Politică

Dreptul de a nu fi solidar cu impostura

Solidaritate. Solidaritate in fata crizei. Asta ne cer decidentii si pentru anul viitor. De altfel, proiectul bugetului de stat pe 2011 continua sa imparta saracie. Reducerea cheltuielilor bugetare ne este prezentata drept singura solutie de iesire din recesiune, de mentinere a deficitului bugetar in limitele propuse. Somajul va continua sa creasca si in 2011, in ciuda unor prognoze guvernamentale la fel de rupte de realitate ca si in anii precedenti. Puterea viseaza la o crestere economica de 1,5 la suta, imposibil de realizat in contextul in care actuala Coalitie a demonstrat, cu varf si indesat, ca nu are solutii economice. Cu toate acestea, liderii din Modrogan ne vorbesc despre necesitatea stabilitatii politice, despre pericolul intrarii in incapacitate de plata, despre iresponsabilitatea crasa a Opozitiei, despre absurditatea milioanelor de cetateni care asteapta ca statul sa le ofere totul, fara ca ei sa dea nimic in schimb. Versiunea oficiala a decidentilor este arhicunoscuta. A devenit imposibil, ca simplu roman, indiferent ca esti pensionar, somer, profesor sau tanar absolvent, sa girezi atitudinea sfidatoare a guvernantilor, coruptia endemica ce a cuprins toate institutiile statului, abuzurile crase ale unui regim care considera ca are dreptul de a calca totul in picioare.

Personal, mi se pune un nod in gat cand o aud pe Elena Udrea vorbind despre solidaritate, pe Videanu, despre austeritate, pe Basescu, despre respectarea Constitutiei, pe Boc, despre competenta actului guvernarii, pe Anastase, despre regulamentul Camerei, pe Gabriel Oprea, despre interesul national si pe Marko Bela, despre stabilitate politica. Gastile politice nu pot salva Romania anului 2010. Realitatea in care ne aflam nu poate fi mascata de fraudele Puterii, de diversiunile care ne sunt servite in fiecare zi, dinspre Palatul Cotroceni, Palatul Victoria si Palatul Parlamentului, de “aplaudacii” regimului portocaliu, platiti cu bani grei.

Romania are nevoie disperata de o alta clasa politica. De lideri responsabili, capabili sa puna interesul national mai presus de orgoliile marunte de partid si de cele personale. Avem nevoie, in primul rand, de un presedinte responsabil, echidistant, dornic sa inteleaga ca menirea sa este alta decat aceea de a subordona si manipula totul la nivel institutional. Fara un presedinte mediator intre Puterile statului, fara un presedinte care sa se sacrifice politic pentru bunastarea celor care l-au votat, directia in care ne vom indrepta ca tara va ramane una gresita.

Romania are, de asemenea, nevoie de un premier puternic, nu de o marioneta politica, bucuroasa ca a mai ramas o zi si inca o zi in fruntea unui guvern care merge din esec in esec si care face totul pentru a-si convinge sustinatorul de la Cotroceni ca obedienta sa nu poate fi egalata de a nimanui. Romania are nevoie de o majoritate parlamentara clara, care sa ramana fidela unui program economic eficient, bazat pe criterii de performanta, si nu de una conjuncturala, creata prin migratie politica si “cumparata” cu functii si contracte cu statul.

La fel de adevarat este insa faptul ca avem nevoie de o Opozitie credibila, capabila sa invete din greselile trecutului si care sa aiba forta de a prelua, fara scuze ulterioare, fara noi mostre de iresponsabilitate, numiri politice si devalizari ale bugetului de stat, o guvernare dificila.

Ma tem, insa, ca PSD si PNL fac parte din acelasi film politic postdecembrist, cu actori falsi, care recita neconvingator discursuri demagogice doar cu scopul de a ajunge la Putere. Pentru ca in secunda doi a preluarii guvernarii sa faca exact ceea ce critica vehement din postura de partide de Opozitie.
Parca ne-am saturat de iluzii vandute de cei care se prezinta drept alternative la un dezastru la care au contribuit, la randul lor, in trecut. Pretul pe care il plateste populatia devine din ce in ce mai mare. Am ajuns milioane de “cobai” in propria noastra tara, carora le este rapit si ultimul drept: dreptul la viata!

autor: Iulian Badea
sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu