Analize și opinii Extern Politică

Dosarele cyber-spionajului. WikiLeaks: “Aveţi un iPhone, un BlackBerry, folosiţi Gmail? Ei bine, aţi fost traşi pe sfoară!”

Fondatorul Wikileaks dă o nouă lovitură/ Foto: guardian.co.ukOrganizaţia WikiLeaks se întoarce în atenţia publică cu un nou set de informaţii, de data aceasta despre companiile care vând guvernelor, inclusiv dictaturilor, tehnică pentru spionarea cetăţenilor. “Aveţi un iPhone, un BlackBerry, folosiţi Gmail?”. “Ei bine, aţi fost traşi pe sfoară!”, a avertizat fondatorul WikiLeaks, Julian Assange.

WikiLeaks a dat azi publicităţii o serie de documente grupate în dosarul “Spyfiles”, care arată cum îşi spionează guvernele cetăţenii, mulţumită tehnologiilor furnizate de firme specializate.

Fondatorul organizaţiei WikiLeaks, Julian Assange, a anunţat  publicarea a sute de documente provenind de la 160 de companii din 25 de ţări, specializate în supravegherea şi interceptarea telecomunicaţiilor. O parte importantă a acestor documente a fost deja publicată de Wall Street Journal.

Tehnologiile cu pricina permit guvernelor să supravegheze persoanele prin telefoanele mobile, conturile de e-mail şi urmele lăsate pe Internet, notează Mediafax.

“Publicăm astăzi peste 287 de dosare care arată realitatea unei industrii de supraveghere la scară mare – o industrie care vinde echipamente atât democraţiilor, cât şi dictaturilor pentru a spiona populaţii întregi”, a declarat fondatorul WikiLeaks la Londra.

Documentele publicate joi de WikiLeaks includ manuale de supraveghere vândute în trecut regimurilor autoritare din lumea arabă cum ar fi Siria, Libia, Tunisia şi Egipt.

DICTATORI SÂNGEROŞI, AJUTAŢI DE TEHNOLOGIA OCCIDENTALĂ DE SPIONAJ

Potrivit lui Julian Assange, industria de supraveghere şi interceptare a comunicaţiilor a trecut de la un cerc restrâns de clienţi din domeniul serviciilor de informaţii, cum ar fi agenţiile de informaţii americane sau britanice, la o reţea mondială.

Avertismentele lansate de experţii care au lucrat împreună cu Assange la dosarele spionajului tehnologic sunt sumbre.

Companiile care se ocupă cu supravegherea cetăţenilor pot folosi telefoanele inteligente, iPhone-urile, spre exemplu, pentru a face fotografii fără ca deţinătorul aparatului să ştie, au avertizat reprezentanţii Biroului de Jurnalism de Investigaţie, implicaţi în publicarea Spyfiles.

Mai mult, aceleaşi companii vând produse care permit modificarea mesajelor pe care utilizatorii le trimit.

Assange a găsit, ca de obicei, un mod mai direct de a explica lucrurile. “Cine are un iPhone, un Blackberry, cine foloseşte Gmail?”, a întrebat el la conferinţa de presă ocazionată de lansarea Spyfiles. “Ei bine, aţi fost cu toţii traşi pe sfoară”, a anunţat fondatorul WikiLeaks.

Experţii care au lucrat cu WikiLeaks în vederea publicării documentelor, au cerut o reglementare a acestor tehnologii. “Guvernele occidentale nu pot rămâne inactive când acest tip de tehnologie este vândut”, a subliniat Eric King, de la organizaţia neguvernamentală Privacy International.

Julian Assange se află în prezent în arest la domiciliu în Marea Britanie, în aşteptarea apelului formulat împotriva deciziei de extrădare în Suedia unde trebuie să răspundă acuzaţiei de agresiune sexuală. Tribunalul va decide la 5 decembrie dacă va primi apelul.

sursa: realitatea.net