania va fi LA PAMANT! Pana atunci sa ne rugam ca nu ne vor face sclavi si tare as vrea sa trecem peste frici si sa ne ridicam toti romanii ca in 1989!