Politică

Doua tipuri de fripturisti tv: marutul si guranul. Unul la privat, celalalt la stat. Unul livreaza galeti de laturi ambalate in sclipici orbitor, celalalt a transformat TVR intr-o taraba de unde isi alimenteaza biznisul sau privat

marutaMass-media atat cea privata, care ar ucide pentru un punct de rating, dar si cea de stat, care ar avea teoretic menirea sa serveasca cat mai bine interesul public a picat testul de stres din aceste zile. Pe de o parte Catalin Maruta, realizatorul principalei emisiuni de cancan de la numarul 1 din piata tv, Pro Tv, a servit o mostra de cea mai joasa speta de viol cu camera de luat vederi in timp ce Moise Guran, realizator de emisiuni economice, ne-a servit o mostra de cum sa folosesti TVR, televiziunea publica finantata din taxe si impozite platite de fiecare dintre noi, in interes propriu si personal, transformandu-se din jurnalist in vanzator de publicitate si vataf pe bunurile TVR pe care le foloseste in interes propriu.

Ani de zile am evitat cu obstinatie emisiunile de cancan din motive lesne de inteles: e o asa adancire in abisul dejectiei umane incat mahalalele Bucurestiului aduc a linistite zone rezidentiale. Nu sunt singurul si nici nu vreau sa ma impaunez. Mai urmaresc totusi din cand in cand cate o stire de cancan din cauza faptului ca numerosi lideri politici sau economice, care fac tot posibilul sa isi camufleze averile in zona oficiala, se dau in stamba in ziarele sau emisiunile de cancan.

Catalin Maruta este unul din campionii televiziunii manelizate, care aduna romanii in fata televizoarelor cu aceeasi frenezie cu care ii reunea pe aceeasi romani ziarele imediat dupa Revoutie in fata chioscurilor unde se vindeau. Ascensiunea lui Catalin Maruta la Pro Tv dintr-un anonim, care avea o emisiune stearsa pentru adolescenti pe TVR 2, intr-o “vedeta” media este exclusiv meritul mogului media Adrian Sarbu.

Cocotat pe valul audientelor alimentate cu laturi ambalate in staniol sclipicios, Maruta si-a permis zilele trecute sa foloseasca camera de luat vederi si o eticheta de “prezentator media” ca sa isi umfle ratingul prin prezentarea de imagini cu fata violata de cei sapte macaci din Vaslui. Legea audiovizualului interzice televiziunilor sa prezinte imagini cu victimele unor astfel de ticalosii, mai ales daca victima este minora cum este si cazul de fata. Este inca neclar daca Catalin Maruta a avut sau nu acordul victimei, avocata acesteia sustine ca Maruta i-a promis ca nu vor da imagini cu victima violului, dar un astfel de acord, chiar daca ar exista, suna ca un “accept/incuvintare” din partea victimei.

Si astfel avem un barbat, care ne zambeste languros si increzator in el de pe copertile revistelor glossy alaturi de familia sa (vezi ultimul numar al revistei Viva aici Viva cover Catalin Maruta cu familia ) si care face rost de bani de scutece petru frumosii sai copii din emisiuni tv unde fete sarace si simple din Vaslui recent violate de 7 macaci sunt crucificate mediatic la ore de maxima audienta pentru Zeul Rating.

Tot un apetit pentru vasluieni il are si Moise Guran, realizatorul emisiunii Biziday pe TVR, cel care sustinea ca dublarea recenta a alocatiilor pentru copii nu va avea ca efect decat cresterea consumului de alcool in regiunile sarace cum ar fi Vasluiul. Ce a palmat insa Moise Guran opiniei publice este faptul ca si el este, la randul lui, un asistat/rentier al banului public, o capusa care a reusit sa transforme TVR intr-o tejghea care ii alimenta cu generozitate afacerile proprii facute prin propriul SRL.

Conform procesului verbal de negociere din data de 13.08.2014 (pe care il puteti consulta in integralitate aici nota negocieri Biziday Consulting si TVR 2014) Moise Guran a reusit sa puna bazele semnarii unui contract extrem de avantajos pentru propriul SRL prin mutarea costurilor realizarii emisiunii sale pe infrastructura TVR dar incasarea de publicitate pe firma sa.

Conform respectivului document semnat intre Biziday Consulting SRL cu asociat unic Moise Guran, a negociat cu TVR un contract in care urma sa realizeze doua programe: Biziday ce urma sa fie difuzat pe TVR1 de luni pana joi in prime time si emisiunea “Clubul celor care muncesc in Romania” ce se intinde pe 1,50-3 minute si urma sa fie difuzata de trei ori pe zi. “SRTV inn calitate de producator: asigura difuzarea programelor A si B (n.r. Programul A este Biziday iar B “Clubul celor care muncesc in Romania”) la orele si in zilele stabilite de comun acord si va da Coproducatorului (n.r. firmei lui Moise Guran) dreptul de folosinta temporara pentru spatiile destinate publicitatii existente pe canalele SRTV care vor difuza programele. (…) are dreptul de a primi de la Coproducator 20% din totalul incasarilor obtinute prin parteneriatele pentru producerea si difuzarea Programului B (emisiunea “Clubul celor care muncesc in Romania” si nu Biziday) dar nu mai putin de 15.000 Euro. (…) Asigura un birou cu sase calculatoare avand licente de ENPS, windows si Microsoft office, abonament la internet in banda larga, acces pe un server de retea contectat la regia de emisie spatiu de stocare exclusiv de 512 Gb pentru salvarea datelor si analizelor intermediare. Echipa (n.r. de la Biziday) va avea acces in timp util la fluxurile de documentare ale Directiei de stiri (DS) a SRTV, precum si la arhivele de imagini si planingul de filmari al acestei directii. Echipa Coproducatorului va utiliza inregistrarile brute video-audio ale reporterilor, colaboratorilor si corespondentilor DS dinn tara si strainatate, stocate in server si va putea solicita, in acord si coordonare cu DS, realizarea unor stiri si reportaje dedicate. Orice material finit (montat) sau resursa solicitata se utilizeaza cu acordul scris al Directorului Directiei Stiri sau al persoanei desemnate de aceasta. In conditiile acceptarii propunerilor de catre DS, costul0 acestor material va fi suportat de TVR, la propunerea coordonatorului Biziday, materialele devenind parte a arhivei DS. Televiziunea Romana va pune la dispozitia exclusiv a Biziday doua grupuri de montaj digitale, in zilele de emisie, incepand cu ora 12. Echipa Biziday va lucra integrat in Departamentul Stiri al TVR. Asigura platoul si regia de emisie, cu echipe complete si camera echipate cu prompter, va realiza decorul, pe baza propunerilor reprezentantilor Biziday Consulting”.

Practic cea mai mare parte a costurilor de realizare a emisiunii Biziday erau suportate de catre televiziunea publica sustinuta din taxe si impozite platite de noi toti, ba mai mult emisiunea lui Moise Guran avea acces nelimitat la resursele editoriale ale celui mai puternic departament din TVR, cel de stiri. TVR traverseaza o perioada extrem de dificila fiind grevata de o pierdere de 800 milioane lei si cu perspectiva inchiderii si chiar a insolventei din cauza acestei situatii financiare dificile, motiv pentru care ANAF a decis recent sa-i blocheze conturile.

Conform aceleiasi negocieri purtate de SRL-ul lui Moise Guran si Televiziunea publica aceasta din urma nu primea nici un ban din banii incasati din publicitate care ii era rezervati firmei Biziday Consulting SRL:” Pentru finantarea Programelor A si B (n.r. Biziday si Clubul celor care muncesc in Romania”) Coproducatorul (Biziday Consulting SRL) primeste de la SRTV dreptul de folosinta temporara in vederea vanzarii inn nume propriu pentru spatiile destinate publicitatii existente pe canalele SRTV care vor difuza programlele, in vederea vanzarii urmatorului pachet de publicitate:
-patru minute zilnic pe programele A si B pozitionate in calup, doua imediat inainte si doua imediat dupa difuzarea programelor;
-Bilboarduri (5 sec In, 5 sec OUT) pentru fiecare editie a programelor A si B
– insertii grafice pentru fiecare editie a programelor A si B
– plasarea de produse pentru fiecare editie a programelor A si B
– Cinci share-promo-uri pe zi, pentru programele A sau B, difuzate pe TVR1 (cinci/zi) sin TVR 2(cinci/zi), in fiecare zi de luni pana duminica. Trei din difuzarile zilnice vor fi in prime-time pe TVR1 si TVR2.”.

Conform aceleiasi negocieri Moise Guran si-a asumat ca SRTV ii poate suspenda emisiunea/inceta productia/realizarea/difuzarea daca “face aprecieri defaimatoare la adresa SRTV” si daca “dezvaluie orice informatii la politicile (comerciale, de programe, de management, de personal etc) ori activitatile desfasurate de SRTV”.

A doua zi dupa aceasta negociere, intelegerea parafata de Moise Guran ajunge pe masa Consiliului Director (vezi documentul aici Propunere incheiere contract cu Biziday catre Comitetul Director TVR ) iar ulterior printr-un memorandum intern sa fie aprobata de Cristian Zgabercea, producatorul general al SRTV si Irina Radu, director de programe (vezi documentele aici cristian zgabercea si irina radu aproba contractul cu Biziday ) pentru ca, in final, sa fie aprobat de intreg comitetul director in frunte cu Stelian Tanase si Cristian Zgabercea (vezi documentul aicicomitetul director aproba un nou contract cu Biziday) .

Cristian Zgabercea este unul dintre apropiatii lui Nicusor Constantinescu, fostul presedinte al Consiliului Judetean Constanta, invinuit de catre DNA in mai multe dosare de coruptie. Mai mult Zgabercea, despre care surse din TVR sustin ca inca mai ocupa un birou in aceasta institutie desi s-a suspendat la cerere din functia de producator general, a facut o deplasare in SUA pentru a se intalni cu Nicusor Constantinescu in perioada in care acesta s-a refugiat peste Ocean folosind trucul unei operatii pentru a scapa de urmarirea penala a DNA. Surse din TVR sustin ca Irina Radu este una din apropiatele lui Voiculescu Dan, patronul trustului Intact aflat in spatele gratiilor pentru 10 ani pentru spalare de bani, fiind invinuit in alte doua dosare de santaj instrumentate de DNA.

Oficialii TVR anunta ca emisiunile lui Moise Guran costa 1501 euro/aparitie insa TVR incaseaza numai 15.000 euro anual din publicitatea oferita de firma acestuia. “TVR contribuie la realizarea emisiunii cu servicii si personal in valoare de 1501 Euro/aparitie”, se arata intr-o nota de fundamentare inaintata Consiliului de Administratie de Gabriel Gheorghescu, coordonantor TVR 1. (vezi documentul aiciTVR costuri emisiunea Biziday).

Ultimul contract semnat de firma lui Moise Guran cu TVR s-a incheiat pe 30.06.2015. Recent acesta a declansat o serie de atacuri la adresa actualului director general al acestei institutii. Membrii Comitetului director al TVR pun aceste atacuri si impasul in care se afla negocierile dintre cele doua parti pe seama faptului ca TVR i-a solicitat lui Moise Guran sa-si asume costurile productiei emisiunii pe care o realizeaza si scoaterea acestora din responsabilitatea televiziunii publice asa cum s-a intamplat pana acum.

Autor: Stelian Negrea

Sursa: VoxPublica

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Nu e vina lor. Vina e a celor care le ofera spatiul ptr asemenea mizerii de programe.